Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Salih Alemdar, AKP iktidarının bütçe açığını kapatmak için emekliyi, memuru, yoksul vatandaşı silindir gibi ezdiğini öne sürdü.
Hükümetin memura yüzde 4,5, ehliyet ve pasaport ücretlerine yüzde 50 zam, emekliye yüzde 1,83, benzine ise yüzde 7 zam yaptığını belirten Alemdar, "Hükümet, al zammını başına çal" dedi.
Alemdar, yazılı açıklamasında şunları söyledi;
"AKP iktidarı, ülkeyi kötü yönetimi sonucu 2009'un ilk altı ayında merkezi bütçe 23 milyar 200 milyon lira açık vermiştir. Bütçe açığı 2008'in ilk altı ayında ortalama 1 milyar 785 milyon lira iken; 2009'un ilk altı ayında 23 milyar 200 milyona çıkarak tam 13 kat artmıştır."
"EMEKLİYE YÜZDE
1,83, BENZİNE YÜZDE 7 ZAM"
"AKP Merkezi Bütçe açığını kapatmak için emekliyi, memuru yoksul vatandaşı silindir gibi ezip geçiyor. 15 Temmuz 2009'dan geçerli olmak üzere benzine yüzde 7, pasaport, ehliyet, nüfus cüzdanı, motorlu araç trafik belgesine, motorlu araç trafik tescil belgesine ve aile cüzdanına yüzde 50 zam yaptı. Aynı AKP iktidarı 2009'un başında pasaport ve ehliyet ücretlerine ayrıdan yüzde 10 oranında zam yapmıştı. Pasaport ve ehliyet ücretleri 2009 yılı içerisinde yüzde 60 oranında zamlanmış oldu. 15 Temmuz 2009'dan itibaren benzine yapılan yüzde 7 oranında zamla beraber 95 oktan 1 litre benzinin litresi 3,160 liraya satılacak olmasına rağmen; aynı özellikte benzinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 1,6915 liradır. Bu rakamlar şunu gösteriyor; Hükümet faturayı tüketici ve vatandaşa kesiyor."
"VATANDAŞ UYUTULUYOR"
"2009 yılına girerken motorlu taşıtlar vergisi yüzde 12, emlak vergisi yüzde 6, cep telefonu maktu vergisi yüzde 12 ve değerli kâğıtlar yapılan vergiler ise yüzde 14,3 oranında artmıştı. Aradan bir yıl gibi zaman geçmeden zamları vatandaşın başına balyoz gibi indiren AKP iktidarı, vatandaşları uyutmaya devam ediyor.
Vatandaş geçinebilmek için çırpınırken hükümet minder dışı ve gündemi saptırarak güreşiyor. Vatandaşın ilk gündemi kesinlikle ne asker, ne de Ergenekon'dur."
"MAAŞIN YÜZDE 86'SI
GIDA VE BARINMAYA GİDİYOR"
"Türkiye Kamu-Sen'in Haziran 2009 yılında yaptığı araştırmaya göre, 1252 lira olan ortalama maaşının 611 lirasını gıdaya, 465 lirasını kiraya vererek geçiniyor. Memur ortalama maaşından geriye kalan 176 lira ile diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Vatandaşın ve sabit gelirlilerin durumu ortada dururken; YÖK'ün 2009-2010 yılında üniversite harçlarını yüzde 8 oranında artırması, velilere indirilen diğer bir darbedir. 1 Temmuz 2009'dan geçerli olan brüt 691 lira asgari ücretten maaş alan bir dar gelirli bir yakını üniversiteyi kazanmışsa, ortalama 550 liralık harcı nasıl ödeyecek? İkini öğretimde harçların yüzde yüz artması da bunun çabası."
"HÜKÜMET, AL
ZAMMINI BAŞINA ÇAL"
"Çocuklarımızı insanca besleyip büyütmek ve eğitimini aldırmak tüm milletlerin olduğu gibi, bizimde hakkımız. Ailece ve toplumca, insanca yaşamak istiyoruz.
Bu doğal isteklerimizi yerine getirmeye söz verip iktidar olan AKP hükümeti artık kendine gel. Her sabah kalktığımızda zam sözcüğü sözünü duymak istemiyoruz. İktidarların ülkeyi idare etmede seçtiği yollardan biri, bütçe gelirlerini artırıcı zam yapma yoludur. Hükümetler için zam yapma en basit yoldur. Basit yolu tercih edenler dolambaçlı yollarda kayıp olurlar. Hatırlatması bizden, yol seçme hakkı hükümetten."