Avrupa Zonguldaklılar Derneğinin Gelsenkirchen şehrindeki lokali her sene olduğu gibi bu senede siyasetçilerin uğrak yerleri arasında rol aldı.  Adaylar, 24 Eylül'de yapılacak seçimlerle ilgili olarak derneğin ziyaret ederek yönetim kurulu ve dernek üyelerinin sorularını yanıtlıyorlar.

 

Dernek lokalinde üyeler ve vatandaşlar ile bir araya gelen SPD Milletvekili ve ayrıca Avrupa Zonguldaklılar Derneğinin de üyesi Frank Schwabe ve SPD Milletvekili adayı Markus Töns’e, Türk vatandaşlarının tekrar çifte vatandaşlık hakkını elde etmesi ile ilgili talepler ifade ediliyor. Dernek yönetimi, ayrıca belediye yönetiminden de şikayetçi olurken, derneğin lokalini taşıma konusunda kendilerine köstek olunduğunu da iddia ettiler.

 

Türkiye'den evlilik yapan bir Türk’ün, Türkiye'den eşini Almanya'ya getirmesi için uygulanan Almanca sınavı konusundaki şikayetleri de ifade edildi.  

 

Sorular üzerine, SPD’nin iktidara geldiğinde Almanya’da yaşayan Türklerin çifte vatandaşlık hakkının geriye getireceğini belirten Frank Schwabe; “Bunu zaten söylüyoruz. İktidara gelirsek çifte vatandaşlık geri gelecek. Türkiye'den eşini getirmek isteyenler Almanca sınavına elbette girecek. Ama sorduğunuz gibi bu sadece Türkiye Cumhuriyetine özel çıkarılmış bir kanun değil, Avrupa Birliğinde olmayan tüm ülkelerde geçerli, bir durum. Arakan içinse çalışmalar yapıyoruz. Ben kendim bizzat oralara gittim, gördüm. İçler acısı tabii orada olan olaylar, yapılanları şiddetle kınıyorum. Arakan için elimizden geleni yapacağız.”, dedi

 

Markus Töns ise, yeni dernek lokali için belediye ile irtibata geçeceğinin sözünü vererek; “biz yeni dernek lokali için belediye ile irtibata geçeriz ve araştırırız. Ama bu olur diye pozitif bir söz veremem. Bunu iyi incelemek lazım projelerinizi sunmanız lazım. Olmaz diye bir şey yok” dedi.