Kısa adı BEÜ olan Bülent Ecevit Üniversitesi’nin yayınevi 14. Yayını olan Zonguldak’ta Mesleki ve Teknik Eğitim kitabından sonra 15. Yayın olarak  Helal Kazanç Kitabı’nı okurlarına sundu. Yayın kataloğunu hızla büyüten BEÜ son yayınıyla da güncelliğini kaybetmeyecek bir konuyu akademik açıdan ele attığını şöyle bildirdi:  

 

Helal Kazanç kitabı editörlerinden Yrd. Doç. Dr. Hasan Meydan kitap ile ilgili şunları söyledi: “Bizleri insan yapan şey ne sadece maddi/dünyevi, ne de sadece ruhsal/manevi yönümüzdür. İnsanoğlu gerçek insanî yaşamı sadece maddi ve manevi yönlerini bir bütünlük içinde yaşadığı zaman sergilemiş olmaktadır. Sufi bir deyimle ifade edecek olursak, elimiz iş ile gönlümüz Allah ile meşgul olmalı. Çünkü maddi/dünyevi hırslarımızı dizginlemek ve sınırlarını belirlemek için maneviyata, ruhsal/manevi yönümüzü geliştirebilmek için de kendimizin ve bakmakla sorumlu olduğumuz kişilerin hayatta kalmasını sağlayacak maddi imkânlara muhtacız. Dolayısıyla hem yaşamımızı idame ettirmek, hem de bunu meşru bir çerçevede, helal bir dairede yapmak durumundayız. Bu bağlamda helal kazanç konusu her birimizi ve de bütün hayatımız boyunca ilgilendiren bir konudur. Kitapta helal kazanç konusu farklı açılardan ele alınarak çok boyutlu bir inceleme yapıldı. Kur’an, hadis, fıkıh, tasavvuf vb. ilahiyat dallarının yanı sıra konu, ekonomi bilimi ve edebiyat alanı açısından da ele alınarak incelenmiştir. Kitapta çalışarak, emek vererek kazanç sağlamanın önemi, ticarette helal kazancın esasları, haram olana karşı alınabilecek önlemler, helal kazancın bir insan yükümlülüğü olarak ifade ettiği anlam, helal kazancın huzurlu aile oluşumundaki rolü vb. konular Kur’an ve hadislerin yanı sıra, büyük İslam âlimlerinin de görüşlerine başvurularak incelenmiştir. Çalışmanın gerçekleştirilmesinde, kitabın yayına hazırlanmasında bizlere her zaman destek veren sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ediyoruz. ”

 

Helal Kazanç kitabıyla BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: “Kültür ve medeniyetin tüm alanlarında ihtiyaç duyulan bireylerin yetiştirilmesi oldukça önemlidir. Zira kendi kültür ve medeniyetinin dinamizmini devam ettirecek entelektüel ve sosyal sermayeyi yetiştiremeyen medeniyet havzalarının gelecekte söz sahibi olmaları kolay görünmemektedir. Üniversiteler toplumların entelektüel ve sosyal sermayesini oluşturan ve geliştiren; ekonomik, sosyal ve politik sorunların çözümüne katkı sağlayan en önemli kurumlardır. Toplumdaki bireylerin dünyaya bakış açısını kendi medeniyet köklerinden kopmadan evrensel değerler doğrultusunda geliştirebilmesini sağlarlar. Bu sorumluluğun farkında olan bizler - üniversitemizin diğer bölümleri ile birlikte - İlahiyat Fakültemizin değer üretmede öncü bir fakülte olmasını sağlamanın gayreti içerisindeyiz. Fakültemiz kuruluşunun üzerinden henüz beş yıl geçmeden dokuzu dünyanın farklı ülkelerinden toplam 40 öğretim elemanı ve 1000’in üzerinde öğrenci sayısı ile önemli bir eğitim ve araştırma potansiyeline ulaşmıştır. Akademik yapılanma açısından tüm anabilim dallarında öğretim elemanı istihdam edebilen bir fakülte haline gelmiştir. Fakültemizin şu ana kadar gerçekleştirmiş olduğu yayınlar, paneller, konferanslar, sempozyumlar, kurslar ile birlikte Helal Kazanç isimli bu çalışmayı çok değerli buluyorum. Fakültemizin öncülüğünde disiplinler arası bir anlayışla hazırlanan, bilimsel

hassasiyetlerden ödün vermeden toplumun tüm kesimlerine hitap edebilen bir çalışma olan Helal Kazanç kitabı gibi çalışmaların önümüzdeki yıllarda bir gelenek halinde sürdürülmesini önemsiyor ve bekliyorum. Bu vesileyle çalışmaya emeği geçen üniversitemizin tüm değerli çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.