HEMA Endüstri A.Ş., Merkez İlçe’ye bağlı Yeşilmahalle’de, “Kömür Kökenli Metan Gazı Projesi” kapsamında çatlatma operasyonu yaptı. Türkiye’de ilk kez uygulanacak projeye; TTK Genel Müdür Yardımcısı Çetin Onur, Mimarlar Odası İl Temsilcisi Turan Demirtaş, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri, Maden Tetkik Arama (MTA) yetkilileri, makine mühendisleri ve HEMA yetkilileri katıldı.
HEMA yetkilisi Hulki Yakupoğlu, “Kömür Kökenli Metan Gazı Projesi” kapsamında çatlatma operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, bu pilot çalışmanın kömürün içinde bulunan metan gazını üretmeye yönelik bir çalışma olduğunu belirterek şunları söyledi;
“ENERJİ ÜRETİMİNDE KAYNAKLARIMIZI CANLANDIRMAK VE ÜRETİME GEÇİRMEK DURUMUNDAYIZ”
“Havzanın kömürleri gazlı kömürler, metan gazı içeriyor. Bu operasyon, metan gazının elde edilmesine yönelik bir çalışmayı yürütüyoruz. Kömürden gazın serbest kalması için kömürün içine yüksek basınçla sıvı ve kum basılıyor. Böylece kömür çatlatılıyor ve o çatlaklardan bilahare gazın gelmesini umuyoruz. Daha önce bu çalışmayı üç ayrı kuyuda, dört ayrı noktada Amasra’da yaptık. Birini Zonguldak Çatalağzı’nda yaptık, burada da sonuncusunu yapıyoruz. Havzada bir yandan madencilik çalışmalarını yürütüyoruz. Kömür üretmeye yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bir yandan da enerji yatırımlarımızın bir parçası olarak petrol ve doğalgaz aramanın yanı sıra kömür kökenli metan gaz üretme çabamız var. Beklentimiz, umudumuz bu gazı üretmek yönünde olacak. Bu çalışma hemen sonucu alınan bir çalışma değil. Bu çatlatmanın akabinde birkaç gün daha süren bastığımız sıvının tekrar geri alınması çalışması yürütülecek. Akabinde de bir tez çalışması başlayacak. Ondan sonra da inşallah ‘doğal gazı ve metanı üretiyoruz’ diyeceğiz. Bu çalışmalar Türkiye’nin yerli kaynaklarıyla enerji sorununa çözüm üretmek için çok önemli çalışmalardır. Türkiye kendi kaynaklarını enerji üretiminde canlandırmak ve üretime geçirmek durumundadır. Gurubumuz bu yönde çalışmaları ile yatırımlarına devam ediyor. Biz de bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Umarız sonucu da iyi olacaktır.”
Ardından HEMA yetkilisi Jeoloji Mühendisi Mustafa Yılmaz ise, proje ile ilgili bilgiler vererek görsel bir sunum yaptı. Projede; Bartın, Amasra ve Zonguldak için toplam 60 milyon Avro’luk bütçe ayrıldığı belirtilirken, Zonguldak’taki pilot çalışmalar için şimdiye kadar 12 milyon Euro harcandığı bildirildi.