Ereylin Alışveriş Merkezi’ndeki Deniz Bilardo Salonu’nda 32 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen turnuvanın final grup karşılaşmaları Çangırılı, Tahir Yurtoğlu ve Hakan Karaorman arasında oynandı. İlk maçında Yurtoğlu’nu yenen Çangırılı, Karaorman ile oynadığı ve çekişmeli geçen karşılaşmada ise son sayısını, bilardo camiasında ‘balık’ tabir edilen şans sayısı ile alarak kazandı. Her iki rakibini de yenen Çangırılı şampiyonluğa ulaşırken Yurtoğlu ikinci, Karaorman da üçüncülüğü elde etti. Turnuvanın yarı final grubuna kalan sporcular Murat Mollaoğlu, Süleyman Birinci ve Ömer Danışmaz ise dördüncülüğü paylaştılar.

 


"SPOR DALI OLARAK GÖRÜYORUM"

Çangırılı’nın kupasını veren Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, yaptığı konuşmada, bilardonun geçmiş yıllarda kahvehanelerde ‘eğlence amaçlı’ oynanan bir oyun olduğunu bildiğini belirterek, şöyle dedi: “Ben doğrusu bilardonun bu yönünü, geçtiğimiz yıl da burada katıldığım törende öğrendim. Daha önceleri insanların boş vakit geçirmeleri için kahvehanelerde oyalandığı bir spor dalı olarak görüyordum.  Hatta, İstanbul’da görev yaptığım bir dönem yaptıkları bir projeyi kalkınma ajansına sunmuşlar. Aynı projeye de kaymakamlığı ortak yapmak istiyorlar. Proje maliyetinin de 600 bin lira olduğunu öğrendim. Konusu da 20 gence bilardo öğretmek. Bun paranın, 20 kişiye bilardo öğretmek için çok olduğunu söyledim. Ben ise ‘bir kahveci ile anlaşayım, 20 genci oraya veriyim, alışsınlar’ dedim. O zamanki düşünce ile bu durumu karşılaştırdığımda, demek ki o projeyi uygulamamız ve ortak olmamız lazımmış diye düşünüyorum. Sporun ilçemizde bu aşamaya gelmesinde ve geçen zaman içerisinde başarılı olan, katılan arkadaşlarımızı cesaretlerinden dolayı kutluyorum. Birinci olan kardeşimize madalya ve kupasını tebrik ederek veriyorum.”

 

KUPA VE MADALYALARINI ALDILAR

Turnuva ikincisiYurtoğlu’nun ödülünü Gençlik Hizmetleri İlçe Spor Müdürü Serkan Keleş’ten aldığı törende, üçüncü Karaorman’ın kupa ve madalyasını ise Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Burak yaman teslim etti. Dördüncülüğü paylaşan Danışmaz, Mollaoğlu ve Birinci’nin madalyalarını da aynı zamanda bilardo sporcusu Erdemir işçisi Haluk Çep takdim etti. Ereylin Alışveriş Merkezi Müdürü Hamit Atay, sporcu aileleri ile sporcuların katıldığı törende, Kaymakam Madenoğlu ile hatıra fotoğrafları çektirildi.

 


“HANDİKAPLI” NEDİR?

Bilardo sporunda, sporcuların genel oyun ortalamalarında aldıkları sayılar, aynı zamanda ‘hadikaplarını’ ortaya çıkarır. Örneğin, bir sporcunun 45 ıstaka vuruşunda çekebilecek sayı ortalamsı 30 ise daha iyi bir sporcuda bu ortalama 40,50,60… gibi yükselerek gidebilir. Bu orantılar, ‘handikaplı’ düzenlenen turnuva yada şampiyonalarda baz alınarak, karşı karşıya gelen sporcular aradaki güç farkını eşitlemek amacıyla uygulanır.