İnternet üzerinden banka dolandırıcılığı yaptıkları iddia edilen bir şebekeye yönelik 5 İl'de düzenlenen operasyonlarda 35 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Havadan helikopter karadan özel harekat timlerinin desteğinde gerçekleştirilen operasyon polis kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. Polisteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi.

İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ''Suç işlemek için örgüt kurmak, bilişim sistemlerinin banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık resmi belgede sahtecilik'' yaptıkları öne sürülen bir şebekeye yönelik soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda yürütülen 4 aylık fiziki ve teknik takip sonucu suça karıştıkları tespit edilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik İstanbul, Manisa, Sakarya, Düzce ve Zonguldak'ta eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında 2 kadının da yer aldığı 35 şüpheli gözaltına alındı. Bu kişilerin ev, işyeri ve üst aramalarında 5 adet dizüstü bilgisayar, 5 adet hard disk, 37 adet cep telefonu, 40 adet sim kart, 37 adet kredi kartı, 4 adet sahte kimlik ile 23 gram esrar maddesi ele geçirildi.

VİRÜS PROGRAMI YOLLAYAN KİŞİLER

Yetkiler, Nedim K. ve Cemil K.'nın elebaşılığını yaptığı şebekenin internet bankacılığı kullanan vatandaşların bilgisayarlarına, ''Zeus'' denen bir virüs programını e-posta yoluyla gönderdiklerini ve bilgisayara gelen virüsün e-postanın açılmasa ile birlikte kendisini aktif hale getirerek bilgisayarda yapılan tüm işlemleri virüsü yollayan kişinin belirlediği bir bilgisayara gönderdiğini belirtti.

BAŞKA TELEFONLARA YÖNLENDİRME

Öte yandan vatandaşların cep telefonlarına bankalar tarafından gönderilen uyarı mesajlarının da benzer şekilde virüsler aracılığıyla engellenerek başka cep telefonlarına yönlendirildiği tespit edildi. Şüphelilerin elde ettikleri kullanıcı ve kimlik bilgileriyle banka hesaplarında bulunan paraları sahte kimliklerle açtıkları banka hesaplarına aktardıkları, bu yöntemle son 4 ayda tespit edilen 19 farklı kişinin banka hesabında 1 milyon 150 bin lira haksız kazanç elde ettikleri öne sürüldü.
Şüphelilerden elde edilen bilgisayar ve sabit disklerde yapılan incelemelerde bin 158 banka hesap ve kimlik bilgisi ele geçirildiği bildirildi.
Emniyette işlemleri tamamlanan şüpheliler Eyüp Adliyesi'ne sevk edildi.