Zonguldak Valiliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) işbirliği ile düzenlenen, “Halk Eğitimi ve Hasta Bilgilendirme Toplantıları”nın altıncısının 25 Şubat Salı günü Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildiği bildirildi.

Üniversitenin açıklaması şöyle:

Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde yürütülen ve Kasım 2019’da başlayıp 2020 yılında da düzenli aralıklarla devam edecek olan eğitimlerin altıncısında, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Sarıkaya “Bel Ağrısı ve Tedavisi” ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Prof. Dr. Sarıkaya, toplumda, yaşam boyunca bel ağrısı görülme oranının yüzde 77 olduğunu belirterek, bu ağrıların yüzde 97’sinin nedeninin omurgayı meydana getiren kemiklerin, kasların ve ligamentlerin oluşturduğu mekanizmanın zorlanması ve düzgün olmayan postür sonucu oluşan nonspesifik mekanik bel ağrısı olduğunu belirtti. Sarıkaya, bel ağrılarının yalnızca yüzde üçünün bel fıtığı nedeniyle meydana geldiğini, yüzde birinden daha azının ise romatizmal hastalıklardan kaynaklandığını söyledi. Bel ağrısının en çok kadınlarda görüldüğünü belirten Sarıkaya,  uzun süre hareketsiz kalan ofis çalışanlarında, sigara kullananlar ve obezite sorunu olanlarda daha fazla bel ağrısı görüldüğünü ifade etti. Ülkemizde ve dünyada bel ağrısı sorunu, iş kaybı ve sağlık giderleri nedeniyle ekonomiye yüksek bir maliyet getirmektedir. Bel ağrısının bazı tedbirlerle önlenerek bu maliyetin azaltılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Sarıkaya, doğru duruş tekniği ve egzersizlerle kasların güçlendirilerek bel ağrısının önlenebileceğini anlattı. Prof. Dr. Selda Sarıkaya konuşmasında; “Hastaların evde yapabileceği ‘kor egzersizleri’ uzun vadede bel kaslarını güçlendirerek ağrıyı azaltabilir. Ancak yapılan egzersizler her hasta için değişkenlik gösterir, Bu yüzden bel ağrısı olan her hasta uzman doktora başvurup doğru egzersiz için eğitilmelidir. Doğru duruş, hareket ve egzersiz ile bel ağrısının ortaya çıkması ve sonuçlarının neden olduğu kayıplar engellenebilir,” dedi.

Toplantıda katılımcılara uygun egzersiz örnekleri göstererek uygulamalar yaptıran Prof. Dr. Selda Sarıkaya’ya Dr. Gaye Narin ve Fizyoterapist Fatih Baydar eşlik etti.