Hema Kandilli Kömür İşletmesi’nde çalışan maden işçileri, maaşlarının geciktirilmesi, 8 aylık yemek paralarının ödenmemesi ve 1 yılı aşkın zamandır ücretlerine zam yapılmaması nedeniyle 08.00-16.00 vardiyasında ocağa girmeyerek iş bıraktılar.
 Maaşlarının geciktirilmesi nedeniyle elektrik, telefon, su faturaları, esnafa olan borçları, kredi kartı taksitleri gibi ödemelerini zamanında yapamadıkları ve mağduriyet yaşadıklarını belirten maden işçileri; ücretlerinin ödenmesi, 8 aydır verilmeyen yemek paralarının ödenmesi, ücretlerine zam yapılması gibi taleplerini işverene bildirerek ocağa girmediler. İşveren temsilcilerinin maaşların dün akşam için hesaplara yatırılacağını ve 12 Temmuz 2009 Pazar günü çekebileceklerini söylemelerine rağmen işçiler eylemlerine devam etti.
 
Kendiliğinden gelişen ve yalnızca kazı-üretim işçilerinin başlattığı eylem 16.00-24.00 vardiyasına gelen maden işçileri tarafından da sürdürülüyor. 
 
2005 yılından bu yana 3 gün iş bırakma ve işyerini terk etmeme eylemi dahil birçok kez eylem yapan Hema Kandilli Kömür İşletmesi’nde çalışan işçilerin bir kısmı daha önceki eylemden sonra 20 kişinin işten çıkarılması nedeniyle tedirginlik yaşadıkları için eyleme destek vermiyor. Ancak bir maden işletmesi olan Hema Kandilli İşletmesi’nde kazı-üretim işçilerinin iş bırakmaları işyerinde işin tümüyle durması anlamına geliyor. Bazı işveren temsilcileri işletmenin zarar ettiğini ve zam verilemeyeceğini, maaş ödemelerindeki gecikmenin de bu yüzden olduğunu söyleyerek işçileri eylemden vazgeçirmeye çalışıyorlar.