Emeğine güvenen yerel gazeteciler için fırsat.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile Konrad Adenauer Vakfı'nın birlikte düzenledikleri "Yerel Basın Ödülleri-2009" yarışması ile ilgili yarışma şartları açıklandı.

İlk kez 1998 yılında düzenlenen ve bu yarışmada birinciliği Gazeteniz Önder'in Köşe Yazarlarından Eyüp Bektaş "İpimizi çekmişler bile" başlıklı haberi ile kazanmış ve bölgemizin sesini Türkiye çapında duyurmuştu.
Bu yıl 12. si düzenlenen yarışmanın koşullarıyla ilgili yapılan açıklamada, ödülün amacının "demokrasi kültürünün güçlendirilmesi, halkın bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkının kullanılmasının yaygınlaştırılması ve yerel gazeteciliğin güçlenmesini sağlamaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için, yerel basın kuruluşlarında çalışan gazetecilerin çalışmalarının değerlendirilmesi ve mesleğe yönelen gençlerin özendirilmesi öngörülür" denildi.

Yarışmanın "kapsam" başlıklı bölümünde ise bu ifadeler yer aldı:
" Yerel gazetecilik ödülü, yerel gazetelerde çalışan gazetecileri kapsar. Değerlendirmede, bu kuruluşlarda çalışanların yerel konular ve meslek kurallarının uygulanması için olanaklarını en iyi şekilde kullanmaları dikkate alınır. 
Ödüller,
a) haber
b) fotoğraf          
c) sayfa düzeni dallarında 1'er gazeteciye verilir."

 
2006-2007-2008 yıllarına ait çalışmaları ile birincilik kazanmış olan gazetecilerin, 2009 yılı yarışmasına aday olamayacaklarının da ifade edildiği yarışma şartnamesi
Şöyle:
"-Adaylar doğrudan başvurabileceği gibi, yerel gazetelerin yazı işleri müdürleri; iletişim fakültelerinin bulunduğu yerlerde fakülteler adına öğretim üyeleri, yerel meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri aday gösterebilir. Her aday tek bir çalışma ile katılabilir veya önerilebilir. Aday gösterilen çalışmalar nedeniyle çalışma sayısı birden fazla olduğunda yarışmaya katılacak çalışmayla ilgili tercih hakkı çalışma sahibine bırakılır.
-Adayların T.C. vatandaşı, geçimini sadece gazetecilikten sağlayan kişiler olması ve yazı dilinin Türkçe olması zorunludur.
-Yarışmaya katılan kişinin adının çalışmada açıkça belirtilmiş olması ya da imzasız eserlerin yetkili yöneticilerce onaylanmış olması gerekmektedir. 
-Ders kitaplarında, master veya doktora çalışmalarında yayınlanmış veya başka bir yarışmada ödül almış çalışmalar kabul edilmeyecektir. Bu nedenle adaylar, eserlerinin başka meslek örgütleri tarafından ödüllendirilmemiş olduğunu da başvuru yazılarında belirtmelidirler. Aksi takdirde, başka meslek örgütleri veya diğer kuruluşlar tarafından ödüllendirilmiş olması halinde yerel gazetecilik ödülünün geri alınması hakkı saklıdır. Sahibi vefat etmiş çalışmalar aday gösterilemez. Başvuru süresince aday gösterilen çalışma sahibi vefat eder ve çalışması ödül kazanırsa, ödül vefat eden kişinin yasal varislerine verilir.
-Çalışmaların 01.01.2009-31.12.2009 tarihleri arasında  yayınlanmış olması gereklidir.
-Çalışmalar, çalışma sahibinin nüfus cüzdanı örneği ve kısa bir özgeçmişi ile birlikte,
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, (Yerel Gazetecilik Ödülleri-2009)
Türkocağı Cad. No:1, 34440 Cağaloğlu-ISTANBUL
Adresine 31.01.2010 tarihine kadar 1'i asıl 10 nüsha halinde taahhütlü olarak ulaştırılmalı veya elden  teslim edilmelidir.
-Gönderilen çalışmalar geri verilmez. 
-İstenen belge veya bilgiler eksik olduğu takdirde katılımcı katılmamış sayılır.

ÖDÜLLER
Madde 5: Çalışması ödüle değer bulunan gazetecilere üç dalda da 1.000'er YTL ödenir.

JÜRİ ÜYELERİ 

1- Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı
2- Konrad Adenauer Stiftung TEMSİLCİSİ
3- Celal Toprak, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri
4- Nail Güreli, Milliyet Gazetesi Yazarı
5- Av. Fikret İlkiz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı
6- Prof. Dr. Atilla Girgin, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi
7- Taylan Erten, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilcisi
8-  Ümit Kanoğlu, Anadolu Ajansı  İstanbul Bölge Müdürü
9- Tümer Argın, Gazeteci