Kdz.Ereğli’de bu sene dokuzuncusu düzenlenen hamsi festivali ilk kez yağmur altında gerçekleştirildi. 6 Ton hamsinin dağıtıldığı festivalde dernekler ve sivil toplum kuruluşları mangallarını yakmak için çaba gösterirken, bazı vatandaşlar ise hamsi poşetlerini alarak evlerinin yolunu tuttu, yağış nedeniyle hamsi festivali ilgi görmedi.

Peru’da yapılan 632 metrelik mangalın Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmesi ile harekete geçen Ereğli Belediyesi, yaptığı başvuru sonrasında 2002 yılında 2002 metrelik mangalla rekoru ele geçirmişti. Rekorun ardından her sene sembolik olarak festival etkinlikleri kutlanan Hamsi Festivali'nin bu sene gerçekleştirilen 9.'su yağmur altında gerçekleştirildi. Yağmur altında bekleyen vatandaşlar havuzdan hamsi alabilmek için adeta birbirleri ile yarıştı. Elleri ile hamsileri poşetlere dolduran halk, daha sonra belediye zabıta ekiplerinin dağıttığı ekmek, soğan ve helvaları alabilmek için de büyük çaba gösterdi. Sivil toplum kuruluşları da kendilerine ayrılan stantlarda hamsilerini aldı. Yağmur altında bekleyen vatandaşlar mangalları yakmak için yoğun çaba harcadı. Bazı vatandaşlar ise mangallarını yakamayınca poşetlere doldurdukları hamsilerle birlikte evlerinin yolunu tuttu. 9. Hamsi Festivali İçin Bolu’dan gelen Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri, hamsi ayıkladıkları masanın üzerine açtıkları şemsiye altında balıklarını temizlemeye başladı. 15 kişilik grupla Ereğli’ye gelen öğrencilerden 21 yaşındaki Kurtuluş Öcalan, yağmur altında zorluk çekseler de festivalin düzenlenmesinin güzel olduğunu söyledi. Festivalde mangalını yakmak için çabalayan Emekli Astsubay Yavuz Bayındır, ne kadar uğraşsa da mangalı yakamadığını söyledi. Bayındır, “2 güne kadar çok güzel bir hava vardı. Ama bugün şansımıza hava yağmurlu.” dedi.

Mangalı yakmak için çabalayanlardan olan Savaş Altay festival cumartesi yapılsaydı daha iyi olacağını savundu. Festivale katılanların sırılsıklam olduğunu söyleyen Altay ilk kez festivale katıldığını ve mangalı da zorla yaktıklarını anlattı. Ereğli Eğitim Fakültesi öğrencileri yaktıkları mangalda kızarttıkları hamsileri yemenin mutluluğu içerisindeydi. Ekmekleri mangalda ısıtan öğrenciler hamsileri yerken objektiflere de poz verdi.