Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ziyaretine eşlik eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törende,  Hattat Holding, Avic International ve CPIPEC firmaları ile 2 milyar dolar yatırım bedelli anlaşma imzaladı.

 

Hema'dan yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın 3 x 660 MW yaklaşık 2.000 MW Çevre Dostu Ultra Süper Kritik Enerji santrallerini kapsadığı bildirilerek kamuoyuna şu bilgi verildi:

 

Türkiye'de ilk kez hizmete sunulacak olan, Dünya harikası, yeni dizayn, Avrupa'da yeni yapılmaya başlanan, Tabiat, çevre ve ekolojik değerlere son derece duyarlı olan Ultra Süper Kritik Termik Santraller, son teknoloji ile donatılarak Çevre dostu santraller olarak imal edilmektedir.

 

Pahalı olsun ama ekolojik dengeler korunsun

 

Mevcut yeni yapılmış olan santrallere nazaran daha yüksek bir maliyetle yapılacak bu santraller için Hattat Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mehmet HATTAT pahalı olsun ama ekolojik dengeler korunsun dedi.

300 Milyon Dolar yatırımla yeraltı maden makineleri ve mekanizasyonu ile birlikte bölgenin en büyük yatırımı olacak bu proje tamamen bölgedeki taşkömürü işi tamamlandığında 11 bin kişinin istihdam edileceği ifade ediliyor.

 

Ülkemizde sadece Batı Karadeniz bölgesinde bulunan kalorisi yüksek yerli taşkömürü çalışacak olan Ultra Süper Kritik Termik Santraller için, Mühendislik, Satın alma,İnşaat anlaşması ile ilgili imza töreni,  10 Nisan 2012 tarihinde Çin'e resmi ziyarette bulunan Sayın Başbakan ve Bakanların katıldığı iş forumu sırasında Pekin'de gerçekleştirilmiştir.

 

Bartın ili Amasra ilçesinde -1000 metrelere ulaşan üç adet 8 metre çapında Taşkömürü kuyusu inşaa edilmiştir.  Galerilerini sürmeye başlayan Hattat Holding, ilk etapta 5 milyon ton/yıl, ikinci etapta ise 10 milyon ton/yıl taşkömürünü yeryüzüne çıkararak, milli servetimiz olan 6.000 kcal değerindeki bu taşkömürü ile yapacağı Enerji santralleri için Avic International ve CPIPEC firmaları ile anlaşma sağladı. Bu proje, başka bir yönden de 4 milyar dolar seviyelerinde kömür ithalatını önemli ölçüde azaltarak ülke ekonomisine katkıda bulunacaktır.