Hava kalitesi ölçümü yapan Türkiye İstatistik Kurumu, 2010 yılı Kasım ayında en yüksek kükürtdioksit ortalamasını Hakkari’de, partiküler madde ortalamasını ise Iğdır’da tespit etti. Batı Karadeniz bölgesinde en kalitesiz hava ise Karabük’te çıktı.

2010 yılı Kasım ayı hava kalitesi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumundan alınan bilgiye göre, en yüksek kükürtdioksit ortalaması Hakkari’de, partiküler madde ortalaması ise Iğdır’da gerçekleşti. Ayrıca, 2010 yılı Kasım ayında kükürtdioksit (SO2) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla, Hakkari, Bitlis, Tekirdağ, Muğla ve Burdur olduğu bildirildi.
Aynı dönemde partiküler madde ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise Iğdır, Batman, Çorum, Osmaniye ve Muş olduğu ifade edildi.
TÜİK’ten verilen bilgilere göre, kükürdioksit ve partiküler madde ortalamalarında sınır değer ve uyarı eşiğinin aşıldığı da belirtildi. 2010 yılı Kasım ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen kükürtdioksit ortalamaları incelendiğinde, kısa vadeli sınır (KVS) değeri ve ilk seviye uyarı eşiği Hakkari’de aşıldığı bildirildi. Aynı dönemde PM10 ortalamaları incelendiğinde, KVS değeri ve ilk seviye uyarı eşiği bir çok il ve ilçe merkezinde aşılmış olup, KVS değerinin aşıldığı gün sayısı 10 ve daha fazla olan il ve ilçe merkezleri Afyonkarahisar, Çorum, Kahramanmaraş (Elbistan), Muş, Batman, Iğdır, Osmaniye ve Düzce olduğu ifade edildi. İlk seviye uyarı eşiğinin aşıldığı gün sayısı 10 ve daha fazla olan il merkezleri ise Çorum, Batman ve Iğdır olduğu bildirildi.
Batı Karadeniz bölgesinde en kalitesiz hava ise Karabük’te çıktı. Karabük, partiküler madde yoğunluğunda Türkiye sıralamasında 182 mikrogram/metreküp ile 9. sırada yer alırken, Bartın’ın partiküler madde kirliliği 103, Zonguldak’ın 85, Kastamonu’nun ise 50 mikrogram/metreküp çıktı.
Ayrıca, Karabük’te bir önceki yılın aynı dönemine göre partiküler madde kirliliğinde yüzde 15 artış olurken Zonguldak’ta yüzde 30, Kastamonu’nu da ise yüzde 22 azaldığı belirtildi. Bartın’da ise geçen senenin aynı döneminde ölçüm yapılmadığı ifade edildi. Batı Karadeniz’de Kükürtdioksit ölçümlerinde ise en yüksek değer Zonguldak’ta olurken, bunu Karabük, Bartın ve Kastamonu’nun izlediği belirtildi.