Hayat boyu Öğrenme Programı AB üyesi ülkeler ve aday ülkelerde hayat boyu öğrenme, yetişkin eğitimi, mesleki eğitim, örgün eğitim ve üniversite eğitimi alanında geliştirilecek projelere finansman sağlanmakta ve programdan Valilikler, Kaymakamlıklar, İl Özel İdareleri gibi kuruluşların faydalandığı açıklandı.

Zonguldak Valiliği İl Avrupa Birliği Daimi Temas Noktası’ndan konuya ilişkin verilen bilgilerde, hayat boyu öğrenme programı (LLP) ülke merkezli proje ve bireysel faaliyetlerin 2011 ulusal teklif çağrısı Ulusal Ajans tarafından duyurulduğu belirtildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu bilgiler yeraldı.
Programlar: Grundtvig, Kimler Başvurabilir: Valilikler, Kaymakamlıklar, Yerel İdareler, Sivil Toplum kuruluşları, üniversiteler, diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar. Son Başvuru Tarihi: 14 Ocak 2011, 13 Mayıs 2011, 16 Eylül 2011, 21 Şubat 2011, 21 Şubat 2011, 31 Mart 2011, Program: Leonardo Da Vinci, Kimler Başvurabilir: Valilikler, Kaymakamlıklar, Yerel İdareler, Sivil Toplum kuruluşları, üniversiteler, diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar.
 GRUNDTVİG PROGRAMI PROGRAMI
Grundtvig Programı mesleki eğitim dışındaki alanlarda “yetişkin kişilerin” bilgi ve niteliklerini geliştirmeyi hedefleyen projelere destek sağlamaktadır. Grundtvig Programı kapsamında “yaşı ne olursa olsun örgün eğitimin dışındaki herkes” yetişkin olarak tanımlanmaktadır. Programdan valiliklerimiz, belediyelerimiz diğer yerel yönetim birimleri, yaygın eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları, araştırma merkezleri, danışmanlık ve bilgi/iletişim kuruluşları, özel kuruluşlar, yüksek öğrenim kurumları vb. yararlanabilmektedir. Program kapsamında iyi vatandaşlık, aile planlaması, yaşlı ve çocuk bakımı, kültürel farklılıklar, engelli hakları vb. çok farklı konularda geliştirilecek bilgi ve deneyim paylaşımı projeleri finanse edilmektedir. AB üyesi ülkelerdeki kuruluşlar ile ortaklaşa sunulan bu tip projeler için sağlanacak ortalama destek tutarı 20-30 bin Avro arasındadır. Grundtvig Programı’nda iki tür proje yapılabilir:
CENTRALİZED GRUNDTVİG PROJELERİ
Bu tür projelerin başvuruları Avrupa Komisyonu’na bağlı Uygulama Ajansına (Executive Agency) yapılır ve tüm değerlendirme süreci, sözleşmelerin yapılması, finansmanın sağlanması ve projenin izlenmesinden bu birim sorumludur. Büyük ölçekli olan bu tip projeler iki alt başlık altında düzenlenmiştir: Çok Taraflı Projeler: Yetişkin eğitiminin içeriği ve sunuluş biçimi; yetişkin eğitiminde sistem, yöntem, metod, politika oluşturulması; yetişkinlerin eğitim fırsatlarına erişilebilirliği; yetişkin eğitiminin yönetimi gibi konularda hazırlanan projelere destek sağlanmaktadır. En az 3 farklı Program üyesi ülkeden 3 farklı kuruluş ortaklık kurmalı ve bu ortaklardan en az biri AB üyesi bir ülkeden olmalıdır. Bu tip projeler için Avrupa Komisyonu hibenin en fazla %75’ini karşılanmaktadır. Projeler kapsamında irtibat seminerleri ile hazırlık ziyaretleri gibi faaliyetlere destek sağlanmaktadır. Ağ Projeleri: Yetişkin eğitiminin konu, disiplin olarak geliştirilmesi; yeniliklerin ve iyi uygulamaların belirlenmesi, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması; proje ve ortaklıkların içerik açısından desteklenmesi gibi konularda hazırlanan projelere destek sağlanmaktadır. En az 10 farklı Program üyesi ülkeden 10 farklı kuruluş ortaklık kurmalı ve bu ortaklardan en az biri AB üyesi bir ülkeden olmalıdır. Projeler 3 yıllık olmalıdır. Bu tip projeler için Avrupa Komisyonu hibenin en fazla %75’ini karşılamaktadır. Projeler kapsamında, irtibat seminerleri ve hazırlık ziyaretleri gibi faaliyetlere destek sağlanmaktadır.
