Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu'na bağlı Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Salih Alemdar, YÖK'ün harçlara yüzde 8 oranında zam yapılması önerisine sert tepki göstererek; ekonomik kriz ortamında açıklanan zam teklifinin YÖK tarafından geri çekilmesini istedi.

Şube Başkanı Salih Alemdar, yaptığı açıklamada, YÖK'ün üniversite harçlarına yüzde 8 oranında zam öngördüğünü, ikinci öğretimlerde ise yüzde 100'e varan oranlarda artış istediğine dikkat çekti. YÖK'ün 2009-2010 eğitim-öğretim yılında üniversite harçlarına öngördüğü zam oranının "insafsız sayılabilecek" oranda olduğunu söyleyen Alemdar, memura, işçiye, emekliye yapılan zamların yüzde 8 oranında bile olmadığına dikkat çekti. Harçlara yapılması planlanan zamların neye göre belirlendiğinin soru işareti olduğunu kaydeden Alemdar, "Ayrıca bir yanda 'parasız eğitim' denilerek, diğer yanda öğrencilerden yüklü meblağlarda harç parası alınması büyük bir çelişkidir" dedi.
Türkiye'nin ciddi bir ekonomik kriz yaşadığının altını çizen Alemdar, "Durum böyle olunca, YÖK'ün belirlediği harç miktarlarının, bu ülkenin gerçekleriyle örtüşmediği ortadadır. Anlaşılan o ki; bu zam oranını belirleyen YÖK üyeleri, Türkiye'de değil de, sosyal refah seviyesi oldukça yüksek olan Lüksemburg'da yaşadığını sanıyor" dedi.

"ÜNİVERSİTEYE İLK ADIMIN
MALİYETİ EN AZ 2 BİN TL"

Türkiye'de üniversite okumanın masraflı olduğunu ifade eden Alemdar, harç parası, ders araçları, kitap masrafı, kişisel gelişim harcamaları, yurt parası, kira parası, elektrik, su, doğalgaz, yemek ve ulaşım giderleri ile bir öğrencinin üniversiteye başlama maliyetinin 2 bin TL ile 5 TL arasında değiştiğini söyledi. Alemdar, "Dar gelirli bir öğrenci ailesinin bu masrafı üç kuruşluk maaşı ile karşılaması mümkün görünmüyor. Bu nedenle öğrencilerin büyük kısmı devletten, özel kuruluşlardan burs ya da öğrenci kredisi alıyor. Ancak devletin öğrencilere verdiği kredinin ihtiyaçları karşılamadığı ve okuldan mezun olduktan sonra da öğrencilerin borcunu ödeyemediği için icra takibinde olduğu bilinmektedir. Bazı öğrenciler de üniversite masrafını karşılayamadığı için okulunu bırakıyor" diye konuştu.
Türkiye'de üniversite öğrencilerinin bir kısmının harç parasını ödeyebilmek, masraflarını karşılayabilmek için çeşitli işlerde çalışmak zorunda kaydığını anlatan Alemdar, dar gelirli ve borçlu ailelerin çocuklarının Türkiye'nin yüzde 20'sini değil, yüzde 80'ini ettiğinin altını çizdi.
Başkan Alemdar, şöyle devam etti; "Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz; Türkiye'nin ciddi bir ekono-mik krizde olduğu düşünüldüğünde, YÖK'ün bu yıl üniversite harçlarına zam yapmamasıdır. Harç oranları zaten yeteri kadar yüksektir. Bunun üzerine değil, yüzde 100, yüzde 8'lik bir artışın dahi yapılması öğrencileri ve ailelerini büyük bir çıkmaza sürükleyecektir. Hükümet bu konuda tavrını koymalı ve YÖK zam teklifini geri çekmelidir."