Daha önce de defalarca ihaleye çıkan Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait Ereğli'deki tarihi Ali Ağa Hamamı ile ilgili kamuoyunda çıkan haberlere Bölge Müdürlüğünden yanıt geldi.

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada yerel gazetelerde ve haber ajanslarında kurumun görüşü alınmadan Ali Ağa Hamamı ile ilgili çıkan haberlere açıklık getirerek Ereğli'nin gözbebeği eserlerinden biri olan Ali Ağa Hamamı'nın 2010 yılında ihya edileceği vurgulandı.
Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Tarihi hamama kaynak aktarılmayınca esnaf kiraladı" başlığı ile yayına verilen habere konu olan Ali Ağa Hamamı Ali Mola Ağa Vakfı'nın akarıdır. Vakıflarımızın akarlarını en yüksek gelir getirici şekilde değerlendirmek ise kurumumuzun en önemli görevlerinden biridir. Habere konu hamam aynı zamanda ecdad yadigarı bir vakıf eseridir. Restorasyonu yapılmak şartıyla Ereğli Belediyesi'ne 10 yıllığına kiraya verilmiş olduğu  halde protokol hükümleri yerine getirilmediği için iptal edilmiş ve Bölge Müdürlüğümüzce eser projelendirilmiş, 2010 yılı restorasyon programımıza alınmıştır. Restorasyon çalışmaları önümüzdeki aylarda başlayacaktır. Bu süre zarfında boş kalarak aylarca harap durumuna gelmemesi amacıyla kiraya verilmiştir. Akar nitelikli tarihi hamama ödenek aktarılmaması iddiaları tamamen gerçek dışıdır. Genel Müdürlüğümüz 2003 yılından bugüne kadar 3 bin 383 vakıf eserini onararak ayağa kaldırmıştır. Son 7 yılda gelirlerini 15 kat arttırmıştır. Bölge Müdürlüğümüz sorumluluğundaki Kastamonu, Karabük, Bartın ve Zonguldak illerinde ise son 7 yılda 90 eser onarılmıştır. 18. Yüzyıla ait bir vakıf eseri olan ve Ereğli ilçesinin gözbebeği eserlerimizden biri olan Ali Ağa Hamamı'da 2010 yılında ihya edilecektir" denildi. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda ihaleye çıkan ancak ihaleleri alan kişilerin sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle ihalenin iptal olduğu Ali Ağa Hamamı'nın ne zaman yeniden ihaleye çıkacağı ise merak konusu.