Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanlarının birlikte yürüttüğü, Zonguldak’tan Almanya’ya göç edenlerin hayat hikâyeleri bir araya getiren çalışmada sona gelindiği bildirdi.

Proje ekibinin kapsamında 16 -25 Ocak 2016 ve 21 Mayıs – 2 Haziran 2016 tarihlerinde Almanya’da bir dizi görüşme gerçekleştirdiği ve Zonguldaklı gurbetçilerin göç hikâyelerini derlediğinin kaydedildiği basın açıklamasında şu bilgiler verildi:



HİKAYELER KAYITTA

Proje kapsamında ilk ziyaret için Ruhr Havzasını seçen proje ekibinden Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer ve Yrd. Doç. Dr. Osman Arıcan Gelsenkirchen, Duisburg, Buer, Oberhausen, Essen, Marl merkezlerinde Zonguldaklılarla görüşmeler gerçekleştirdiler. Proje kapsamında ikinci saha araştırmasını Saarland’da gerçekleştiren BEÜ’lü akademisyenler burada yaşayan yöre insanının hikâyelerini kayda geçtiler. Projenin son etabında, Zonguldaklılarla yapılan görüşmelerin kayıtları deşifre edilerek özellikle kömür madeni etrafında şekillenen hayatların satır başları okurlarla buluşturulacak.

ZONGULDAK İLE BENZERLİKTEKİ GELSENKİRCHEN’E GİTTİLER

BEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen proje toplam 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanması bekleniyor. Proje hakkında bir değerlendirme yapan Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapılan çalışmaların bir döneme ışık tutacağının altını çizen Özer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Biriminin destekleri ile bölümüz ve Göç Araştırma Merkezimizin ortaklaşa yürüttüğü bir proje üzerinde çalışıyoruz. Proje kapsamında ilk ziyaretimizi Zonguldak bölgesi ile benzerlik gösteren Gelsenkirchen merkezine gerçekleştirdik. Zonguldak, Bartın ve Karabük’ü içine alan yöremiz ile maden ve sanayileşme bakımından büyük benzerlikler gösteren Ruhr Havzası içinde yer alan Gelsenkirchen, ziyaretlerimizin merkezi durumunda idi. Burada yürüttüğümüz çalışmalarda merkezi Gelsenkirchen’de bulunan Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Gelsenkirchen Bilim Merkezi, Gelsenkirchen Tarih Enstitüsü, Türk – Alman Uyum Merkezi, Bochum Maden Müzesi ziyaretleri gerçekleştirdik. Bölgede ağırlıklı olarak Zonguldaklı vatandaşlarımız yaşamakta. Farklı nesillerden özellikle maden işçisi olarak göç etmiş insanlarımızla yüz yüze mülakatlar gerçekleştirdik. Proje nihayete erdiğinde bu görüşlerden elde edilen hayat hikâyeleri kitap haline getirilecek. Çalışmanın ilk aşamasından bu noktaya gelişimize kadar çok büyük desteklerini gördüğümüz Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’e şahsım, proje ekibimiz adına teşekkür ediyorum.

Ayrıca çalışmamızın Almanya ayağında bize büyük katkılar sunan Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Karakulak, İkinci Başkan Yusuf Karail, Genel Sekreter Ayhan Gidici, yöneticiler Kemal Durdu, Sedat Kutucu, Niyazi Çorukçu ile Eski Genel Sekreter Hayriye Kökçam’a ve tüm Dernek mensuplarına özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Proje kapsamında ikinci ayakta Almanya Fransa sınırında bulunan Saarland eyaletinde çalışmalar yürüttük. Burası da yine Zonguldak yöresi insanının yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Saarland eyaletinin demir – çelik ve kömür etrafında yoğunlaşan sanayisi Zonguldak havzası ile büyük benzerlikler taşımakta.

Burada yaşayan Zonguldaklılar ile bir araya gelmemize ön ayak olan Avrupa Karaelmaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Cinçam, Genel Sekreter Hidayet Geldi, yöneticiler Mesut Dedemen ve Şükrü Terzioğlu’na projeye katkıları dolayısıyla teşekkür ediyorum.”



ZONGULDAK’I ARAŞTIRAN PROJELER

Proje hakkında görüşlerini aldığımız BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise yürütülen çalışmanın önemine değinerek, “Üniversitemiz yürütmekte olduğu eğitim ve araştırma çalışmalarının içerisinde Zonguldak ile ilgili hususlara özel bir dikkatle eğilmektedir. Bir süre önce kurularak yayın hayatına başlayan yayınevimizden çıkan “Zonguldak İlinde Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler”, “Zonguldak İl Merkezinde İntihar Davranışının Yaygınlığı, Sosyodemografik, Klinik ve Ailesel Risk Etkenleri”, “Zonguldak Kozlu’da Kömür Madenciliği: İşletmecilik ve Çalışma Hayatı” isimli araştırmalar ile yine kısa süre önce yayımladığımız “Osmanlı’dan Cumhuriyete Belgelerle Zonguldak”, “Bülent Ecevit Üniversitesinin Zonguldak’a Etkileri ve Şehrin Üniversite Algısı” ve “İnsan, Kimlik, Mekân Bağlamında Zonguldak Sempozyumu Bildiriler Kitabı” bu düşüncemizin somut neticelerindendir. Tüm bu gelişmeleri birlikte değerlendirdiğimizde Üniversitemizin Zonguldak ilinin ve yöresinin tarihi, sosyal yapısı, sorunları ve çözüm önerileri ile ilgili ciddi çalışmalar yürütmekte olduğu görülmektedir. Zonguldak’tan Almanya’ya Göç Hikâyeleri başlıklı araştırma projesi de bu yönde attığımız adımlardan bir diğeridir. Çalışma, Avrupa’da yaşayan Zonguldaklı hemşehrilerimizin hayat hikâyelerini tanımak ve tanıtmak, onların yaşadıkları duygulara, tanık oldukları hadiselere tercüman olmak maksadıyla hayata geçirildi. Üniversitemiz akademisyenleri tarafından yürütülen böylesi anlamlı ve önemli bir çalışmaya destek olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayız. Çalışmanın kısa süre içerisinde başarı ile tamamlanmasını diliyor, proje ekibinde yer alan akademisyenlerimiz Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer, Yrd. Doç. Dr. Osman Arıcan, Yrd. Doç. Dr. Ayça Erinç Erdal, Arş. Gör Kübra Akgün, Arş. Gör. Arda Karadavut, Arş. Gör. Merve Menteşe ve Arş. Gör. P. Nurdan Gümüştepe’yi gösterdikleri gayret dolayısıyla kutluyorum. Çalışmanın yurtdışı ayağında akademisyenlerimize verdikleri destekler dolayısıyla Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Karakulak ile Karaelmaslılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Cinçam’a ve tüm dernek mensuplarına teşekkürlerimi iletiyorum.” şeklinde konuştu.