Dünya Nüfusunun yaklaşık 500 milyonu engelli kişilerden oluştuğunu belirten AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 10-16 Mayıs Engelliler Haftasını kutladı

“Hepimiz bir engelli adayıyız” diyen Ulupınar’ın açıklaması şu şekilde:



“Dünya nüfusunun yaklaşık 500 milyonu engellidir. En büyük engel zihinlerdeki ve gönüllerdeki engeldir. İnsanın doğuştan bazı engellerle dünyaya gelebileceği gibi kaza, hastalık gibi sebeplerden dolayı da her sağlıklı insanın bir engelli adayı olabileceği bilinmelidir. Önemli olan engellilerle birlikte dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmektir.

Engelli vatandaşlarımızın günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara çözüm bulmak, kendilerine yetebilen bireyler olarak hayatlarını sürdürmek için gerekli olan her desteği sağlamak sosyal devlet olmanın önemli bir gereği olduğu kadar AK Parti olarak bizim de temel hedefimizdir. Engelli alanındaki gelişmeler 2010 yılında anayasal düzeye taşınmış ve engelliler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağı hükmü getirilerek pozitif ayrımcılık anayasal düzeyde bir güvence kazanmıştır.1500 maddelik engelliler hukukunu Hükümetlerimiz döneminde oluşturduk. Engelli istihdamında 2002 yılında beş bin olan sayıyı bugün 40 bin 656’ya yükselttik. 2016’da ise e-KPPS ile engelli istihdamını artırmaya devam edeceğiz.Bu istihdam kapsamında ilkokul/ortaokul/ilköğretim ile özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu olan veya EKPSS/KURA’nın geçerlik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvuracaklardır. Bu adaylar sınava girmeyecek, sadece kuraya katılmak için başvuru yapacaklardır. Kuraya katılmak için başvuru yapacak adaylar için başvuru süresi 3 Mayıs 2016 tarihinde başlayıp, 16 Mayıs 2016 tarihinde sona erecektir. 2015 itibariyle 618 bin kişiye engelli aylığı, 89 bin 631 kişiye engelli yakını maaşı bağladık. 467 bin kişiye ise Evde Bakım Yardımı yapıyoruz.

2023 hedefimiz ise; Engellilerin sosyal ve ekonomik hayatlarını daha kolay sürdürebilmeleri amacıyla barınma, ulaşım, iletişim ve çalışma şartlarına dair asgari standartların sağlandığı ve ülke geneline yaygınlaştırıldığı, engellilerin sosyal dışlanmışlık duygusundan kurtulduğu bir Türkiye’ dir.

Bu vesileyle engelsiz bir dünya dileğiyle tüm engellilerimizin engelliler haftasını kutlar sevgi ve saygılarımı sunarım.”