AKP’li siyasetçilerin “biz yöre halkından yanayız, Kireçlik’i ZKܒye tahsis ettireceğiz” açıklamalarına rağmen, Hema Kireçlik’te iki tane birden termik santral kurmak için yasal girişimlerine devam ediyor.

 

Kireçlik’te termik santral kurdurmamaya kararlı Bayat, Ballıca, Terzi, Sücüllü, Cemaller, Tepeören, Elmacı ve Üçköy muhtarları ortak dilekçe ile Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurarak Kireçlik’in Çatalağzı ve Erdemir arasında kaldığına vurgu yaparak, çed sürecinin daha en baştan yer seçimi sürecinde red edilmesini istediler.

 

Bu arada Çevre ve Orman Bakanlığı muhtarlıklara gönderdiği yazıda, Hema’nın “Kandilli termik santrali” ve “Kireçlik termik santrali” olmak üzere iki ayrı santralı Kireçlik’te kurmak için harekete geçtiğini hatırlatarak  halkın soz konusu olan projeyle ilgili bilgilendirileceğini bildirdi.

 

 

TTK Armutçuk Müessesesi’nde rödevans sistemiyle yer altı kömür işletmeciliği yapan Hattat Holding’e bağlı Hema A.Ş Kireçlik’te termik santral kurmak için başlattığı yasal girişimleri sürdürürken, yaptıkları açıklamalarla bölge halkının talepleri doğrultusunda Kireçlik’e termik santral kurdurmayacaklarını ilan eden ve aynı alana deniz kirlilikleri üzerine bir araştırma merkezi kurmak için tahsis talebinde bulunan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nden (ZKÜ) yana olduklarını açıklayan AKP’li siyasetçilerin bir anda ortadan kaybolmaları dikkatlerden kaçmıyor. AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan’ın, iki hafta önce Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşerek Kireçlik’in ZKܒye tahsis edilmesi yolundaki açıklamasından sonra kamuoyunu da bilgilendirmemiş olması kuşku yaratıyor.

Bu arada Hema tarafından Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurularak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almak için harekete geçmesi bölge halkında büyük tepki yarattı. Kdz. Ereğli’nin yalı boyu köyleri olarak bilinen Bayat, Ballıca, Terzi, Sücüllü, Cemaller, Tepeören, Elmacı ve Üçköy muhtarları ortak bir dilekçe hazırlayarak Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurup, daha yer tespitinde girişimin red edilmesini istediler.

  

BAKANLIKTAN MUHTARLARA GÖNDERİLEN YAZI

 

Zonguldak’ta Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün ilgi kayıtlı yazısı, ilimiz Kdz.Ereğli ilçesi sınırları içerisinde, Kireçlik Mevkisinde Batı Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan kurulu gücü 1.320 MW olan “Kireçlik Termik Santrali” projesi ile ilgili olarak 17.07.2009 tarih ve 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED yönetmeliğinin 8. maddesi doğrultusunda Bakanlığımız tarafından incelenen ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Formatı’na uygun olarak hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası ile söz konusu tesise ait ÇED süreci başlatıldığı belirtilmektedir. ÇED Yönetmeliğinin 8. maddesi (4) bendi gereğince, halka proje ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başlatıldığının bildirilmesi, halkın söz konusu proje ile ilgili olarak görüş soru ve önerilerinin Çevre ve Orman Bakanlığına veya Valiliğimiz İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bildirebilmesi amacıyla projenin ÇED sürecinin başladığının anons edilmesi ve proje ile ilgili olarak yazımız ekinde gönderilen ilan metninin ilan panosuna asılarak 10 (on) gün süreyle ilan edilmesini ve ilan edildiğine dair düzenlenecek tutanağın Sağlık Grup Başkanlığımıza gönderilmesi hususunda”

 

MUHTARLARIN BAKANLIĞA GÖNDERDİĞİ YAZI

 

Zonguldak İli Bayat ve Ballıca Köyü sınırları içerisinde Kireçlik mevkisinde kurulan istenen 150 MW kurulu güçteki Kandilli Termik Santral Projesi ile yine aynı mevkide 1.320 MW kurulu güçteki Kireçlik Termik Santrali Projelerinin, faaliyete geçmesi yaşadığımız köylere ilçemiz Ereğli’ye, sağlığımıza, doğamıza, tarım alanlarımıza, su kaynaklarımıza, gerek havamıza son derece olumsuz etkilerde bulunacaktır. Termik santralin çevreye etkilerinin önlendiğine ya da önleneceğine dair hiçbir argüman yada açıklamayı kabul etmiyoruz. İlimiz bünyesinde Çatalağzı’nda Çates ve Zetes 1-2 termik santralleri, Kdz.Ereğli ve Erdemir’in bulunması, ilimiz ve ilçemizin kirlilik yükünü zaten yeterince artırmaktadır. Kireçlik mevkisinde ise Erdemir ile Çatalağzı’ndaki termik santrallerin arasında olacağının da dikkate alınması sureti ile birbirine yakın bu tesislerin hep birlikte yaşam alanlarımızda ciddi bir kirlilik oluşturacağının önemle dikkate alınması gerekir.

Ülkemizde yaşanabilir alanların hergeçen gün azaldığı dikkate alındığında, yaşam alanlarımızın korunması  bizler açısından hayatidir. Ne bugün ne de yarın ne de başka bir zamanda bütün dünyanın en kirli elektrik üretme yöntemi olarak tanımladığı Termik Santrallerle elektrik üretilmesini tasvip etmediğimizi, yaşamın parasal değerinin ölçülemeyeceğinin, ekonomik faydası ne olursa olsun yaşama karşı risk oluşturan bir faaliyete izin verilmeyeceğini, böyle bir faaliyette kamu yararı da olmayacağını, Anayasanın 56 ve 17. maddelerinin dikkate alınmasını, aksi halin yargıya götürüleceğinin, ilgili kamu görevlilerinin dahi hukuki ve cezai yönden sorumluluklarının olacağının bilinmesini, netice olarak söz konusu projelere dair sürdürülen ÇED sürecinin daha en başta yer seçimi yönünden ret edilmesini, talebimiz hakkında tesis edilecek işlemin ayrıca tarafımıza bildirilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz”