Özcan Ulupınar; “Bugün manda üreticiler birliği başkanı Şenol Çakar, milletvekillerimiz Faruk Çaturoğlu, Hüseyin Özbakır ve ilçe başkanı Serdar Kelebek ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanımız Sayın Faruk Çelik’ i ziyaret ettik. Zonguldak genelindeki manda üreticileri için bölgeye damızlık manda üretim merkezi ve kanatlı hayvan eti üreticileri için entegre tesis kurulmasını istedik.

Çaycuma, Gökçebey ve Alaplı’nın bir kısmı kömür öncesinde manda üretiminden geçindiğini dolayısıyla manda üretiminin ve üreticilerinin Zonguldak ve bölge ekonomisi açısından önemini bakanımıza anlattık.

Ayrıca Zonguldak’ın da damızlık manda üretim merkezi kapsamına alındığı için teşekkür ettik. Birliğin kurulduğunu, 200 olan malak sayısının 1200 e çıkarıldığını ifade ettik.

Mandalara verilen teşvikten de üreticilerin yararlanmak istediklerini bildirdik. Teşvikten yararlanmak için belirtilen sayının 800 manda olması gerektiği ancak üreticilerimizin 600 mandaya sahip olduğu için teşvikten yararlanamadığını bakanımıza ilettik. Bakanımız her bir manda için %50, ahır için %50, alet ve ekipman için %50 hibe desteği vereceklerini belirtti. Ve böylece hedeflerinin Zonguldak ilimizde manda üretiminin yaygınlaşmasını istediklerini söyledi. İlimiz bu teşvikten yararlanan on bir il arasındadır.

Bunların yanında bölgede Aytaç’ ın kapanmasından sonra var olan 50 bin kümesin mağdur olduğunu, kanatlı hayvan üreticilerimizin de mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde bakanımıza talepte bulunduk. Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Karabük ve Çankırı illerine hizmet verecek 5 ili kapsayan entegre tesisin ilimizde kurulması talebimizle birlikte bakanımız da bakanlık yetkililerine konuyla ilgili fizibilite çalışmalarının yapılması talimatını verdi.

Bakanımızdan fındık, üzüm, incir, şam fıstığı ve kayısı üreticileri için bu beş ürünün sağlıklı koşullarda saklanabilmesiyle alakalı lisanslı depoların kurulmasını talep ettik. Sayın Çelik’ de Toprak Mahsulleri Ofisi destekli bu depoların yapılacağı müjdesini verdi. Böylelikle üreticilerimiz bu ürünleri daha sağlıklı koşullarda saklayabileceklerdir.

Bakanımız Faruk Çelik’ e üretiminin bölgemize has olduğu meşhur manda yoğurdumuzdan hediye ederek, bizlere gösterdiği ilgiden ve desteklerinden dolayı teşekkür ettik.” dedi.