Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek, Resmi Gazete’de yayınlanan Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği’nin 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirterek, nakil esnasında araç sürücülerinin almakta zorunlu oldukları belgeleri açıkladı.

Civelek, belgeleri almak isteyen nakliyecilerin, sürücülerin, bakıcıların ve araç sahiplerinin Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerektiğini belirtti.
Konu ile ilgili yapılan açıklama şu şekilde:
“24.12.2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı Ve Korunması Yönetmeliği” 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir. Yönetmelik gereği Veteriner Sağlık Raporu Tanzimi sırasında ve Nakil esnasında aşağıdaki belgelerin ibraz edilmesi zorunludur.
Canlı hayvan nakli yapan nakliyeciler 31.12.2013 tarihine kadar “NAKLİYECİ YETKİ BELGESİ” almak zorundadırlar. 
Hayvan nakli yapan nakliyeciler, İl Müdürlüğü tarafından verilmiş bir yetki belgesi olmadan nakliyeci olarak çalışamaz. Yetki belgesinin bir sureti, hayvanlar nakledilirken İl/İlçe Müdürlüğüne ibraz edilmek zorundadır. Yetiştiriciler Yetki verilmiş nakliyecilerin dışında bir kişi ile hayvan nakil sözleşmesi ve taşeronluk anlaşması yapamayacaklardır.
Aynı zamanda nakliye sırasında bakıcılar ile nakil araçlarının sürücüleri de “BAKICI-SÜRÜCÜ YETERLİLİK BELGESİ” ile nakil işlemi yapabileceklerdir. 
Yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler evcil hayvanların taşındığı bir karayolu nakil aracını kullanamayacak veya burada bakıcı olarak görev alamayacaklardır. Yeterlilik belgesinin bir sureti, hayvanlar nakledilirken İl/İlçe Müdürlüğüne ibraz edilmek zorundadır.
Yönetmelik ile uzun karayolu hayvan nakliyesi yapacak olan nakliyeciler, nakil araçlarına “NAKİL ARACI ONAY BELGESİ” almaları zorunluluğu getirilmiştir. 

Almak isteyen nakliyeciler, sürücüler, bakıcılar ve araç sahipleri İl Müdürlüğüne gerekli belgelerle birlikte 30.11.2013 tarihine kadar müracaat etmeleri gerekmektedir.

Detaylı Bilgi için Zonguldak İl Gıda, Tarım ve Havyacılık Müdürlüğü 253 90 20 nolu telefonu arayabilirler.”