Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü Haberleşme ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nida Şentürk, HEMA Kandilli Kömür İşletmelerinde yaşanan ve geçtiğimiz günlerde işveren tarafından yapılan açıklamalara yanıt verdi.

 

HEMA’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri tarafından iş güvenliği açısından incelenmesi için uyguladığı üretimi durdurma kararını fırsat bilerek tüm ocaktaki üretim çalışmalarını durdurduğu ve bu durumu da süre uzatımı açısından kullanma yoluna gidildiği hatırlatıldı.

 

Konuya ilişkin gönderilen yazılı açıklama şu şekilde: Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. tarafından yapılan ve bazı basın organlarında yayımlanan Kurumumuza yönelik çeşitli suçlamaların ve sonucunda da süre uzatımına ilişkin taleplerinin yer aldığı basın açıklamasına ilişkin Kurumumuzun yaptığı açıklama şu şekildedir:

 

Kurumumuz, halen Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. tarafından taşkömürü üretimi yapılan Alacaağzı ve Kandilli -300 Kotu Üzeri Sahalarının İşlettirilmesine Dair Sözleşme kapsamında kendi üzerine düşen görevi yapmış, firmanın talebi üzerine hazırlık çalışmalarının yapılarak taahhüt üretimin gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmaları yaparak 9 ay ve 30 ay olmak üzere iki defada toplam 39 ay olmak üzere, gerekli ek süreyi vermiştir. Verilen ek süreleri iyi değerlendiremeyen işletmeci firma, Kurumumuz yetkilileri tarafından 17-A nolu üretim panosunda görülen ve tespit edilen aksaklık ve eksikliklerin

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri tarafından iş güvenliği açısından incelenmesi için 05/06/2014 tarihinden itibaren uyguladığı üretimi durdurma kararını fırsat bilerek, tüm ocaktaki üretim çalışmalarını durdurmuş ve bu durumu da süre uzatımı talebi açısından kullanma yoluna gitmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerinin 16-20 Haziran 2014 tarihlerinde yaptıkları incelemeler sonucu hazırladıkları raporun Kurumumuza intikali sonrasında, Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş.’ye Sahada üretim çalışmalarına başlayabilecekleri hususu; 09/07/2014 tarihli ve 23/07/2014 tarihli yazılarımızla bildirilmiştir.

Ayrıca, Kurumumuzun bundan önce olduğu gibi bundan sonrada her türlü konuyu görüşmek üzere tüm firmalara ve kişilere kapısı açıktır”

 

(Haber Merkezi)