Genel Maden İşçileri Sendikası ve CHP Kdz.Ereğli İlçe Teşkilatı, düşük ücret aldıkları gerekçesi ile HEMA Kandilli Kömür İşletmesinde eylem gerçekleştiren 800 maden işçisine tam destek verdi.

 

 

HEMA Kandilli Kömür İşletmelerinde düşük ücret aldıkları gerekçesi ile eylem gerçekleştiren maden işçilerine Genel Maden İşçileri Sendikası ve CHP Kdz.Ereğli İlçe Teşkilatı yazılı açıklamada bulundu ve 'maden işçilerinin yanındayız' mesajını verdi.

 

GMİS

Genel Maden İşçileri Sendikası Yöneticileri de işçilerin yanına giderek destek verdi ve sorunun çözümü için girişime başladıklarını açıkladı. GMİS'den konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi: HATAT Holding Bünyesinde bulunan ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Kandilli ve Amasra Bölgelerinde ocak işletmeciliği yapan HEMA A.Ş'nin, Kandilli işletmesinde çalışan yaklaşık 800 işçisi 4 yıldır ücret artışı alamadıkları için eyleme çıktı. 15 Aralık 2011 tarihinde 24-08 vardiyasının ocağa inmemesiyle başlayan eylem 3 vardiyaya yayıldı. Eylem nedeni olarak 4 yıldır ücretlerine zam alamayışlarını gösteren işçiler ayrıca işverenden yıllık kişi başına 1'er ton da yakımlık kömür istihkakı talebinde bulunuyorlar. Eylemdeki maden işçileri ile görüşen  ve konu hakkında bilgi alan Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, GMİS Genel Merkezini bilgilendirmesinin ardından Genel Başkan Eyüp Alabaş'ın talimatıyla GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun Kandilliye gittiler. İşçilerin eyleme çıkış nedenlerini ve sorunlarını yerinde dinleyen Sarıçam ve Tutkun, haklı taleplerinde yanlarında olduklarını, sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söylediler. Haklı eylemlerinde taşkınlık yapmadan birlik beraberlik içinde olmalarını söyleyen GMİS Mali Sekreteri Sarıçam; Haklı taleplerinizin yerine getirilmesi için gerek işveren ve gerekse siyasilerle görüşeceğiz. Sorunlarınızı ileteceğiz. Burada eyleminizi sürdürürken işyerinize ve işinize zarar verecek eylemlerden uzak durun. Haklı iken haksız duruma düşmeyin. Biz sizlerin haklı taleplerinizin yanınızdayız dedi.

GMİS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun'da işçilere birlik ve beraberlik içinde olmalarını söyleyerek; Bizler sendika olarak alın terinin, emeğin yanındayız. Ve sizlerin de elbette ki bu haklı eylemlerinizde yanınızdayız. Ama eylemleriniz yıkıcı değil birleştirici olmalı. Bunu da birlik ve beraberlik içinde sürdürmelisiniz dedi.

 

CHP

CHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı Hayrettin Kartal yazılı bir açıklama yaparak, TTK'nın rödevanslı sahalarında üretim yapan Hema'da çalışanların düşük ücret tepkisi nedeniyle ortaya koydukları eyleme destek verdiklerini açıkladı. Kartal, Kandilli Beldesinde Hema şirketine ait maden ocağında 14 Aralık 2011 günü saat 16.00'dan itibaren yaklaşık 800 işçi direnişte vurgusunu yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Toprağın yüzlerce metre altında, kelle koltukta çoluğunun, çocuğunun ekmeğini kazanmaya çalışan, henüz 10 gün önce de 2 arkadaşları göçükte can veren bu işçiler, ortalama 750 lira  ücret almaktadır. Bunun yanında başka hiçbir sosyal, ekonomik hakları yok. 4 yıldır aynı ücretle çalışmak zorunda bırakılmışlar, söz verildiği halde ücretlerinde hiçbir iyileştirme yapılmamış, hiçbir sosyal hak da  verilmemiştir. Maden işçiliği dünyanın en riskli işlerindendir. Kazandıkları ekmeğin bedelini bazen canlarıyla, kanlarıyla öderler. Bu nedenle insanca yaşayacak bir ücreti ençok onlar hak etmektedir. Onların çıkardığı kömürün ton fiyatı 300 doları bulmuşken, 4 yılda iğneden ipliğe, ekmekten tuza, elektrikten, akaryakıta bir sürü zam gelmişken, hala daha 4 yıl önceki ücretlerle çalışmaya zorlanmaları insan vicdanını yaralamaktadır. Bu işçiler çok fazla bir şey istemiyor. Ücretlerinde iyileştirme, insanca sosyal hak karşılığında yine ocağa inip çalışmak istiyorlar. Onların bu meşru, barışçıl, demokratik istemlerine yanıt verilmeli, bu işçilerin iş akitleri feshedilmemelidir. Ekmekleriyle oynanmamalıdır. Bu konuda bölgemizin tüm yetkili yöneticilerine, Vali, Kaymakam, Bölge Çalışma Müdürlüğü, Sendika Yöneticilerine, Bölge Milletvekillerine sesleniyoruz. Bu insanların sorununa sahip çıkın. Bu işçilerin kaderi işverenin iki dudağının arasından çıkacak sözlere bağlı olmamalıdır. Biz CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü olarak işçilerimizin haklı davalarında sonuna kadar yanlarındayız. Dün nasıl bu işçilerimizin tüm sorunlarında birlikte olduysak, bugün ve yarında işçilerimizle birlikte olacağız. Bugün bu işçilerimizin yaşadığı sorunların ana kaynağı, bozuk çalışma düzenidir, sömürü düzenidir. AKP iktidarı döneminde çalışma düzeni işçiler aleyhine daha fazla bozulmakta, geçmişte kazanılmış bir sürü hakkı da yok etmektedir. Sorunların temel çözümü ise tüm çalışanların, tüm emekçilerin grevli-toplu sözleşmeli, özgür, demokratik sendikal haklara kavuşmasıdır.