Zonguldak İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, grip ve domuz gribi hakkında bir basın açıklaması yaptı. Havaların soğumasıyla sıkça görülmeye başlanan grip ve benzeri hastalıkların, bulaşma yolları ve korunma yöntemleriyle ilgili bilgi veren İlikhan, şunları kaydetti:
 
"GRİPLE KARIŞTIRMAYIN"
"Grip, 'İnfluenza' adı verilen bir virüsün neden olduğu grip hastalığının bir türü, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtileri ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı kusma görülebilir. Ateşin 39 derecenin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka 3-7 gün yatağa mahkûm eder. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolur, ancak halsizlik, belirtilerin kaybolmasından sonra da devam eder, hatta 2 hafta kadar sürebilir. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok ağır seyreder ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açar. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılır. Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalı. Ayrıca grip, özelikle çocuklar ve yaşlılarda ikinci enfeksiyonlara zemin hazırlar ve orta kulak iltihabı, zaatüre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara neden olur."
"GRİBİN BULAŞMA YOLLARI"
"Grip hastalığının etkeni, sürekli değişerek insanların bağışıklık sistemini alt etmeyi başaran İnfluenza virüsüdür. İnfluenza virüsünün A, B ve C olmak üzere üç tipi mevcuttur. A tipi virüs, hem insanlarda, hem de kuş, kümes hayvanları ve domuz gibi hayvanlarda hastalık yaparken, B tipi sadece insanlarda hastalık yapar. C tipi ise çok hafif derecede hastalık yaptığı için salgınlara yol açmaz. Gribe yol açan İnfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları öksürük ve hapşırıklar ile ve etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direk temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır. Hasta kişilerden etrafa saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğinde olması bulaşıcılığı daha da artırır. Hasta bir kişinin bir ortamda grip çıkması ile o ortamda bulunan kişileri hastalığın bulaşması açısından risk altına sokar. Bu nedenle grip evde, işyerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşıma araçlarında çok kolaylıkla bulaşır. Mikrobu kapmış ancak henüz belirtileri başlamamış kişilerde yani hastalığın kulakça süresince de bulaştırma mümkündür. Bulaşma yolları oldukça basit ve bulaşması bu kadar kolay olan bir hastalığın bulaşma yollarına karşı önlem almanın çok zor olduğu hatta olanaksız olduğu açıktır."

"KORUNMAK İÇİN
YAPILMASI GEREKENLER"
"Ellerimizi su ve sabunla sık sık yıkamak, mikroplardan korunmamıza yardımcı olur. Özellikle öksürüp hapşırdıktan sonra ve hastalarla aynı ortamda bulunulduğunda mutlaka ellerimizi yıkayalım. Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandıralım. Kapalı ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak duralım. Zorunlu haller dışında hastalığın görüldüğü bölgelere seyahatlerimizi erteleyelim. Seyahat zorunlu ise korunma önlemlerine dikkat edelim ve cerrahi maske kullanalım."

"HASTALIK BULAŞTIRMAMAK İÇİN?"
"Diğer kişileri korumak için yakın temastan kaçınalım. Cerrahi maske kullanalım. Bol sıvı alıp, beslenmemize dikkat edelim ve istirahat edelim. Kişisel eşyalarımızı (Havlu, diş fırçası, çatal, kaşık, nevresim, çarşaf v.b) başkaları ile paylaşmayalım. Elle dokunduğumuz eşyaları, deterjan veya 1/10 (1 ölçü çamaşır suyu,10 ölçü su) oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silelim. Acil durumlarda mutlaka doktora başvuralım. Öksürme ve hapşırma esnasında ağzımızı ve burnumuzu tek kullanımlık mendil ile kapatalım ve kullanılan mendili çöpe atalım."