MUHATABI

 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

Türk Telekom

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı

Erişim Sağlayıcıları Birliği

Turkcell Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.

 

ORTAK DİLEKÇE:


Biz geleceğin internet kullanıcıları olarak nasıl Türkiye'miz gelişiyor ve yeniliklerin ardı arkası kesilmiyorsa; bunun bir o kadar da internet sektöründe yapılmasını istiyoruz.

AKK: Adil Kullanım Kotası. Biz kendi aramızda ona "İnternetin Kotasız Kotası" diyoruz. Bunu dememizde ki sebep nedir? diye soracak olursanız şöyle açıklamama izin verin: Türkiye'de ki ailelerin ekonomik durumu ve internet fiyatları karşılaştırılınca doğru orantı fakat gerek örnek aldığımız Avrupa ülkelerinin ekonomik durumu ve internet fiyatları karşılaştırılınca ters bir orantı ortaya çıkıyor. Milli gelirimiz onlara göre az olduğu halde onlardan daha fazla internete para veriyoruz. Devrin getirdiği koşullar; insanların ihtiyaçları, gerek duydukları ve yapmak istediklerine AKK sınır koymaktadır. Sadece dosya yükleme de değil, video izleme, müzik dinleme, internette geçirdiğimiz her dakika "Sözde kotasız" olan ama başka adlar altında bize sunulan AKK'ye yansıyor. Bunun anlamı ise zaten az olan internet hızımızın en alt seviyelere çekilip insanların gerekli işlemlerini yaparken işkence çekmeleridir. 
Yasal yollardan bir dosya yüklemesi yaptığınız zaman 2015 koşuluyla ortalama AKK bitmiş sayılıyor. AKK arttırmak için üstüne çok daha fazla para vermek oluyor ki milli gelirimizi hesaba katmak zorundayız, yoksa bu kapitalist düzende parası olan %1'lik kısım internetin keyfini sürerken %99'lık asıl halk kısmı internetin eziyetini, yavaşlıkta ki beklemesini, acele etmesi gereken yerde işinin yetişmediği, israf olan zamanını kaybetmiştir kaldırılmazsa daha da çok kaybedecektir.
Sözlerimin sonuna yaklaşırken bu sistemin her konuda enerji kaynakları olsun, sosyal mühendislik olsun veya tüm ekonomik faaliyetler de olsun olumsuz etkisi çok büyüktür. Lütfen gerekli düzenlemeler artık yapılsın ve halk kendi interneti ile şikayet etmek yerine övünsün. Atatürk'ün söylediği gibi "Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak" istiyorsak bu şarttır.

SON DURUM:

Bildiğiniz gibi kotalı internet paketlerinde, belirli miktar kullanımı (kota) geçtiğinizde daha fazla ücret ödemeniz gerekiyor. "Benim internetim sınırsız, kotası yok" diyebilirsiniz. Ama büyük ihtimalle siz de Adil Kullanım Kotası (AKK) engeline takılıyorsunuz.

Adil Kullanım Kotasında (AKK) belirli miktar kullanımı geçtiğinizde, internet hızınız dramatik şekilde düşürülüyor. 16 mbps internetiniz var diyelim. Size klasik 50 GB AKK kullanımı verildiyse, siz bu limiti aştığınızda hızınız 3 mbps'ye düşürülüyor. Yani para ödediğiniz hızın sadece %18 kadarı hizmet alabiliyorsunuz.

Bu hızla film, dizi izlemeniz, oyunlarınızı indirip oynamız işkenceye dönüşüyor. İnternetinizi keyifle kullanmaya devam edebilmek için bir sonraki ayı beklemeniz gerekiyor.

İnternet kullanımı artık su, elektrik gibi bir ihtiyaç. İnternet sağlayıcı şirketlerin koyduğu AKK tabiri yerindeyse zincir, bu temel ihtiyacımızı baltalıyor. Zaten ülkemizde internet fiyatları Avrupa ülkelerine göre çok pahalı. Buna rağmen zar zor parasını ödeyerek "sınırsız" kandırmacasıyla internet paketi alıyoruz. Sıra film, dizi izlemeye, Steam, Origin gibi kanallardan oyun alıp indirmeye geldiğinde aslında internetimizin hiç de sınırsız olmadığını görüyoruz.

Sadece bir oyun indirmek, yüksek çözünürlüklü 1-2 film izlemek kotamızı dolduruyor.

İstediğimiz şey, AKK'nin kaldırılması veya gerçekten mantıklı bir düzenleme getirilmesi. Toplum istediği zaman çok şey yapabilir, yapmıştır. "Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak" istiyorsak eninde sonunda bu zincirler kırılmalıdır. Ya bugün ya da yarın. Ama bir gün öyle olacaktır, olmalıdır. Temennimiz ise; bu zincirlerin bizim zamanımız içerisinde kırılması, gelecek nesillerin bu zincirlere takılmamasıdır.

200.000 hedefine ulaşmak için 17.088 imza daha gerekiyor

DESTEK İÇİN:  Aşağıdaki linke tıklayarak imzanızı atıp destek olabilirsiniz.

https://www.change.org/p/internetin-zincirini-k%C4%B1r-adil-kullan%C4%B1m-kotas%C4%B1-haks%C4%B1zl%C4%B1%C4%9F%C4%B1na-hay%C4%B1r-de-btkbasin?utm_source=action_alert