Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) bağlı Zonguldak Gökçebey Orman Fidanlığında 2016 yılında farklı türlerde 2 milyon 500 bin adet fidan üretimi gerçekleştiği ve aynı fidanlıkta 2017 yılında ise 5 milyon fidan üretimi hedeflendiği şöyle bildirildi:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı fidan üretimi için ülkenin dört bir yanına dağılan fidanlıklarında çalışmalarını bütün hızıyla sürdürüyor. Bu çerçevede Zonguldak Gökçebey Fidanlığı da 2016 yılı için toplam 2 milyon 500 bin adet fidan üretti. Üretilen fidanları Batı Karadeniz illeri başta olmak üzere Gaziantep, Malatya, Kırşehir, Bursa, Muğla, İzmir, Ordu, Bolu, Sakarya, İstanbul, Çanakkale, Düzce, Kastamonu, Konya, Bilecik, Ankara, Samsun, Amasya gibi ülkenin dört bir tarafına gönderen fidanlık 2017 yılı üretim planlamasını da yaptı.


Hedef 2017’de 5 Milyon Fidan Üretimi

Başta ceviz olmak üzere kayın, ıhlamur, dişbudak, çınar, kuşburnu, kiraz, kızılcık, çitlenbik, üvez, akçaağaç, hurma, dağ muşmulası, ateş dikeni, kurtbağrı gibi 142 değişik türde üretim gerçekleştirilen fidanlıkta 2017 yılında yaklaşık 5 milyon adet fidanın üretilmesi planlanıyor.


Diğer İllere Sevkiyatlar Sürüyor

Bu yıl üretilen fidanların söküm işlemlerinin devam ettiği fidanlıkta, diğer illerden gelen talepler doğrultusunda sevkiyatlar da sürüyor. Gökçebey Orman Fidanlığında 2011 yılından bugüne kadar yaklaşık 10 milyon fidan üretimi ve 70 ton tohum üretimi gerçekleştirildi.


159 Milyon Adet Fidan Bedelsiz Dağıtıldı

Geçmişte ülkemizin dikecek fidan bulmakta zorlandığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Fidan üretimi alanında yaptığımız çalışmalarla bu konudaki sıkıntılarımızı aştık. Eskiden fidan ithalatı yapıyorduk, şimdi ise projesini getiren kamu, kurum, kuruluş ve belediyelere ücretsiz fidan veriyoruz. Ayrıca ürettiğimiz bu fidanlardan vatandaşlarımıza da bedelsiz dağıtım yapıyoruz. Bu çerçevede bugüne kadar 159 milyon adet fidanı halkımıza bedelsiz olarak dağıttık. Gökçebey Fidanlığında ki üretimlerimiz de artarak devam edecek” değerlendirmesinde bulundu.