Zonguldak’ın 35 yıllık aktarı Tahir Buyurucu, grip hastalığına karşı alınması gereken önlemleri anlattı. Buyurucu, gripte antibiyotik almanın yararlı değil, aksine zararlı olduğunu, çünkü gripin virüslerin oluşturduğu bir hastalık olduğunu belirterek,  antibiyotikler ise bakteriler üzerine etkili olduğunu söyledi. Bu durumda soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili bir yöntemin gerekli olduğunu belirten Buyurucu, gribe karşı en etkili doğal ilacın bitki çayları olduğunu vurguladı.
Hava sıcaklıklarının ani iniş-çıkışlar yaptığı bu günlerde, gribe şifa niyetine içilen bitki çaylarının yararlarından bahseden Buyurucu, “Soğuk algınlığı için bazı karışımlar var. Bunlar 4-5 bardak iyi kalite suya biraz kabuk tarçın, 2-3 tane top karabiber, birkaç diş karanfil, 1 çay kaşığı toz veya parça zencefil, kabuklu çekirdekli elma parçası, kabuklu çekirdekli limon parçası, varsa kuşburnu ile birlikte kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra suyun içine ıhlamur, nane ekleniyor. Çayın rengi koyulaşıp sarımtrak-turuncu bir hal alınca süzüp bol balla birlikte karıştırılır. Bu bitki çayı içinde zencefil ve karabiber olduğu için biraz acı olsa da boğaza, soğuk algınlığına iyi geliyor. Karışıma istenirse zerdecal eklenebilir” dedi.
“GRİBE IHLAMUR VE ASPİRİN ETKİSİ”
Buyurucu, bu tip bir bitki çayının genelde gribin meydana getirdiği ağrıları, sızıları ve yorgunluğu azaltmaya yarayacağını, öksürüğü ve boğazdaki tahrişleri önleyeceğini, mikrop kırıcı etkisi olacağını belirti. Grip için ayrıca ıhlamur içmenin ve aspirin almanın da etkili olduğunu belirten Buyurucu, “Genel olarak bitki çayları için uygulanacak genel dozaj 1 fincan suya 1 çay kaşığı bitki.
Kaynatma yapılmamalı, bitki kaynar su ile haşlanmalı ve bir miktar demlenmeye bırakılmalıdır. Kaynatılınca bitkinin içerdiği uçucu yağlar ve diğer bazı etken maddeler yüksek ısıda yapısı bozularak hemen başka bir bileşiğe dönüşür ve yarar yerine zarar verebilir” şeklinde konuştu. 
HANGİ BİTKİ  NEYE İYİ GELİR?
Zencefil: Kuvvet verici, terletici, öksürüğe iyi geliyor, midevi, bağırsak hareketlerini düzenleyici.
Zerdecal: Gaz söktürücü, safra artırıcı.
Kuşburnu: Bitkinliğe karşı kullanılıyor.
Tarçın: Solunum sistemi antiseptiği, gaz söktürücü yalnız diğer ilaçlarla birlikte alındığında emilimi geciktiriyor.
Ihlamur: Spazm çözücü, öksürük ve ateş düşürücü, bitkinliğe karşı, yumuşatıcı, terletici, ağrı kesici. Kullanılan ıhlamur çayı soğuduktan sonra yüze temizleyici tonik olarak da uygulanabilir.
Nane: Bronşları yumuşatıcı, ateş düşürücü, ağrı ve öksürük kesici.
Elma: Sindirimi kolaylaştırıcı, ateş düşürücü, kan temizleyici.
Kayısı yağı: Cildi nemlendirir. Yüze her gün nemlendirici olarak uygulanabilir.