"2012 yılından bugüne yapılacak denilen 2015 yılı yatırım programında olan artı 200 ile eksi 700 harici hizmet kuyusu halen neden ihale edilmemiştir? Yapılmayışının arkasında art niyetler mi yatmaktadır? İş Sağlığı ve Güvenliği açısından ve Armutçuk sahasının geleceği açısından ve bu kuyu ivedilikle yapılmalıdır. Her platformda yerli ve milli kömür vurgusu yapanlar kömür orada çıkarılmayı bekliyor"

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, sondaj çalışmaları tamamlanan ancak bir türlü ihaleye çıkamayan harici hizmet kuyusu projesinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

İVEDİLİKLE DİKKATİ ALINMALI

Eşitmez, eksi 500-550 kodları arasında üretim yapılan müessesede, önümüzdeki süreçte eksi 550-600 ana kat galerilerinde iş güvenliği ve sağlığı açısından güvenli üretimin yapılabilmesi için galerilerin ivedilikle sürülmesi gerektiğini belirtti.

 

BİRAN ÖNCE İHALESİ YAPILMALI

Hazırlanmış artı 200 ile eksi 700 harici hizmet kuyu projesinin biran önce ihalesinin yapılarak devreye alınması gerektiğini anlatan Eşitmez, "Müessesemizde halen eksi 500 ana kat lağımı mevcut olup, önümüzdeki süreçte İş Güvenliği ve Sağlığı açısından güvenli üretim yapılabilmesi için eksi 550-600 ana kat galerilerinin ivedilikle sürülmesi gerekmektedir. Bu da hazırlanmış olan artı 200 ile eksi 700 harici hizmet kuyusunun projesinin bir an önce ihalesinin yapılarak devreye alınmasıyla mümkün olacaktır" dedi.

 

"ULAŞIMDA KAYBOLAN EFOR ÜRETİME POZİTİF YANSIYACAK"

"Buradan görüleceği üzere Armutçuk’un geleceğinin önünün açılması, uzun yıllar derin kökenli yer altı madenciliği yapılması için Armutçuk’ta artı 200 ile eksi 700 harici hizmet kuyusu ve ana kat galerilerinin önemini ortaya çıkarmaktadır" diyen Eşitmez, açıklamasına şu sözlerle tamamladı:  "Ayrıca hali hazırda çalışan işçilerimizin işyerine ulaşmak için yer altında 40 dakika yol yürümek zorunda kalmayacaktır. Ulaşımda kaybolan efor üretime pozitif yönde yansıyacaktır.

 

100 YIL DAHA MADENCİLİK...

Armutçuk’ta ikinci bir kuyu İş Sağlığı ve Güvenliği açısından ivedilik arz etmektedir. Armutçuk Müessesinde şuan itibariyle hali hazırda 20 milyon ton hazır kömür rezervi bulunmaktadır. Bu da yaklaşık 100 yıl daha madencilik yapılması anlamına gelmektedir.

 

"KAPANMASINA SEBEP OLAN ZİHNİYET..."

Armutçuk Alacaağzı sahasında kömür yok diye bu sahanın kapanmasına sebep olan zihniyetler aynı şeyi Armutçuk için de mi düşünüyorlar? Alacaağzında kömür yok diyen zihniyetler 2006 yılından 2014 yılına kadar özel şirket vasıtasıyla olmayan kömür mü çıkarmışlardır? 6 Haziran 2018’de ihalesi yapılacak olan Alacaağzı sahasında 12 milyon ton rezerv olduğu, bunun 6 milyon tonunun görünür rezerv olarak çalışmayı üretime hazır vaziyette olduğu ihale dosyalarında açıkça görülmektedir.

 

"EDEN İHALE EDİLMEDİ?"

2012 yılından bugüne yapılacak denilen 2015 yılı yatırım programında olan artı 200 ile eksi 700 harici hizmet kuyusu halen neden ihale edilmemiştir? Yapılmayışının arkasında art niyetler mi yatmaktadır? İş Sağlığı ve Güvenliği açısından ve Armutçuk sahasının geleceği açısından ve bu kuyu ivedilikle yapılmalıdır. Her platformda yerli ve milli kömür vurgusu yapanlar kömür orada çıkarılmayı bekliyor. Tabi en önemlisi de onu yeryüzüne çıkaracak ve TTK’ya yeniden can verecek işçilerin alınmasını bekliyor"

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)