İKK Genel Sekreteri Kuloğlu: Artık küresel ısınmaya insanların sebep olduğu bütün bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Enerji tüketiminin hızla arttığı dünyamızda, enerji üretimi çeşitliliğinin artması için bilimsel çalışmalar, enerjinin tüketilmesi konusunda da uluslar arası anlaşmalar yapılmakta ve insanlar bilinçlendirilmektedir.

Belediye Başkanı Posbıyık: Köseağzı'na termik santral yapımını halkımızla durdurduk. Ama şimdi Kireçlik'e aynı santralı kurmak için harekete geçmişler. Buna da karşıyız. Halkımız ile birlikte bu santralı da kurdurmamak için eylemlere hazırız.

Kaymakam Ekşi: Biz göğü ısıtamayız. Vatandaşımız bunu çok iyi bilmeli. Enerji önemli ama daha önemlisi çevre. Çevreyi bozarsak hiçbir kıymeti kalmaz. Doğalgazı yaygınlaştırmalıyız.

TMMOB Kdz. Ereğli İlçe Koordinasyon Kurulu "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"nin bir panelde tartışılma sını sağladı. AKM'de yapılan panele, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan Murat Bayram, Yapı işleri Genel Müdürlüğü raportörlerinden Kemal Hakan Engün, İMO Ankara Şubesi'nden Akın Kurt, MO Ankara Şubesi'nden Bayar Çimen ve Makine Mühendisi Ümit Yoldaş panelist olarak katıldılar. Mehmet Ali Karanfil'in paneli yöneten olarak görev aldığı panele, Kaymakam Osman Ekşi, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, TSO Meclis Başkanı Zeki Us ve konuklar katıldılar.
TMMOB Kdz. Ereğli İlçe Koordinasyon Sekreteri Sıtkı Kuloğlu panelin açış konuşmasın da, kurul olarak ilk etkinliklerini "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" üzerinde yaptıklarını belirtti. 
Kuloğlu panelin içeriği olarak bilgi verirken de şöyle dedi:

ISI YALITIMININ ÖNEMİ
"2 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanan Enerji Verimliliği Yasası ile tüm dünya ile beraber Türkiye'de de enerjinin elde edilmesinde fosil kaynakların azaltılması, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması gerektiği ve enerjinin tüketilmesinde ekonomik boyutun da değerlendirilmesi gerektiği birlikte tartışılmaktadır. Artık küresel ısınmaya insanların sebep olduğu bütün bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Enerji tüketiminin hızla arttığı dün yamızda, enerji üretimi çeşitliliğinin artması için bilimsel çalışmalar, enerjinin tüketilmesi konusunda da uluslar arası anlaşmalar yapılmakta ve insanlar bilinçlendi rilmektedir. Enerjinin tüketilmesi konusu içerisinde binalarda ısı yalıtımı ön planda gelmektedir. 5 Aralık 2008 tarihinde yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" yeni yapılacak veya önemli tadilat yapılacak bir binanın enerji tüketiminin, ısı yalıtım hesap programı ile hesaplanma-sını, CO2 açısından sınıflandırılmasını, yeni ve yenilenebilir ener ji kaynaklarının uygulanabilirliğini ve çevrenin korunmasını hedeflemektedir. Bir yıllık geçiş süresi tamamlanarak bu yönetmelik 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girecektir.  Yönetmelik içerisinde, ilgili idareler olarak belediyeler ve valilikler, bu yönetmelik esaslarına ve ısı yalıtım hesap programına uygun nokta detayları bulunmayan yeni binalara inşaat ruhsatı, yerinde uygun yapılmayan binalara da, eksikler tamamlanıncaya kadar iskan belgesi vermeyeceklerdir.  Yönetmeliğe uygun olarak yapımı ve belgeleri tamamlanan binalar, doğalgaz kullanımına hız verilen şehrimizde kuşkusuz ki enerji tüketimi açısından ekonomik olacağı gibi doğayı kirletme açısından gözle görülür faydalar sağlayacaktır.

