- "16 Nisan'da vereceğimiz oyların bir hükümet veya siyasi parti tercihiyle ilgisi yoktur. Siyasi parti bağlarımız ne olursa olsun burada o bağların ötesinde bir değerlendirme yapmak zorundayız"

 

 

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, "Vatandaşımızın tercihine saygı göstermek herkesin görevidir." dedi.

Hamzaçebi, partisinin Zonguldak İl Başkanlığını ziyaretinde, 16 Nisan'da herkesin sandık başına gideceğini belirterek, halkoyuna sunulan anayasa değişikliği konusunda vatandaşların görüşlerini, tercihlerini, "evet" veya "hayır" yönünde ifade etmek suretiyle oylarını kullanacağını söyledi.

Demokrasilerde "evet" veya "hayır" oyları hangi yönde olursa olsun, bütün oyların saygıdeğer olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Vatandaşımızın tercihine saygı göstermek herkesin görevidir. Kendi tercih ettiği yönün aksine oy kullandığı için kimse kimseyi eleştiremez. Siyasetçilere düşen görev, değişikliğin kapsamında ne olduğunu açık ve samimi şekilde vatandaşla paylaşmaktır. Vatandaşımız daha rahat, daha kolay karar verecektir ancak bir bilgi kirliliği yaratılmak istenmektedir. Anayasa değişikliğinin kapsamı vatandaşa açık bir şekilde anlatılmamaktadır. Benim gördüğüm budur. 16 Nisan'da vereceğimiz oyların bir hükümet veya siyasi parti tercihiyle ilgisi yoktur. Siyasi parti bağlarımız ne olursa olsun burada o bağların ötesinde bir değerlendirme yapmak zorundayız. Benim önerim şudur, genel seçimlerde oy verdiğiniz siyasi partileri yine genel seçimlerde desteklemeye devam edelim."

"Tek adam yönetimi,Türkiye'ye yarar mı yoksa zarar mı getirir?" diyen Akif Hamzaçebi, "Değerlendirilecek olan budur. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanı yurt dışına gitse, kendisine TBMM başkanı vekalet eder. Halkın seçtiği kişi, halkın seçtiği siyasi, halkın seçtiği cumhurbaşkanına vekalet etmektedir. Önerilen sistem yürürlüğe girerse halkı seçtiği cumhurbaşkanına halkın seçmediği bir cumhurbaşkanı yardımcısı vekalet edecektir. Demokrasilerde halkın oylarıyla gelmeyen kimsenin vekalet etmesi demokrasiye aykırıdır. Bu iradeyi bir kenara atıp da tek kişinin iradesiyle cumhurbaşkanına vekalet edilecek olması kabul edilemez." diye konuştu. 


- "Ben halkımızın sağduyusuna inanıyorum"

"Tek adam yönetimi olursa ülkede özgürlükler tehlikeye girer." ifadesini kullanan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Özgürlükler kesinlikle tehlikeye girer. A veya B kişisinin cumhurbaşkanı olması fark etmez. Ortada tek adam yönetimi varsa Türkiye anayasaya veda eder. Türkiye anayasasız döneme girmiş olur. Kağıt üzerinde bir anayasa olabilir ama bu anayasa bütün kuvvetleri tek bir kişi üzerinde topluyor ise ortada anayasa diye bir şey yoktur. Bu anayasaya göstermelik anayasa denir. Halk oylamasında bu anayasa değişikliği teklifi kabul edilirse Türkiye anayasasız bir döneme girmiş olur. Anayasasız bir dönemde özgürlükler ortadan kalkar. Ben halkımızın sağduyusuna inanıyorum. Vatandaşımızın parti bağlarının ötesine geçerek memleketin ve ülkenin geleceğini düşünerek bu anayasa değişikliğine oy vermesini istiyoruz."

 

(AA)