Zonguldak’taki özel maden ocağında görevli Maden Mühendisi Bilir:

"Evlerdeki hasarın bizim madencilik faaliyetimizle bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu evlerdeki hasarlar 2013’teki toprak kaymasıyla ortaya çıkmıştır. Bu alanda madencilik faaliyetimiz ise

2015’in sonunda başlamıştır"


İşletme Sahibi Özdil: 
"Sahamıza girerek işçilerimizi darp eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk"

Zonguldak’ta özel bir maden ocağında kömür çıkarılması amacıyla patlatılan dinamitlerin evlere zarar verdiği iddiasına ilişkin, ilgili işletmenin İş Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Orkun Bilir, "Evlerdeki hasarın bizim madencilik faaliyetimizle bir ilgisi bulunmamaktadır." dedi. 

Bilir, gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde kömür çıkarılması amacıyla patlatılan dinamitlerin evlere zarar verdiği iddiasıyla maden ocağı işçileri ile mahalle sakinleri arasında kavga çıktığını anımsattı. 

Şirket olarak maden sahası ile ilgili çalışmalarını, TTK’nın verdiği izin ve yüksek güvenlik tedbirleriyle sürdürdüklerini ifade eden Bilir, şöyle konuştu:



"Geçen yıl mayıs ayında aldığımız iznin ardından aynı yıl aralık ayında da söz konusu sahada galeri açma çalışmasına başladık. Yaklaşık bir buçuk aylık çalışmamızın ardından galeri açma amacıyla patlatılan dinamitlerin çevredeki evlere zarar verdiği gerekçesiyle yapılan şikayetlerle çalışmalarımız durdurulmuştu. Söz konusu iddialar, gerekli makamlarca incelendi ve faaliyetimizin herhangi bir zarara yol açmadığına karar verildi. Biz de tekrar işimize başladık. Ancak şikayetler zaman zaman devam etmesine karşın ilgili kurumlar, olumsuz bir durum görülmediğini ifade etmektedirler." 

Maden ocağındaki çalışmalar neticesinde hasar oluştuğu iddia edilen evlerdeki hasarların 2013’teki toprak kaymasıyla ortaya çıktığını, ancak alanda madencilik faaliyetinin 2015’in sonunda başladığını ifade eden Bilir, "Evlerinde hasar oluştuğunu iddia eden ev sakinlerine İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce evde oturulamaz raporu verilmiş, boşaltılması için de ev sahiplerine tebligat yapılmıştır. Yani, bizim faaliyetimizden çok önceleri oluşan bu hasar nedeniyle evin oturulamaz durumda olduğunu bütün kurumlar bilmektedir. Evlerdeki hasarın bizim madencilik faaliyetimizle bir ilgisi bulunmamaktadır." diye konuştu.



İşletme Sahibi Serkan Özdil de maden sahalarındaki kavgada 2 işçilerinin yaralandığını dile getirerek, "Biz burada devletten izinsiz çivi dahi çakmıyoruz. Sahamıza girerek işçilerimizi darp eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Gerekeni hukuk söyleyecektir." ifadelerini kullandı.

Asma Mahallesi Fabrika Sokak’ta faaliyet gösteren özel bir maden ocağında, kömür üretimi amacıyla patlatılan dinamitlerin oluşturduğu sarsıntının evlere zarar verdiğini iddia eden mahalle sakinleri ile maden işçileri arasında sabah saatlerinde kavga çıkmış ve olayda çeşitli yerlerinden yaralanan 3 kişi ambulanslarla hastaneye kaldırılırken, 6 kişi ifadesi alınmak üzere karakola götürülmüştü.


Anadolu Ajansı