Gazi Alemdar Müze Vapuru’na “İstiklal Madalyası” verilmesi için sürdürülen girişimler sürecinde, ilçe halkından toplanan imzalar Kdz. Ereğli Belediyesinde de görüşülmüş ve oybirliği ile alınan karar TBMM Başkanlığına 2012 yılında gönderilmişti.

*

Zonguldak’ın AK Parti ile CHP  Milletvekilleri de,  Ereğli halkının Alemdar’a İstiklal Madalyası verilmesi konusundaki bu isteği  TBMM’ye verdikleri önerge ile  resmileştirmişlerdi. Milletvekillerinin siyaset üstü bir konuda bir araya gelip  belediye meclisince alınan karar ile birlikte TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u ziyaret edip “önergemizi gündeme alın” talebinde bulunmaları istenip bekleniyor.

*

Alemdar’a İstiklal Madalyası verilmesi ile ilgili atılan imza, bazı siyasetçilerin sigara paketi üzerine yazdığı not değildir, olmamalıdır.

*

Düşünün ki öyle bir kent var ki, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından işgal ediliyor ve kent bu işgalden kendi gücü ve cesaretiyle kurtulurken, tarihe kendi kendine işgalden  ilk kurtaran ilk ve tek ilçe imzasını atıyor.

Ve düşünün ki, bu kent Kurtuluş Savaşı’nda Kuvayı Milliye ruhu ile İstanbul’dan kaçırılan Alemdar Vapuru’na mürettebat veriyor ve Fransızlar tarafından yakalanan bu vapuru kurtarmak için sandallarla denize açılıp tabanca ve mavzerlerle C 80 Fransız muhribini ateşe tutuyor ve gemide kendilerini esir alanları esir alırken bir de şehit (Recep Kahya) veriyor. Ardından esir aldıkları Fransızları Ankara hükümetinin kararları ile serbest bırakırken, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın kahramanları olan Gazi Mustafa Kemal hükümetinin ilk uluslararası anlaşmayı imzalamasını ve denizlerdeki Fransız işgalciliğine son verilmesini gerçekleştirerek, ilklerin tarihine imzasını atıyor.

İşte Karadeniz Ereğli bunu başardı. Tarihsel belgeler orada, bilmeyen veya bilmek istemeyen açıp okusun öğrensin.

Şimdi… Düşünün böyle bir ilçe ülkemizin neresinde olsa  el üstünde tutulmaz?

Neresinde o ilçede yaşayanlar “Biz İstiklal Madalyası ve bu kahramanlıkların tarih kitaplarında yer almasını istiyoruz” dediklerinde;

Başta Cumhurbaşkanı,

Var ise başbakan ve bakanlar,

Özellikle de adında “Milli” olan Savunma Bakanlığı

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları,

Valiler,

Milletvekilleri,

Belediye Başkanları,

Sivil toplum ve meslek örgütleri,

Emekli askerler ve polisler,

Mülkiyeliler,

O savaşın göbeğinde yer alanların torunları, torunlarının torunları bir istekte bulunur da kabul edilmez?

Mümkün mü?

İşte o kent Karadeniz Ereğli’dir. Karadeniz Ereğli 18 Haziran 1920 ve 27 Ocak 1921’de iki büyük tarih yazdı ve o kahramanlıklarının karşılığında talep ettiği iki şeyi alamadı. Evet alamadı ama Ereğli halkından toplanan imzalar Kdz. Ereğli Belediyesi’nin meclisinde 8 Aralık 2011’de görüşülerek oybirliği ile “İSTİKLAL MADALYASI İSTİYORUZ” kararı alındı.  Ardından 23 Mart 2012’de de yani bundan 10 yıl önce belediye meclisinin kararı TBMM Başkanlığına M.67.3.ERE.0.10.00.00/316 nolu sayı ile gönderilerek yeni bir süreç başlatıldı.

Bu arada Alemdar Derneği’nin yöneticileri Mayıs 2017’de dönemin TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman’ı ziyaret ederek, bu haklı talebi dile getirmişler ve Kahraman’da yaptığı açıklamada “sizi tarihinize sahip çıktığınız için tebrik ediyorum. Ben her türlü desteğe hazırım” demişti.

Bu dönemin hem AK Parti hem de CHP’li milletvekillerinin verdiği aynı konudaki kanun teklifi 23 Aralık 2020’de İçişleri Komisyonu’na 2/3265 esas numarasıyla Alemdar Müze Gemisine İstiklal Madalyası Verilmesi Hakkındaki Kanun Teklifibaşlığıyla verildi. Aradan geçen onca gün, ay ve yıla rağmen halen daha gündemde görüşülerek kabul edilemediğinden dolayı TBMM’nin gündemine getirilemedi.  

Şimdi bir daha düşünsün herkes. Tarihe altın harflerle kahramanlıklar imzası atacaksın ve de haklı olarak dile getirdiğin talebin halen daha İçişleri Komisyonunda bekleyecek. İçişleri komisyonu üyeleri Zonguldak milletvekilleri tarafından bilgilendirilmediği ve siyasi partilerin grup başkanlıkları bu konuda komisyona talepte bulunmadıkları sürece, bu komisyondan Alemdar’a İstiklal Madalyası çıkmaz. Komisyonun tozlu raflarında bekleyen bir önergenin siyasi taktikten başka bir anlamı olamayacağını elbette herkes bilir.

İMZANIZA SAHİP ÇIKIN

Zonguldak Milletvekillerinin öncelikle mensup oldukları partilerinin grup başkanlıklarında bu konuyu anlatarak, komisyon üyelerine talimat verilmesini sağlamak kadar, komisyon üyelerini de tek tek bilgilendirerek, Kdz. Ereğli Halkının İstiklal Madalyası talebinin Türkiye’nin sorunu olduğunu, kahramanlıkların göz ardı edilmemesi gerektiğini anlatmaları ve bu çalışmalarını da kamuoyu ile paylaşmaları bekleniyor.

Alemdar Destanı konusundaki TBMM’ye verilen kanun teklifi, bazı siyasetçilerin halkın taleplerini sigara paketine yazıp attıkları not gibi değildir. Alemdar Destanının gerçekliği “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” ile ortaya konulup kanıtlanmalıdır.

Haber-Yorum: Eyüp Bektaş

Alemdar Gemisini Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Ereğli halkından topladığı 50 bin imza ile Kdz. Ereğli Belediyesi'ne başvurarak İstiklal Madalyası talebini iletmişti. 

Kdz. Ereğli Belediyesi ilçe halkının talebini oybirliği ile kabul ettikten sonra, TBMM'ye gönderdiği talebe 'gerekçe' ekledi. Alemdar Destanının anlatıldığı bu gerekçede, İstiklal Madalyası isteği dile getiriliyor.

İLGİLİ HABER: http://www.ereglionder.com.tr/guncel/mill-mucadelenin-alemdar-vapuru-h93584.html