** Düzce'de kurulan Borcam'ın  hammaddesi Karadeniz Ereğli'den gönderilecek.

** Kdz. Ereğli'nin yalı boyu olarak bilinen güzergahındaki Alacaağzı'nda kurulan "Silis Kumu Ocağı ve Silis Kumu Hazırlama Tesisi" üretime geçme aşamasında.

** Yılda 300 bin ton silis kumu üretecek olan Borcam, nakliyeyi de tırlar aracılığı ile yapacak. Kdz. Ereğli'nin teşvik kapsamında bulunmaması nedeniyle Düzce'ye kurulan fabrikada çalışacak binlerce işçi, Kdz. Ereğli'nin silis kumundan cam ve cam mamulleri üretecek.

Karadeniz Ereğli Türkiye'nin tek yassı mamul üreticisi Türkiye Taşkömürleri Kurumu ile Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarına sahip olmasına rağmen yan sanayisinin gelişebilmesinde bir türlü becerikli olamıyor.
Gerek taşkömürü ve gerekse de çelik ürünleri, başka kentlere götürülerek işlendikten sonra yeniden Karadeniz Ereğli'ye geri getirilip tüketiciye ulaştırılıyor. Taşkömürü ve demir çelik üretimindeki  avantajların nihai ürüne dönüştürülmesindeki bu yetersizlik kimi zaman bürokrasiye ve kimi zaman da müteşebbis ruhunun gelişmemesine takılmaya devam ediliyor.
Taşkömürü ve demir çelik ürünlerindeki bu yetersizlik ve beceriksizlik bu kez cam üretiminde de aynı kısır döngünün içinde kaldı. Zonguldak bölgesi resmi rakamlara göre de "167.000.000. ton muhtemel ve 206.753.000 ton mümkün " ifadesiyle kuvars kumu rezervi bulunduğuna dikkat çekerken, un, su ve şekerin bulunduğu kentte bu kez "usta" bulunamaması ise Karadeniz Ereğli'nin teşvik kapsamında olmamasına takılıyor.
Bu nedenle; Karadeniz Ereğli'nin Gökçeler Beldesi sınırları içinde bulunan Alacaağzı mevkisindeki kuvars kumunun değerlendirilmesi için Düzce'deki Borcam harekete geçti. Borcam,  Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirilmesi ve Planlama Müdürlüğü'nden TTK sahalarındaki bu alanda silis kumu ocağı ve silis kumu hazırlamak isteğiyle; Eylül 2008'de başlanan ve  08.07.2009 tarihinde sona eren sürecin sonunda  ÇED raporunu aldı. Ve; Borcam, yılda 300 bin ton kuvars kumu üretecek olan bu tesisin yapımına hemen başladı. Cam, inşaat ve madencilik sektörlerinde faaliyette bulunan Okan Cam'ın bünyesindeki Borcam 7 milyon 100 bin Amerikan doları yatırımla bu tesisleri kurmak için çalışmalarını sürdürürken çok yakın bir zamanda da üretime geçmeyi hedefledi.
Zonguldak ve bölgesi, özellikle yer altı zenginlikleriyle dikkati çekerken, nihai ürün konusunda atılım yapamaması, göç alan emeğin başkentinin göç veren ve emekli kenti konumuna düşmesine abone yapıyor. Zonguldak'ın teşvik kapsamında olmaması da yatırımcıları bölgeden uzaklaştırıyor.

Gökçeler Beldesi ile eski Kdz. Ereğli Zonguldak karayolu üzerindeki Terzi Köyü arasında bulunan yoldan sapılarak ulaşılan Alacaağzı'na inerken ilk gözümüze çarpan ise "Borcam Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş Kdz. Ereğli-Alacaağzı Kuvars Kumu Üretim Tesisleri" yazılı tabela oluyor.

Tesislerde aynı güzergahtaki açık alandan ormandan kazılacak kuvars kumu üretimini sağlayacak ham madde, Borcam'ın tesislerinde işlenecek.

Fotoğraftaki tesisler, eleme ve ayıklama olarak projelendirilerek inşa ediliyor.

Borcam'ın silis kumu hazırlama tesislerinin Alacaağzı deniz kenarından görünüşü.

Borcam'ın tesislerinde eleme ve ayıklama bölümlerinde gereksinim duyulan su için, Alacaağzı deresinin denize döküldüğü alanda baraj yapımına da başlanmış. Deniz kıyısına çok yakın bir mesafede inşaatı devam eden barajda tutulan su, pompa aracılığı ile tesislere basılacak.

Kuvars kumu alınacak bölgedeki ormanlar kesim ekipleri tarafından temizleniyor. Kesilen ağaçlar yol boyunca istiflenmiş durumda.