Zonguldak Birey Dergisi Dershanesi Fizik Zümre Başkanı Tuncay Yıldız, ÖSS'de hatalı fizik soruları olduğunu ileri sürerek, bu soruların öğrencilerin sınav başarısını olumsuz etkilediğini, soruları ÖSYM'nin incelemesi ve iptal etmesi gerektiğini belirtti.
Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, ÖSS'yi değerlendirerek, sınavda fizik sorularının genel olarak ortalamanın üzerinde olduğunu ve sınavı zorlaştıran hatalı bazı soruların bulunduğunu öne sürdü etti.
Fizikte, Bölüm-II momentum sorusunun akademik olarak yanlış bir soru olduğunu belirten Yıldız, "Serbest düşme yapan bir cisim, bir süre düştükten sonra bir patlama ile parçalara ayrılıyorsa, parçalardan en azından birinin aşağı doğru bir hız bileşeni olması gerekir. Bu bileşenin olmaması momentumun korunumu yasasına uymadığından soru fiziksel anlamda tamamen yanlış. Bu soru, 'yukarıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur' şeklinde sorulabilirdi. Bu durumda da cevap 1 ve 2 (D şıkkı) değil, yalnız-1 yani A şıkkı olabilirdi" dedi.
Yıldız, Bölüm-II elektrostatik sorusuna ilişkin de, "Sığaları farklı iki elektroskopun yükleri için net bir şey söylenebilir, fakat yaprak açıklıklarının yorumlanabilmesi için daha fazla bilgiye ve koşula ihtiyaç vardır. Örneğin yaprakların ağırlığı vs yapraklar arasındaki açıya direk etkisi vardır. Bu belirtilmemiş soruda. Bu durumda sorunun cevabı hem A, hem de B olabilir" görüşünü savundu.
Yıldız, Fen Bilimleri-1 testinin 2'nci sorusunda da bilgi eksikliği olduğunu ileri sürerek, "Bu sorunun cevabının yalnız 2 olabilmesi için levhaların türdeş olduğu söylenmeliydi. Bu bilgi soruda olmadığından kesinlikle ikinci ifade doğru denilemez. Yani şıklarda kesinlikle doğru diyebileceğimiz bir bilgi yok. Dolayısıyla bu soru da iptal edilmelidir" dedi.
Bu soruların öğrencilerin sınav başarısını olumsuz etkilediğini savunan Yıldız, "Seviyeleri yüksek olan öğrencilerin 1 dakikada çözüp geçebileceği bu sorularda çok daha fazla zaman harcadı. Bu soruları ÖSYM'nin incelemesi ve iptal etmesi gerekmektedir" diye konuştu.
"Soruların iptal edilmesi lokal bir çözümdür" diyen Tuncay Yıldız, sorularda harcanan fazladan zamanın ise hiçbir zaman telafi edilemeyeceğini söyledi.