Kdz. Ereğli’nin Kireçlik sahillerine iki adet termik santral kurmak için girişimlerde bulunan  Hattat Holding, bölgeden yükselen tepkiler üzerine ÇED raporunu süresinde teslim etmeyerek, süreci sonlandırdı.

 

Önce Köseağzı’nda termik santral kurmak isteyen ve bu alanın Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından ‘günü birlik turizm alanı’ olarak ilan edilmesi üzerine bu hevesini gerçekleştiremeyen Hattat Holding, Kireçlik’teki girişimini de tamamlayamadı. Holding, Kireçlik’te süresi içinde ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunamadığı için ÇED süreci sonlandı.

Konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuna Kdz. Ereğli Çevre Platformu açıkladı. Platformun sözcülerinden Murat Akbaş kamuoyunu şöyle bilgilendirdi:

 

“Ereğli-Kandilli Bölgesinde bulunan Kireçlik Koyunun iki adet termik santral projesi için başvuru yapan Hema Enerji’ye tahsisi yapılmıştı. Hema Enerji ise söz konusu alanda planladığı termik santraller için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak çevresel etki değerlendirme (ÇED) süresini başlatmıştı. Ereğli Çevre Platformu olarak söz konusu termik santrallerin yöredeki köyler başta olmak üzere Ereğli ve civarını ciddi boyutlardaki gaz ve toz emisyonları ve atıkları nedeni ile canlı yaşamını olumsuz etkileyeceği gibi, yörenin yaşam kaynaklarından biri olan tarım arazilerini de son derece olumsuz etkileyeceğini, tüm halkımızın besin zincirine de etki edeceğini dile getirerek bugüne kadar çeşitli etkinliklerle konunun hassasiyetini gündeme taşıma gayreti içinde olurken, bu sürecin ciddi takipçisi olduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile son yaptığımız yazışma sonrası ise bakanlığa söz konusu projelere dair ÇED sürecinin hangi aşamada olduğu sorulmuş, verilen cevap ile de firmaya ÇED raporunu hazırlamak ve bakanlığa sunmak için 9 Mayıs 2014 tarihine kadar verilen süre içinde ÇED raporunu bakanlığa sunmadığından ÇED sürecinin sonlandırıldığı bildirilmiştir.  Sürecin bundan sonraki aşamalarında da takipçisi olacağımızı, ÇED sürecinin sonlandırılmasının bir proje açısından bir son olmayabileceğini bilerek konuyu takip ettiğimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)

 

Eyüp Bektaş; 14 Temmuz'da yayımlanan 'Hema Olayı' başlıklı yazısında  gelişmeleri şöyle kaleme almıştı:

 

".....Hema’nın Amasra’da kurmak istediği termik santral için engelleri aştığı ve bu nedenle Kireçlik termik santral işini askıya aldığı yolundaki bilgi önceki kuşkularıma benzin döktü.

Hayda !

İnanmam…

Vallahi de billahi de inanmam.

Su uyur termikçi uyumaz.

O hep fırsat kollar.

Amasra gibi bir cennet köşesini yok etmeyi düşünecek ve bu düşüncesini de gerçekleştirmek için her yol ve yönteme başvuran bir zihniyet mi Kireçlik’teki termik santral girişimini durduracak?

Mümkün değil…

Kesinlikle hayal mahsulü…

Ve palavra…...."

 

 

Yazının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:

 

http://www.ereglionder.com.tr/yazarlar/eyup-bektas/hema-olayi-/4979/