ÜLKE MERKEZLİ PROJE
Proje başvurularının Ulusal Ajans’a yapıldığı ve tüm proje sürecinin bu birim tarafından izlendiği daha küçük çaplı projelerdir. Bu kapsamda üç tür proje yapılabilir: Öğrenme Ortaklıkları: Bu tip projeler yetişkin eğitimi alanında faaliyet gösteren kuruluşlar arasında düzenlenen küçük ölçekli işbirliği faaliyetleridir. Bu projeler kapsamında en az 3 ülke kuruluşunun eğitimcileri ve öğrencileri, kendi kuruluşları ve çevrelerindeki topluluklar için ortak fayda taşıyan bir veya daha fazla konuda işbirliği yapabilirler. Bu kapsamda “öğrenici katılımına” odaklı projeler yapılabileceği gibi, “yetişkin eğitiminin yönetimi ve/veya eğitim metodları” ile ilgili projeler de yapılabilir. Bu projeler kapsamında toplantı, seminer düzenlemek; projeyle ilgili personel ve öğrenci değişimi; çeşitli araçların (web, e-posta, video konferans kullanılması yoluyla tecrübe ve iyi uygulamaların değişimi; gösteriler (tiyatro, vb); sergi, fuar, tanıtım organizasyonu gibi faaliyetler yapılabilir. Gönüllü Projeleri: Ortaklardan en az birisinin AB üyesi bir ülkeden olmasının şart olduğu iki taraflı bu projeler ile kalifiye vatandaşların başka bir Avrupa ülkesinde kar amacı taşımayan bir faaliyete gönüllü olarak katılması amaçlanır. Gönüllü projeleri sayesinde belli bir konu ya da hedef grupla ilgili “gönderen” ve “kabul eden” kuruluşlar arasında kalıcı bir işbirliği sağlanmış olur. Çalışma Grupları: Yetişkin öğreniciler bu program kapsamında düzenlenen öğrenme faaliyetleri ve seminerler yoluyla çok uluslu öğrenim deneyimi kazanmakta ve kendi bilgi ve yeteneklerini de paylaşma imkanı bulmaktadırlar. Görsel sanatlar, müzik, yaratıcılık, sayısal bilimler, matematik ve fen konularında çalışma grupları oluşturulabilir; vatandaşlık ve kültürlerarası diyalog konularında toplantılar düzenlenebilir.
Leonardo Da Vinci Programı
AB’nin Hayatboyu Öğrenme Programı altında yer almaktadır. Programın temel hedefi, AB üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarının geliştirilmesidir.  Bu kapsamda meslek hayatındaki kişilerin, eğitimcilerin, öğrencilerin veya işsizlerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirecek; mesleki eğitim alanındaki iyi uygulamaların Avrupa geneline yayılmasını sağlayacak; aynı zamanda istihdamın artırılmasına katkıda bulunacak projelere destek verilmektedir. Program kendi içerisinde, Hareketlilik, Yenilik Transferi Ortaklık gibi alt programlara ayrılmaktadır. Geliştirilecek kısa ve orta dönemli staj, değişim ve bilgi paylaşımı gibi projeler bu alt programlara hazırlanacak projeler ile finanse edilebilmektedir.
Hareketlilik Projeleri: Mesleki eğitimle ilişkili olanların belirli bir süre için AB üyesi ülkelerdeki kurum ya da kuruluşlar ile kurdukları ortaklıklar dahilinde bu kurum ya da kuruluşlara projede belirtilen hedefler doğrultusunda ziyarette bulunmalarıdır. 1 hafta ile 10 ay sürebilen bu tip projeler için sağlanacak ortalama destek tutarı 20.000-30.000 Avro arasındadır. Kurs, staj, kısa dönemli eğitim, mesleki çalışma ziyareti vb. çalışmalar Hareketlilik Projeleri kapsamında gerçekleştirilebilir.  
Yenilik Transferi Projeleri: Mesleki eğitim ve öğretimi geliştirmek ve teşvik etmek amacıyla AB ülkelerinde mesleki eğitim alanında başarılı olmuş projelerin sonuç ve çıktılarının Türkiye’ye transfer edilip uygulanmasına olanak sağlayan çok ortaklı projelerdir. En fazla 2 yıl süren bu tip projeler için sağlanacak en fazla destek tutarı yıllık 150.000 Avro’dur. Yenilik Transferi Projeleri ile faydalanıcılar AB üyesi ülkelerdeki kuruluşların mesleki eğitime ilişkin iyi uygulamalarını transfer edip Türkiye’de uygulayabileceklerdir.  
Ortaklık Projeleri: Mesleki eğitim alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini teşvik amaçlı yapılan projelerdir. Personel ve öğrenci/stajyer değişimleri, ortaklaşa bir ürün ortaya çıkarmak için yapılan faaliyetler, belirli bir mesleki eğitim öğretim ya da ekonomik sektörde işbirliği çalışmaları, ortak eğitim içeriği ve metodları üzerinde Avrupa boyutunda çalışmalar ve tecrübe paylaşımı ve metodların ortaklaşa geliştirilmesi proje kapsamında uygulanan faaliyetlerdir. En fazla 2 yıl süren bu tip projeler için sağlanacak en fazla destek tutarı 24.000 Avro’dur.