KİREÇLİK İÇİN EYLEME HAZIRLIK
TMMOB şubesi ile işbirliği yaptıklarını ve bunun ilk adımı olarak asansör bakımı yönetmeliğinin gerçekleştirildiğini, ikinci aşama olarak da yine birlikte çatılardaki düzensizliğe son vermeyi amaçladıklarını ifade eden Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, "doğalgaz Ereğli'ye kendiliğinden gelmedi. Biz Düzce ve Alaplı Belediyeleri olarak üçlü koordinasyonla bu doğalgazı getirdik. Ereğli'nin kalbinde ağır sanayi var. Ne kadar teknoloji kullanırsanız kullanın çevre kirliliği olur. Ancak tüccar niyetli insanlar doğalgazın aleyhte konuşarak rantlarını sürdürmek istiyorlar. Evinizin yalıtımını yapmazsanız tabi ki enerji pahalı olur" dedi.
Posbıyık, kömür bölgesi olmasına rağmen vatandaşların kömür alabilmek için sıraya girdiğini belirtirken de "Çatalağzı'na termik santral kurdular. Bir de daha çok yatırımla liman yapıyorlar. Niye liman yapıyorlar? Ukrayna ve Rusya'dan getirdikleri düşük kalorili kömürleri yakmak için. Biz Köseağzı'na yapılmak istenen termik santralı köylülerin halkın girişimi ile önledik. Duyumlarımıza göre şimdi Kireçlik'e  termik santralı kurmak için harekete geçmişler. Buna da karşıyız. Halkımız ile birlikte bu santralı da kurdurmamak için eylemlere hazırız" sözleriyle konuştu. Zonguldak'ın hak ettiğini alamadığına dikkat çekerek sözlerini tamamlayan Posbıyık şunları söyledi: "Alacaağzı'nda silis kumu çıkıyor ve kamyonlarla Düzce'ye taşınacak. Borcam'ın Düzce'de kurulan fabrikasında 2 bin kişi çalışacak. Hammadde burada ama fabrika Düzce'de. Neden peki? Niye buraya kurulmuyor fabrika. Bunun sebebi milletvekilleri değil mi? Erzurum 100 lira verip 400 lira alıyor, Zonguldak ise 100 lira verip 25 lira alıyor. Sesini yükseltmeyen toplumlar geriye gitmeye mahkumdur."

ÖNCE ÇEVRE
Kdz. Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi'de televizyonlarda daha önce yayımlanan bir reklama dikkat çekip "Biz göğü ısıtamayız" dedi. Ekşi, ilçeye doğalgazın getirilmesinden dolayı belediye başkanı Posbıyık'a da teşekkür ettiği konuşması
na şöyle devam etti:
"Evet o reklamda dediği gibi biz göğü ısıtamayız. Vatandaş bunu çok iyi bilmeli. Enerji önemli ama daha önemlisi çevre. Çevreyi bozarsak hiçbir kıymeti kalmaz. Doğalgazı yaygınlaştırmalıyız. Tabi ki enerjiyi de verimli kullanmak zorundayız."
Mehmet Ali Karanfil'in yönettiği panele geçince, 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" üzerinde panelistler görüşlerini açıkladılar.

AMAÇ
Dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, mahalli şartları ve maliyet etkinliğini de dikkate alarak bir binanın bütün enerji kullanımlarının değerlendirilmesini sağlayacak olan hesaplama kurallarının belirlenmesini, birincil enerji ve karbondioksit emisyonu açısından sınıflandırılmasını, yeni ve önemli oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans uygulanabilirliğinin değerlendirilmesini, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kontrolünü, sera gazı emisyonlarının sınıflandırılmasını, binalarda performans kriterlerinin ve uygulama esaslarının belirlenmesini ve çevrenin korunmasını amaçlayan yönetmeliğin kapsamı ise şöyle belirlendi:

KAPSAM
Mevcut ve yeni yapılacak konut, ticari ve hizmet amaçlı kullanılan binalarda uygulanmak üzere; mimari, tasarım, mekanik tesisat, aydınlatma, elektrik tesisatı ve elektrik tüketen binaların sabit ekipmanları konularındaki asgari performans kriterlerine, enerji performans hesaplama usullerine enerji kimlik belgesinin hazırlanmasına, binaların kontrolleri ve enerji kimlik belgesini hazırlayacak ve denetleyecek onaylanmış bağımsız yetkili kuruluşların yetkilendirilmesine ve yetkilerin düzenlenmesine, ülke enerji politikasının oluşturulmasına yönelik gerekli araştırmalar, incelemeler yapılmasına ve bunun sonucunda elde edilen deneyimler ile ilgili bilgilerin toplanmasına. -1000 metre karenin üzerinde kullanım alanına sahip binalarda, elektrik, ısı ve sıhhi sıcak su ihtiyacının kojenerasyon sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim imkanlarının araştırılarak, ekonomik yapılabilirliği olan uygulamalara? -Bina sahipleri ve son kullanıcıların bilinçlendirilmesi,. Sektörde faaliyette bulunan kurum ve kuruluşların çalışanlarının eğitimleri ve eğitimlerinin güncelleştirilmesi vasıtasıyla enerjinin daha verimli kullanımına?