Kdz.Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hayvan sahiplerinin uyması gereken kuralları açıkladı. Hayvanların pasaport işlemlerinden nakil işlemlerine kadar pek çok konuda detaylı bilgilerin verildiği açıklamada, kurallara uymayanlara da cezai işlem uygulanacağı söylendi.

Kdz. Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, hayvan sahiplerini uyardı. Hayvan sahiplerinin hayvanlarını ve ahırlarını kayıt ettirme, işletme numarasını gösterir plakalarını asma zorunluluğu bulunduğu hatırlatılırken uyulması gereken kurallar detayları ile anlatıldı, söz konusu kurallara uyulmaması durumunda ise cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

7 GÜN İÇİNDE MÜRACAAT
Konuya ilişkin Kdz.Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapı-lan açıklama şu şekilde: Hayvan Sahipleri, hayvanlarını ve ahırlarını kayıt ettirmek ve işletme numarasını gösterir plakalarını asmak zorundadırlar. Hayvan sahipleri, mevcut hayvanlarının pasaportlarını almak ve bulundurmak zorundadırlar. 20 günlükten büyük hayvanlara küpe takılamadığından, hayvan sahipleri kendi ahırlarında doğan buzağıları küpeletmek için mutlaka 7 gün içinde Kdz.Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat etmelidir. Hayvan sahipleri, hayvanların tanımlanması ve tescili ile ilgili tüm masrafları karşılamak zorundadırlar. Masrafları karşılamayan işletmelere Resmi Belge Teslimi yapılmayacaktır. Hayvan sahipleri, hayvanlarından birinin veya bir kaçının ölümü veya kesilmesi halinde, hayvanın kulağından sökülen küpe ve pasaport ile birlikte 7 gün içinde İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat etmelidir.

PASAPORTSUZ KAYIT YOK
Menşe Şehadetnamesi uygulaması kaldırılmış olduğundan hayvan alım ve satımları Hayvan Pasaportu ile yapılacak ve 7 gün içinde İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirilecektir. Pasaportsuz hayvan kaydı yapılmayacaktır. Hayvanların kulaklarındaki küpelerin düşmesi durumunda hayvan sahibi hayvanın pasaportu ile beraber 7 gün içinde İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat etmek zorundadır. Hayvanların Ereğli sınırları içerisindeki nakilleri, arka yüzü muhtarca imzalanıp mühürlenmiş pasaport ile yapılacak, 7 gün içinde bildirimi yapılacak, pasaportsuz nakillere İdari Para Cezası uygulanacaktır. Hayvanlar Ereğli sınırları dışına gidecek ise arka yüzü muhtarca imzalanıp mühürlenmiş Pasaportları ile beraber İlçe Tarım Müdürlüğüne müracaat edilecek, Veteriner Sağlık Raporu alınacaktır. Aksi takdirde İdari Para Cezası uygulanacaktır. Hayvan sahipleri işletmelerine giren-çıkan tüm hayvanların kayıtlarını yazılı veya bilgisayar veri tabanında en az 3 yıl süre ile saklamak ve istendiğinde göstermek zorundadırlar.

KOYUN KEÇİ TÜRÜNDE
Yapılacak ahır denetimlerinde; pasaportu olmayan hayvan tespitinde veya kayıtlı olmayan bir hayvan tespitinde veya küpesiz hayvan tespitinde veya alım satım işlemlerinin 7 gün içerisinde bildirilmediğinin tespiti halinde, İdari Para Cezası uygulanacaktır. Bu kapsamda hayvan sahiplerinin sıkıntı yaşamamaları amacı ile 02/06/2012 tarihine kadar her yaştan sığırlara küpe takılabilecektir. 02 Haziran 2012 tarihinden sonra 20 günden büyük sığırlara küpe takılamayacaktır. Koyun Keçi  türü hayvan alım satımları 7 gün içinde, yeni doğanların küpelenmesi için 6 ay içinde, ölüm ve/veya kesim bildirimlerinin ise 30 gün içinde İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur. Koyun Keçi türü hayvanlarda 01 Ocak 2013 tarihine kadar her yaştaki hayvana tanımlama küpesi takılabilecek, bu tarihten sonra 6 aylıktan büyük olan hayvanlara küpe takılamayacaktır.

CEZA İŞLEMİ VAR
Koyun Keçi nakillerinde ilgili mahalli idari amirince onaylanmış Nakil Belgesi bulundurulması zorunludur. Kanatlı hayvanların nakilleri Nakil Beyannamesi ile yapılacaktır. Arıların ilçe içi nakilleri İşletme Tescil Belgesi ile İlçeler veya İller arası nakilleri ise Veteriner Sağlık Raporu ile yapılacaktır. Pasaportsuz hayvan alım-satımı veya pasaportsuz nakil işleminin tespiti halinde 2012 yılı için hayvan başına 358,31 TL İdari Para Cezası uygulanacaktır.
Belgesiz hayvan naklinde kullanılan nakil aracının sahibine 2012 yılı için 1194,36 TL İdari Para Cezası uygulanacaktır. İşlemleri zamanında yaptırmayanlar ile belgesiz hayvan nakli yapan ve yaptıranlara idari para cezası uygulanacaktır.