Türk Sağlık-Sen’in yaptığı anketten oldukça çarpıcı sonuçlar çıktı.

 

Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Arzu Kara, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi çalışanlarının çalışma şartlarıyla ilgili yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı. Sorunların başında şiddet ve mobbingin ortaya çıktığını söyleyen Kara, personel yetersizliğinin de ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.

 

SOSYAL KABADAYILIK
Türkiye Kamu-Sen Konfederasyo-nu’na bağlı Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmediğini ve beklentilerinin göz ardı edildiğini belirterek, bu sorunları göz önüne sermek için bir anket çalışması yaptıklarını söyledi.  Anketten sağlık çalışanlarının önemli sorunlarının başında yer alan şiddet ve mobbing (bir veya bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması) ile ilgili dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktığını ifade eden Kara, personel yetersizliğinin de önemli bir sorun olduğunu vurguladı. 
Özellikle Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi çalışanlarının çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlara bir an önce çözüm üretilmesi gerektiğini belirten Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Arzu Kara, anket 

sonuçlarıyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: 

 

“ÇALIŞANLAR MUTSUZ”
“Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve memnuniyetleri ne yazık ki, uzun zamandır göz ardı edilen konulardır. Vatandaşın memnun olabileceği bir sağlık hizmetini sunma adına fedakârlıkla görev yapan sağlık çalışanlarının sorunları çözülmemekte, beklentileri göz ardı edilmektedir. Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi olarak, sağlık çalışanlarının çalışma şartlarını tekrar gündeme getirmek, çalışma hayatlarında karşılaştıkları sorunları göz önüne sermek adına ilimizde bulunan hastanelerde bir anket çalışması başlattık. İlk olarak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi çalışanlarına yönelik yaptığımız memnuniyet anketimizin sonuçlarına göre çalışanların yüzde 70’i şiddet mağduru, yüzde 52’si kurumun hizmetlerinden memnun değil, yüzde 40’ı da yöneticilerin keyfi yönetiminden rahatsız. Yaptığımız ankete göre, çalışanların yüzde 94’ü aldıkları maaş ve döner sermayenin yeterli olduğuna inanmıyor. Çalışanların yüzde 83’ü çalışma şartlarının son 5 yılda gerilediğini düşünüyor.” 

 

“ŞİDDET VE MOBİNGG GÖRÜYORLAR”
“Anketimizde sağlık çalışanlarının önemli sorunlarının başında yer alan şiddet ve mobbing ile ilgili dikkat çekici sonuçlar ortaya çıkmıştır. Sonuçlara göre çalışanların son bir yılda yüzde 26’sı birçok kez şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. En az bir defa şiddete maruz kalanların oranı ise yüzde 70’dir. Katılımcılardan sadece yüzde 30’u sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalmadığını belirtmiştir. Çalışanların yüzde 82’si kurum amirleri veya çalışma arkadaşları tarafından en az bir defa mobbinge maruz kaldığını ifade etmiştir. Ankete katılanlara göre yöneticilerin yüzde 40’ı keyfiyete göre yönetim gösteriyor. Yüzde 30’una göre de yöneticiler çalışanlarına karşı psikolojik baskı uyguluyor. Çalışanlar arasında ayrım yapılıyor diyenlerin oranı ise yüzde 16’dır.”

 

“PERSONEL YETERSİZLİĞİ ÖNEMLİ BİR SORUN”
“Anketimizde çalışma koşullarını zorlaştıran nedenleri de çalışanlara sorduk. Sağlık çalışanlarının yüzde 76’sına göre çalışma koşullarını zorlaştıran en önemli neden personel yetersizliği. Yüzde 7’si uzun çalışma süreleri ve yüzde 5’i de nöbetlerden dolayı çalışma koşullarının zorlaştığını belirtmiştir. Anketimizde çalışanlar kurumun çalışanlara verdiği hizmetleri değerlendirdiler. Sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 18’i dinlenme odalarından, yüzde 15’i de yemeklerden memnun değil. ‘Kurum tarafından sunulan hizmetlerin hiçbirinden memnun değilim’ diyenlerin oranı yüzde 52. ‘Tüm hizmetlerden memnunum’ diyenlerin oranı ise sadece yüzde 2. Anketimizde sadece sorunlara değil, bu sorunların kimin çözebileceğine inandıklarına dair bir soruyu da kamu çalışanlarına yönelttik. Katılımcılara göre, ‘kurumda karşılaşılan sorunları, hastane yönetimi çözer’ diyenlerin oranı yüzde 22,2, ‘Genel Sekreterlik çözer’ diyenlerin oranı yüzde 45,6, ‘Bakanlık çözer’ diyenlerin oranı yüzde 29,6’dır. Tüm bu sonuçlar üzerinde düşünülmesi gereken verilerdir. Vatandaşlarımıza vereceğimiz kaliteli hizmet sağlık çalışanlarının huzurlu ve mutlu çalışma ortamı ile yakından alakalıdır. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi çalışanlarının çalışma hayatında karşılaştıkları bu sorunlara bir an önce çözüm üretilmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak, bu konuda yetkilileri harekete geçmeye çağırıyoruz."