Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Halis İsmet Geçdoğan, Ereğli' de bulunan Ağır sanayi nedeni ile belediye olarak hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulması için girişimlerde bulunduklarını söyledi.

Geçdoğan, ağır sanayi kenti olan Ereğli' de kirlilik ölçümlerini yaptıklarını, bu konuda numuneleri aldıklarını ve laboratuara göndererek sonuçlarını takip ettiklerini söyledi. Geçdoğan, zaman içerisinde değişen hava kirlilik oranını tespit edemedikleri için Hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulması için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Yaptıkları girişimin olumlu olduğunu kaydeden Halis İsmet Geçdoğan, bakanlık ile yapılacak olan protokol sonrasında istasyon kurulma çalışmalarına başlanacağını söyleyerek şu bilgileri verdi: "Ereğli'de bildiğiniz gibi bir ağır sanayi var. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları. Bu fabrikamız da ister istemez burada bir kirlilik oluşturuyor. Bacalarından çıkan toz ve gazlar aynı zamanda da denize verdiğimiz deşarj noktalarımız var fabrikamızda. Biz bu deşarj noktalarındaki ölçümleri çevre mühendisliğimizin kontrolünde belediyemiz ekipleriyle numunelerini alıyoruz, laboratuara gönderiyoruz ve sonuçlarını takip ediyoruz. Bir de bunun dışında bacalardan çıkan toz ve gazlar var. Buralarda gerekli çevre tedbirlerinin alınması gerekiyor. Bunları da takip etmeye çalışıyoruz. Bu arada Ereğlimizin değişen hava kirliliğini ve hava kalitesini bilemiyoruz. Bunun için de ihtiyaç olarak gördük hava değişimi istasyonu oluşumunu. Bununla ilgili çevre bakanlığıyla temaslarımızı yaptık. Geçtiğimiz hafta Salı günü ekip olarak Ankara'ya Çevre Bakanlığı'na gittik.

Hava Kalitesi Ölçüm ve Değerlendirme Daire Başkanı'nın da hazır olduğu bir dizi toplantıya katıldıklarını, bu toplantılardabakanlık yetkililerinin kendilerine teşekkür ettiğini anlatan Geçdoğan, "İlk defa bir belediyenin "Bizim havamızın kalitesini ölçün" diye bir istekte bulunduğunu belirttiler. Genelde onlar belediyeleri zorluyorlar. Ereğli Belediyesi her konuda olduğu gibi bu konuda da öncü belediye olma özelliğini bu konuda da gösterdi. Biz halkımıza karşı sorumluluk duyuyoruz ve bu itibarla çevre açısından parametrelerimizi tespit etmek amacıyla hava kirliliği ve hava kalitesi ölçüm istasyonu ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Dün itibarıyla başvuru yazımızı yazıp bakanlığa gönderdik. Bakanlık yetkilileri ile aramızda bir protokol yapacağız ve protokol gereği de sabit bir istasyon kuracağız. Bu istasyon sayısı ikiye de çıkabilir. Ekipler gelecekler Ereğli'ye, inceleyecekler. Uygun bir yere istasyon kurulacak ve bu istasyon faaliyete geçinceye kadar da Çevre Bakanlığı tarafından takip edilecek. Biz sadece belediye olarak tesisin ihalesini yapacağız ve hizmete açacağız. Bu istasyonun verileri de gerekli mercilere ulaştırılacak. Gerekli parametrelerin üzerine çıkıldığında da gerek bizim tarafımızdan gerekse de bakanlık tarafından gerekli ikazlar yapılacak. Bu istasyonun yapılmasıyla da Ereğli çevre konusunda bir adım daha atlayacak diye düşünüyoruz." diye konuştu.