Aylarca yoğun bakımda kalan anne, sevgiyle hayata tutundu...

 

Zonguldak’ta hasta eşine ve çocuklarına bakabilmek için büyük fedakarlıklara katılan 3 çocuk annesi Türkan Yıldız (38), geçirdiği felç sonucu yatağa mahkum oldu. Aylarca yoğun bakımda kalan ve konuşamayan Yıldız, tüm yaşadığı olumsuzluklara rağmen hayata küsmedi. İşaret dili ile çevresindekilerle iletişim kuran Yıldız, ailesinin moral desteği ile sağlığına savuşmaya çalışıyor.
Türkan Yıldız, 2009 yılında geçirdiği felç sonucu Atatürk Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada rahatsızlığına çözüm bulunamayan Türkan Yıldız, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi. 'Adem’ tanısı konulan Yıldız yoğun bakıma alındı. Ancak yakınlarının iddiasına göre genç kadın yoğun bakımda kaldığı süre içinde aylarca hareket ettirilmediği için dizleri kilitlendi. Bunun üzerine Ankara’da Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim-Araştırma Hastanesi'nde diz gerdirme tedavisine alındı. Yaklaşık 1,5 yıldır hareketsiz yatan Yıldız, konuşamıyor ancak, fizik tedaviden sonra kendisine bakan kardeşleriyle işaret yoluyla anlaşabiliyor. Yanından oyuncak bebeğini bir an olsun ayırmayan Yıldız, moralinin yerinde olduğunu göstermek için baş parmağıyla ‘süperim, iyiyim’ diyor, sağ gözünü kırptığı zaman da ‘evet’ demek istiyor. Eşi Ergün Yıldız ve kardeşleri de onun bu hayat dolu gülücükleriyle teselli buluyor. Türkan Yıldız'ın en büyük sıkıntıyı, yüzde 75 oranında eğik duran dizlerinin gerdirilmesi sırasında yaşadığı belirtiliyor.

AİLESİNE BAKIYORDU
Türkan – Ergün Yıldız çifti, ailelerinin onay vermemesi yüzünden kaçarak evlenmiş. 21 yıllık evli çiftten Ergün Yıldız, kemik erimesi rahatsızlığı nedeniyle düzenli işte çalışamazken, kirada oturan ailenin geçimini Türkan hanım üstlenmiş. Bu durum, Spastik engelliler okulunda çalışan Türkan Yıldız’ın 2009 yılı aralık ayında, aniden rahatsızlanmasına kadar sürmüş.
Ergün Yıldız’ın verdiği bilgiye göre ilk olarak Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne, oradan da Zonguldak Karaelmas Üniversitesi(ZKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilen Yıldız’a ‘adem’ tanısı konulmuş. Nöroloji servisinden yoğun bakıma alınan ve 3 ay yoğun bakımda kalan Yıldız’ın beslenmesi için karnı delinmiş. Taburcu edildikten son evde durumu kötüleşen Yıldız’ın rahat nefes alması için bu kez de boğazına delik açılmış. ZKÜ Tıp fakültesinde yeterince fizik tedavi uygulanmadığı iddia edilen Yıldız’ın dizleri hareketsizlikten kasılmış.
Eşinin tedavisi sırasında okula giden çocuklarından ikisinin devamsızlıktan okuldan atıldıklarını kaydeden Baba Yıldız, “Yaşadığımız zorluktan dolayı onların okuluyla ilgilenemeyince devamsızlıktan kaldılar. Bakım giderlerini karşılamak için kemik erimesi olsa da ben çalışıyorum. Tek tesellimiz eşimin iyileşme eğilimine girmesi.” dedi.

“FİZİK TEDAVİYLE HAYATA TUTUNDU”
Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzman Hekimleri tarafından uygulanan bacak gerdirme hareketleri ile Türkan Yıldız aylar sonra tedaviye olumlu cevap verdi. Doktorların, yüzde 75 destekli yürüyerek yatalak kalmaktan kurtulacağını müjdelediği eşinin 3 ay süren fizik tedavi sırasında kendine geldiğini anlatan Yıldız, “İlk kez yataktan kalktı yürüme eğilimi gösterdi. Biz yeniden umutlandık. Orada kısmen iyi oldu. Amatör görüntülerde de görüldüğü gibi sanki hiç yoğun bakımda yatmamış gibi yüzü güldü, neredeyse ayağa kalkacaktı. Doktorları boğazının ve karnının delinmesinin gereksiz olduğunu söyledi. Artık bunların geride kaldığını ve hastaya iyi bakılırsa eşimin büyük ölçüde iyi olacağını anlattılar. ZKÜ Hastanesi'nin raporlarını incelediler, karnının delinip hortum sokulması yerine ağzından hortumla beslenebileceğini, ayrıca Kulak Burun Boğaz Servisi’ne yatırılsa boğazı delinmeden açılabileceğini kaydettiler. Ama şu an eşimin yüzünün gülmesi ve değnekle de olsa yürüyebilecek olması bizleri mutlu ediyor. Ben de eve bakmak için Devrek ilçesinde bir lokantada çalışıyorum” şeklinde konuştu.

“HASTAMIZ ÇOK AZİMLİ”
Yıldız’ın bakımını yapan kardeşlerinden Safiye Ören ise şunları söyledi: “Diz kapakları kilitlendiği için medikal aletle bacaklarını açmaya çalışıyoruz. Onu yapınca biraz daha kolay oluyor işimiz. Ama biz başaracağız. Şu anda el işareti yaparak ‘süperim’ diyor. Evet derken gözünü kırpıyor, şu anda böyle işaretlerle anlaşıyoruz. Ama çok azimli, süper bir azmi var. Yanlış bir teşhis konulmuş, boğazı delinmiş, ayrıca bize boğazı delindikten sonra oturtmayın, sürekli yatırın demişlerdi. Biz de sürekli yatırdığımız için bacakları kilitlendi.”
Hastayla ilgili detaylı bilgi veremeyeceklerini belirten ZKÜ Tıp Fakültesi yetkilileri ise Yıldız'ın en az 3 kez fizik tedavi gördüğünü ve gereken tedavinin uygulandığını dile getirdi. Adem hastalığı; merkezî santral sinir sisteminin akut başlangıçlı, değişken klinik seyir gösteren demyelinizasyonla karakterize bir hastalığı olarak biliniyor.