İSTANBUL – Dönem  başkanlığını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü Gazetecilere Özgürlük Platformu, Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen KCK Basın Davası’nı izledi.

 

Duruşmayı izleyen heyette; TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Uğur Güç,  Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz ile Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat,  Türk Tabipler Birliği Önceki Başkanı Gencay Gürsoy’un aralarında bulunduğu çok sayıda kişi vardı.

 

Yargılanan gazeteciler duruşmaya katılmadı

 

KCK basın davasının 10. duruşmasında, yargılanan gazeteciler, Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasına ilişkin yasa nedeniyle mahkemeyi boykot ederek duruşmaya katılmadı.

 

Duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Kazım Kahyaoğlu, Cumhurbaşkanının onayını bekleyen 6526 sayılı Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasına ilişkin yasa gereğince mahkemenin görevinin sona ereceğini ve bu nedenle esasa ilişkin herhangi bir işlem yapmayacaklarını söyledi. Kahyaoğlu, avukatlardan sadece acil taleplere ilişkin beyanda bulunmalarını istedi.

 

Savunma avukatı Sinan Zincir, yargılanan gazetecilerin, hasta tutuklular serbest bırakılmadığı ve TMK kaldırılmadığı müddetçe yeni kurulacak mahkemelerde de boykot tavrının devam edeceğini söyledi. Duruşmada söz alan Avukat Ercan Kanar, Özel Yetkili Mahkemeler eliyle aylardır tutuklu gazetecilerin özgürlüklerinden, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetini kullanmaktan alıkonulduğuna vurgu yaptı

 

3 gazeteci tahliye edildi

Avukatların beyanlarının ardından mütalaa veren savcı, tüm tutukluların tutukluluk halinin devamını istedi. Daha sonra duruşmaya ara veren mahkeme başkanı ara kararını açıklayarak,  gazeteciler Dilek Demiral, Ayşe Oyman ve Sibel Güler’in tahliyesine karar vererek duruşmayı 5 Mayıs 2014 tarihine erteledi.

 

Gazeteciler serbest bırakılsın

TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Gazetecilere Özgürlük Platformu GÖP adına basın açıklaması yaptı.  

 

TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, varlığı ortadan kaldırılan bir mahkemede meslektaşlarının yargılandığını söyleyerek şöyle devam etti:

 

“Bugün burada bütün tutuklu meslektaşlarımızın serbest bırakılması gerektiğine inanıyoruz.  Ancak mahkeme sadece 3 arkadaşımızı tahliye etti.  Şu anda 15 meslektaşımızın tutukluluk hali devam ediyor. Duruşmanın başından beri söylediğimiz gibi buradaki arkadaşlarımız, gazetecilik faaliyeti dolayısıyla yargılanıyorlar. Bugün de bunun değişmediğini gördük. İçeridekiler bizim meslektaşlarımızdır, gazetecidirler ve halkın haber alma hakkını kullanma adına mesleklerini yerine getirmişlerdir. Gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmaları gerekiyor. Türkiye bu basın utancından, basın özgürlüğünde dünyanın en geri kalmış ülkeleriyle aynı sınıfa konulma utancından bir an önce kurtarılmalıdır. Üstelik adil yargılama konusunda sürekli yaptığımız itirazlar artık ayyuka çıkmış durumda. Adil yargılama konusundaki kaygılarımız hükümetin en üst tepesindekilerden en altına kadar kamuoyunun tüm kesiminde çok yüksek sesle dile getirilmelidir. Demokratik bir ülke için, basın özgürlüğünün özgürce kullanılabildiği bir ülke için gazeteciler serbest bırakılmalıdır”

 

Türkiye’deki davaların takipçisi olacağız

Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Rusya Gazeteciler Sendikası temsilcisi Nadezda Azhgikhina ise 3 gazetecinin tahliye edilmiş olmasına rağmen Türkiye’de hala çok sayıda tutuklu gazeteci olduğuna dikkat çekti. Bütün gazetecilerin serbest bırakılması için yetkililere çağrıda bulunan Azhgikhina, federasyon olarak Türkiye’deki basın davalarını izlemeye devam edeceklerini söyledi.