Kandilli Beldesi'ndeki Borcam Madencilik tarafından Alacaağzı mevkisinde yapılması planlanan silis kumu ocağı kapasite artışı ve cevher zenginleştirme tesisi için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) bilgilendirme toplantısı yaşanan gerginlik nedeniyle gerçekleştirilemedi.

 

FOTOĞRAFLARLA TEPKİ GÖSTERDİLER

Beldeye bağlı Gökçeler Mahallesi'ndeki kahvede gerçekleştirilen toplantıya katılan vatandaşlar, firmanın çevreye verdiği iddia edilen kirliliklerin yer aldığı fotoğrafları tepki gösterdi. Toplantıda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve şirket yetkilileri tesis hakkında bilgi vermeye başladığı anda vatandaşlar arasında yaşanan tartışmayı jandarma araya girerek durdurdu.

 

TARTIŞMALAR YAŞANDI

Zaman zaman taraflar arasında sert tartışmalar yaşandı. Çevre ve Şehircilik İl Şube Müdürü Hakan Farizoğlu, halkın dinlemek istememesini ve gerginlik çıkardığını gerekçe göstererek toplantının iptal edildiğini duyurdu.

 


"İÇİME SİNDİREMİYORUM"

Toplantıya katılan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, çevreye zarar verdiği iddia edilen şirketin yeni çevre katliamlarına neden olacağını belirterek, "Kapasite artırımı yaparak daha da çevre katliamına yol açmasını kabul edemiyorum, içime sindiremiyorum. Bir defa 2010 yılından bugüne kadar bu şirketin geçmişini incelediğimizde çevre katliamlarını sürekli yapan bir şirket haline gelmiştir. Zehirli atıklarını toprak altına gömen, zehirli atıklarını yine gece saatlerinde denize salan, hem denize hem ormana hem de doğaya korkunç zararlar veren bir şirket" dedi.

 

"TOPLANTI TERZİ KÖYÜ'NDE YAPILMALIYDI"

Toplantının tesisin bulunduğu Terzi Köyü sınırları içerisinde yapılması gerektiğini ancak gösterilecek tepkiden dolayı toplantı yerinin başka bir alana alındığını anlatan Demirtaş, şu ifadelere yer verdi: "Bundan önceki iki ÇED toplantısı Terzi Köyü’nde yapılmıştı, üçüncüsünün de Terzi Köyü’nde yapılması gerekirdi. Bizim anladığımız kadarıyla Terzi Köyü’ndeki vatandaşlarımız bu şirketin doğaya, çevreye ve kendilerine vermiş oldukları zararı yakından gördükleri ve hissettikleri için; o zararı birebir yaşadıkları için tepki göstereceklerini düşünerek maalesef Valilik bu toplantıyı Gökçeler’e almıştır. Elbette Gökçeler hatta tüm Ereğli halkının da orada söz söyleme hakkı vardır ama asıl yasal olarak söz söylemesi gereken halk Terzi Köyü’dür. Dolayısıyla bu toplantının yeri yanlıştır, bu toplantı yetkisiz yerde yapılmıştır. Dolayısıyla Terzi Köyü’nde yapılmayan bu toplantı da yasa dışıdır.  

"BİZ TALEP EDİYORUZ"

Az önce verilen bilgi şu; 1759 metre Gökçeler’e, Terzi Köyü merkeze ise 750 metre. Dolayısıyla çok açık ve net şekilde bu toplantının Terzi Köyü’nde yapılması gerektiği görülüyor. Şuanda bu toplantı ertelendi diyebiliriz. Halka hiçbir bilgilendirme yapılmadı. Kamu görevlileri tarafından bölge halkının itirazları dinlenmelidir. Burada kamu görevlileri Borcam Şirketinin avukatlığını yapmamalıdır. Bu toplantının Terzi Köyü’nde tekrarlanması gerekir, biz bunu talep ediyoruz."

 

"MADENCİLİĞE KARŞI DEĞİLİZ"

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın da, 2010 yılından itibaren bölgede faaliyet gösteren şirketin çevreye verdiği zararların belgelendiğini söyledi. Madenciliğin yapılmasına karşı olmadıklarını ancak şirketin mevcut kapasitesinin yarısına ulaşamadığını hatırlatan Aydın su ifadelere yer verdi: Borcam şirketi 2010 yılından beri bölgemizde faaliyetlerine devam etmektedir. Zaten baktığımız zaman şehir olarak çok kısıtlı bir bölgeye sahibiz. Burada en değerli alanlarımızdan bir tanesi Ereğli’den Zonguldak’a kadar bütün halkımızın kullandığı Alacaağzı Bölgesi. Biz madenciliğin yapılmasına karşı değiliz. Bunun kuralları var; devletimizin açıkladığı kuralların yanında hepimizin bildiği çevrecilerin uyguladığı kurallar.

 

"MECLİS ÜYEMİZ HASTALIĞA YAKALANDI"

İçeride 2010 yılından 2017 yılına kadar olan basında yayınlanmış görseller gösterdik. Şimdi bu şirket normal şartlar altında çalışmıyor. Bölgemize ve halkımıza verdiği zarar ortada. Bakın biraz daha inceleyin; örneğin bizim bir meclis üyemiz Serdar Coşkun, kendisi orada çalışırken silikozis hastalığına yakalanmış mahkeme tarafından da bu onaylanmıştır. İkincisi alana verdiği zarar ortada. Halka şuanda hiç güven vermiyor.

 

"HALK İÇİN NE YAPTINIZ?"

Soruyoruz, bugüne kadar halk için ne yapmış bu şirket. O kısmını geçtik; kullanacağı alanda halkın sağlıklı denize girmesini, çevreden faydalanmasını, nefes almasını sağlayacak şekilde önlem almış mıdır. Bugüne kadar yaptığı atıkları nereye bırakmıştır. Atık için ne kadar fatura kesilmiştir bu şirkete. Bizim istediğimiz; şirketin daha önceki kullandığı alan var. Daha kapasitesinin yüzde 50’sine ulaşmış değil. Bu sağlıklı çalışma ortamını yaratsın, halkın güvenini kazansın tabi ki biz de şirketlerin çalışmasından yanayız. Bunun yanında bölgemize yatırımlarını getirmesinden yanayız. Ama önce topraklarını kullandığı bu köylerin halkının güvenini kazanacak"

 

MUHTAR TEPKİLİ

Terzi Köyü Muhtarı Yalçın da tesisin çevreye ciddi zararlar verdiğini söz konusu sürecin olumlu sonuçlanması durumunda gelecekteki çocukların sağlığını kaybederek doğmuş olacağını vurgulayarak tepki gösterdi.

Toplantı alanında yaklaşık 1 saat bekleyen vatandaşlar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve şirket yetkililerin ayrılması ile alandan olaysız bir şekilde dağıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)