Genelkurmay Başkanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği’nden gönderilen yazılı açıklamada, Deniz Kurdu tatbikatı ile ilgili kamuoyu bilgilendirildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

1.         Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının en büyük tatbikatlarından olan DENİZKURDU-2019 Tatbikatı 13-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında, Anadolu’yu çevreleyen Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’de eş zamanlı olarak icra edilecektir.

            2.         Fiilî ve atışlı olarak icra edilecek tatbikatın maksadı; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birlik, gemi ve deniz hava vasıtalarının harekâta hazırlık seviyesini artırmaktır.

            3.         Tatbikata,

                        a.         Dz.K.K.lığından 110 gemi, deniz karakol uçakları, deniz helikopterleri, insansız hava araçları, Amfibi Deniz Piyade Birlikleri ve Amfibi Hücum Timleri, SAT ve SAS görev timleri ile kıyı birlikleri,

                        b.         Kara Kuvvetleri K.lığından genel maksat ve taarruz helikopterleri,

                        c.         Hava Kuvvetleri K.lığından deniz harekâtına taktik hava desteği, Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları ile nakliye uçakları,

                        ç.         Özel Kuvvetler K.lığı unsurları,

                        d.         Sahil Güvenlik K.lığından Arama Kurtarma Korvetleri, Sahil Güvenlik Botları, Karakol Uçakları ve Sahil Güvenlik Helikopterleri olmak üzere toplam 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopter ile yaklaşık 25.900 personelin iştirak ettirilmesi planlanmaktadır.

            4.         Tatbikatın özellikle kriz yönetimi ve doğal afetlerle mücadele safhalarında, devletin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile kurumlar arası eşgüdüm usul ve esasları denenecek, tatbikat senaryosuna NATO akreditasyon süreci devam eden Deniz Kuvvetleri K.lığımıza bağlı “Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi (MARSEC COE)” ile üniversiteler de katkı ve destek sağlayacaktır.

            5.         Tatbikat, 2018 yılında teşkil edilen ve Mavi Vatan-19 Tatbikatı’nı da yöneten Deniz Harp Merkezi K.lığında kurulacak olan Tatbikat Kontrol Merkezi tarafından sevk ve idare edilecektir.

            6.         DENİZKURDU-2019 Tatbikatı, 13 Mayıs 2019 günü, birlik ve gemilerin Kdz.Ereğli, Umuryeri, Gölcük, Erdek, Foça, Aksaz, Mersin, İskenderun’dan hareketleri ile başlayacak; harekâta hazırlık faaliyetleri, deniz harekât görevleri ile kriz ve harp dönemine yönelik eğitimler ve fiilî silah atışları icra edilecektir.

            7.         Ayrıca, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı tüm kıyı birlikleri tarafından görev fonksiyonlarına yönelik olarak üs/ limanların savunulması, doğal afetlerle mücadele, orman yangınlarına müdahale, lojistik ve teknik destek sağlanması ile Kimyasal/ Biyolojik/ Radyolojik/ Nükleer saldırılara karşı korunma eğitimleri icra edilecektir.

            8.         Tatbikat kapsamında yerli ve millî silah sistemleri ile;

                        a.         Yüksek süratli su üstü ve hava dronlarına atışlar,

                        b.         Gemiden karaya Çok Namlulu Roketatar atışları,

                        c.         Vurucu İnsansız Hava Aracı atışları,

                        ç.         Silahlı İnsansız Hava Aracı ile atışlar,

                        d.         UMTAS ve L-UMTAS güdümlü mermi atışları,

            e.         Denizaltı Savunma Harbi Roketi atışları,

            f.         Deniz Topçusu ile uçakların koordineli atışları icra edilecektir.

            9.         21-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında Hopa’dan İskenderun’a kadar Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz sahillerinin tamamını kapsayacak şekilde tatbikata iştirak eden 85 gemi tarafından,
31 yurtiçi ve 2 yurtdışı liman ziyareti yapılacak, gemiler halkın ziyaretine açılacak ve aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan şehit aileleri ve gazilerimiz ağırlanacaktır.

            10.       Temel harp nevi eğitimlerinin uygulanacağı tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü 24 Mayıs 2019 tarihinde icra edilecektir.