Amerika Birleşik Devletleri’nde NASA sponsorluğunda gerçekleşen CanSat Competition Model Uydu Yarışmasında üst üste iki dünya ikinciliği, 2019 Teknofest Model Uydu Yarışması’nda Türkiye Şampiyonluğunu elde eden  Grizu -263 Uzay Takımının "Hayallerde İstikrar ve Gerçeklik" başlıklı Söyleşi ve Uydu Yer İstasyonu Açılışı büyük ilgi gördü.

Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezindeki etkinliğe, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, İl Emniyet Müdürü Metin Turanlı, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, BAKKA Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz, akademik idari personel ve öğrencilerimiz katılım gösterdi.

Ana Sponsor ERDEMİR Genel Müdürü Salih Cem Oral, Grizu-263’ün inanarak ve çok çalışarak yürüttükleri çalışmaların ülkemiz ve Dünya çapında kazandığı başarıları büyük bir gururla izlediklerini belirterek “Hayal eden, hayallerini gerçeğe dönüştürmek için azimle çalışan ve çalışmalarının meyvelerini alan bu ekip ve onları bu yolda destekleyen değerli akademisyenlerimizi tebrik ediyorum. ERDEMİR olarak Grizu-263’ün çalışmalarına katkı sağlamaktan büyük onur duyuyoruz” dedi.

TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen ise Grizu-263 Uzay Takımının, ülkedeki gençlerin uluslararası platformda ne kadar başarılı sonuçlar elde edebileceğini kanıtladığını belirterek, Grizu’nun öğrenilmiş çaresizlik sendromunun nasıl aşılacağına iyi bir örnek olduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Çufalı konuşmasında, Grizu 263 Uzay Takımının, gerçekçi olup imkansız gibi görünen şeylerin başarılabileceğine güzel bir örnek teşkil ettiğini belirterek hedefe varmada zorluklarla mücadelenin önemine değindi. Yer İstasyonu açılışı ve Haziran ayında fırlatılacak cep uydusu ile Grizu’nun başka bir aşamaya geçtiğini belirten Rektörümüz bu başarıda emeği geçenlere teşekkür etti.

Valisi Erdoğan Bektaş ise konuşmasında Grizu’nun, “uydu”, “uzay” kavramları ile sınırları zorladığını ve güzel hedefleri ilham ettiğini belirterek gençlerin üniversiteye, şehre yeni bir ufuk açtığını söyledi.

Grizu-263 Uzay Takımı Akademik Danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi de yaptığı konuşmada; öğrencilerini tebrik ederek, destekçilere tek tek teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Takım Kaptanları Muzaffer Duysal ve Çağla Aytaç Dursun, sinevizyon gösterisi eşliğinde takımın kurulduğu günden bu yana neler yaşadıklarını, model uydu üretimine ilişkin tecrübeleri, çalışmalar ve ABD’deki yarışmaya ilişkin süreç ve detayları dinleyicilerle paylaştı. Takımın diğer üyeleri de söyleşiye katılarak, cep uydusu projesi ve yer istasyonu hakkında bilgilendirmede bulundu.

Açılışı yapılan yer istasyonu kapsamında alçak Dünya yörüngesinde yer alan amatör frekansta çalışan uydularını dinleme kabiliyetine sahip olunacağı ve uydulardan alınan veriler ile üniversitede yapılan bilimsel çalışmalara önemli katkı sağlanacağı ifade edildi.

Etkinlik Rektörümüz ve Vali Erdoğan Bektaş tarafından takım sponsorlarına teşekkür plaketlerinin takdim  edilmesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.