Zonguldak’ta 16 yıldır kültür-sanat ortamı sunan Sergi Odası'nın trafik kazalarına karşı sanatı yardıma çağırmasıyla başlayan etkinlikler, bu yıl 5-20 Kasım 2015 tarihlerinde yapılacak. Etkinlik kapsamında sergiler ve film gösterileri gerçekleşecek. 2015 yılı "Trafik Canavarı" ödülü sahibini bulacak. Bu yılki etkinlikler, İstanbul Caddebostan'da işinin başında bulunurken hız yapan aracın yaşamına son verdiği çiçekçi Mehmet Emin Kaya'nın anısına düzenlenecek.

İlk kez 2012 yılında Zonguldak'ta Sergi Odası tarafından düzenlenen "Hayatımız Trafik" etkinlikleri "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" çalışmalarının paralelinde yapılıyor. Dünyada her yıl Kasım ayının üçüncü pazarı gerçekleşen "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" 1993'den bu yana Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu (FEVR) tarafından düzenleniyor.

Sergi Odası etkinliğin amacını, "ülkemizde her yıl on bine yakın insanın yaşamını sonlandıran trafik kazalarına sanatın yardımıyla dikkat çekmek" olarak açıklıyor.

 

PROGRAMDA ÜÇ FİLM, ÜÇ SERGİ VAR

 

Etkinlikler boyunca üç film gösterisi yapılacak, üç sergi açılacak. Rüya Arzu Köksal “Son Kumsal” ve “Bir Avuç Cesur İnsan” belgeseli, Henry Bean “Noise” filmi ile gösteriler bölümünde yer alacak. Filmlerin gösterileceği, içinde Trafik Güvenliği Kitaplığı’nın da bulunduğu esnaf kahvehanesinde ayrıca “Kamyon Yazıları” kitabından (Ali Ayyıldız-Sait Munzur) seçme sayfalar sergilenecek. “Trafik Kitapları” sergisi ile İbrahim Akyürek’in “Trafik Canavarı Neyi Gizler?” başlıklı fotoğraf sergisi ise, etkinliklerin son bölümünü kapsıyor.

 

KAMYON YAZILARI SERGİSİ

 

M. Ali Ayyıldız'ın derlemesinden, Sait Munzur'un çizgilerinden oluşan kitabın sayfaları, A3 boyutunda çoğaltılıp “Kamyon Yazıları Sergisi” adı altında sergilenecek. Ayyıldız Yayınları arasında yer alan 2008 tarihli kitap, üçüncü baskısını yapmış. "Hayatımız Trafik 2015" etkinlikleri kapsamındaki sergi, 5-30 Kasım 2015 tarihlerinde Zonguldak Merkeze bağlı Soğuksu'daki Sergi Odası'na (Terakki Mahallesi Mehmet Akif Sokak No:12, Yazıcılar Yurdu Karşısı)) konuk olacak. Sergi, saat 10.00-17.30 arası açık kalacak.

 

TRAFİK KİTAPLARI SERGİSİ

 

2012’de Zonguldak Soğuksu’da kurulan Trafik Güvenliği Kitaplığı’ndan seçilmiş kitapların yer aldığı sergi, “Trafik Kitapları Sergisi” adı altında okurlarla buluşacak. Sergi Odası'ndaki (Mithatpaşa Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No: 19 Arı İşhanı Kat: 1/Zafer Eczanesi Üstü) etkinliğin tarihi 5-20 Kasım 2015. “Hayatımız Trafik 2015” etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergi, saat 12.00-18.00 arası gezilebilecek.

“Hayatımız Trafik” etkinliklerine paralel olarak oluşturulan “Trafik Canavarı” ödülünün ikincisi de bu ay içinde açıklanacak. Ödül, Türkiye’nin tek muhalif trafik etkinliği olan “Hayatımız Trafik” etkinliklerinin parçası olarak düzenleniyor.

Sergi Odası 2012’de “Trafik Güvenliği Kitaplığı” oluşturdu. 2012, 2013 ve 2014 yıllarında trafik cinayetlerine karşı sanatı yardıma çağırdı ve “Hayatımız Trafik” başlığı altında bir dizi kültür-sanat programı hazırladı.

 

MEHMET EMİN KAYA KİMDİR?

 

Mehmet Emin Kaya, İstanbul-Kadıköy Caddebostan'da çiçek satarak geçimini sağlayan bir üniversite mezunuydu. 11 Temmuz 2015 Cumartesi gecesi yine çiçeklerini beklediği aynı noktada kitap okuyordu. Ancak yüksek hız nedeniyle kontrolünü kaybeden bir araba onu beklediği noktada feci şekilde ezdi. Kaya'nın elinde okuduğu son kitap vardı.

 

(Haber Merkezi)