Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2014 yılı Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında finanse edilen, Zonguldak Valiliği koordinasyonunda Kamu Hastaneleri Birliği Zonguldak Genel Sekreterliği tarafından, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklığı ile yürütülen “Biliyorum Engelsizim” projesi çalışmaları başladı.

Kamu Hastaneleri Birliği Zonguldak Genel Sekreterliği tarafından 2014 Yılı EDES Programı Kapsamında sunulan ve uygulanması uygun görülen projenin toplam maliyeti 114 bin 256 TL. Projenin 97 bin 256 TL’si Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 17 bin TL’si Zonguldak İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin eş finansman olarak sağlanacak.

Kamu Hastaneleri Birliği Zonguldak Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, “Proje kapsamında; engelli bireylerin, engelli yakınlarının ve genel olarak Zonguldak halkının kolaylıkla kullanabileceği; engel gruplarına ve normal kullanıma göre özel olarak tasarlanacak, görme engelliler için sesli komut, işitme engelliler için işaret dili ile yönlendirme gibi ara yüz ve modüllere sahip mobil uygulama ve web sayfası hazırlanarak bu uygulamaların cep telefonlarına, tabletlere ve bilgisayarlara kolaylıkla indirilebilecek yapıda hazırlanması sağlanacakr. Hazırlanacak uygulamalar ile engellilik ile ilgili birçok kurumun bağlantıları tek noktada toplanarak ulaşılmak istenen konu ile ilgili bilgilere ve linklere kolaylıkla erişilerek işlem yapılabilecek. Eklenecek olan eğitim videoları ve içerik (e-öğrenme modülü) sayesinde kullanıcılar engellilik koruyucu-önleyici faaliyetleri, engellilik grupları, engelli bakımı, sosyal haklar, engelli aracı alma, sağlık raporu alma vs. gibi en çok ihtiyaç duydukları birçok konuda bilgi sahibi olacak ve bu bilgilere ihtiyaç duydukları her an kendi cep telefonlarından, tabletlerinden ve bilgisayarlarından ulaşabilecekler, ayrıca her istedikleri takdirde tekrar izleyebilecekler. Aynı zamanda e-öğrenme modülü için çekilecek eğitim videoları birliğe bağlı hastanelerin mevcut ve alınacak olan led ekranlarından da yayınlanacak. Anlaşılamayan konular hakkında danışma modülü sayesinde online olarak bilgi alabilecekler. Engelli bireylerin, engelli bireylerin yakınlarının ve Zonguldak halkının verilecek eğitimlere katılması, hazırlanacak olan mobil uygulama, web sayfası ve çekilecek videolar aracılığı ile engellilik grupları, engellilik nedenleri, engelliliğin önlenmesi, engellilerin hakları vb. gibi konularda bilgilenmesinin ve bilinçlenmesinin sağlanması, ayrıca Zonguldak İli genelinde engellilik ile ilgili farkındalığın ve duyarlılığın arttırılması amaçlanıyor” denildi.

(Haber Merkezi)