Kdz. Ereğli Sağlık Sen İlçe Başkanı Ali Kabaş, Hemşirelik Haftası’nı kutlayan açıklamasında ilçe genelinde 15 Mayıs Çarşamba günü Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu Odasında Kızılay ile birlikte Kan Bağışı kampanyasının gerçekleştirileceğini belirtti.
Kabaş, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle hemşire ve ebelerin düzeylerinin araştırıldığı bir anket düzenlendiğini bu ankette katılımcılara mesleğinizi isteyerek mi seçtiniz? sorusuna çalışanların yüzde 70'i "Evet" cevabını verirken, 'Fırsatınız olsa mesleğinizi değiştirir miydiniz?' sorusuna ise katılımcıların yüzde 68'i değiştirirdim' yanıtını verdiğini ifade etti.
Hemşire ve ebelerin çalışma koşullarından memnun olmadığı anlaşılan ankette çalışanların fiziksel ve psikolojik yıpranmışlıklarını belirten Kdz. Ereğli Sağlık Sen İlçe Başkanı Ali Kabaş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

ANKETTE İLGİNÇ SONUÇLAR
“Sağlık-Sen tarafından 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası nedeniyle hemşire ve ebelerin tükenmişlik düzeylerinin araştırıldığı bir anket düzenlendi. Ülkemizin tüm bölgelerinde hemşire ve ebelerle yüz yüze gerçekleştirilen araştırma ilginç sonuçlar içeriyor. Katılımcılara yöneltilen mesleğinizi isteyerek mi seçtiniz? sorusuna çalışanların yüzde 70'i "Evet" cevabını verirken, 'Fırsatınız olsa mesleğinizi değiştirir miydiniz?' sorusuna ise katılımcıların yüzde 68'i değiştirirdim' yanıtını veriyor. Araştırmaya katılan hemşire ve ebelerin yüzde 50'si bir önceki yıla göre çalışma koşullarının kötü olduğunu belirtirken, çalışma koşullarınızdan memnun musunuz? sorusuna ise katılımcıların yüzde 83'ü "Hayır" cevabını veriyor. İş hayatı dolayısıyla kendinize ve ailenize zaman ayırabiliyor musunuz? sorusuna katılımcıların yüzde 88'i "Hayır" derken, ortaya çıkan bu sonuç çalışanların fiziksel ve psikolojik yıpranmışlıklarını gözler önüne seriyor. "ÇALIŞMA KOŞULLARI HEMŞİRE VE EBELERİMİZİN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİ ARTTIRIYOR" Geçmişten gelen yanlış istihdam politikaları nedeniyle, hekimlerde olduğu gibi hemşire ve ebelerin de Türkiye'de istihdam açığı en yüksek meslek gruplarından biri olması sebebiyle yoğun iş temposu altında çalışan hemşire ve ebelerin bu fedakarca çalışmaları karşısında çalışma ortamları, sosyal hayatları, ekonomik ve özlük hakları konusunda yaşadıkları sorunlar bugün de devam etmektedir. Var olan sorunlara bir de çalışanların maruz kaldığı şiddet eklendiğinde konunun içinden çıkılmaz bir hal almıştır. 

SAĞLIKTA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümüne yönelik gerek Sağlık Bakanı nezdinde gerekse sempozyum, konferans gibi platformlarda pek çok öneri ve çözüm yolu ortaya koyduk, bunların bir kısmının hayata geçirildi fakat; Çalışanların ekonomik ve sosyal haklarının yanında özellikle sağlıkta şiddet konusunun çözümü için acilen önleyici tedbirlerin alınması gerekmektedir. "Çalışanlarımız, hem çalışma ortamlarında yaşadıkları sorunlar nedeniyle hem de sosyal ve ekonomik iyileştirmelerin yapılmaması nedeniyle mesleki tükenmişlik yaşamaktadır. Ortaya koyduğumuz ankette yer alan sonuçlar bunu göstermektedir. Döner sermayede yaşanan adaletsizlikler, nöbet sürelerinin uzunluğu, aşırı iş yükü, olumsuz çalışma koşulları, mobbing, hasta ve hasta yakınları tarafından uygulanan şiddet gibi etkenler çalışanlarımızın tükenmişlik düzeylerini arttırıyor. Sağlık hizmetlerinin etkin yürümesi için sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde çağdaş sağlık sistemine uygun, çalışanı mağdur etmeyecek koşulların oluşması sağlanmalıdır. 

YIPRANMA PAYI VERİLMELİ
Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, sağlık çalışanlarımıza polislik mesleğinde olduğu gibi yıpranma payı verilmesi, tam gün yasasında belirtildiği gibi mesai saatlerinin 8 saat olarak uygulanması, nöbet ücretlerinin arttırılması gibi taleplerimizi toplu sözleşme masasına taşıyacağız. Sağlık-Sen olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çözüm önerilerimizi yetkililere ve konunun paydaşlarına iletmeye devam edeceğiz".
Kdz. Ereğli Sağlık Sen olarak, tüm annelerimizin, ebe ve hemşirelerimizin bu anlamlı gününü kutlarız. İlçemizde Hemşirelik Haftası etkinlikleri kapsamın 15 Mayıs Çarşamba günü Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu Odasında Kızılay ile birlikte Kan Bağışı Kampanyası düzenleyeceğiz. Kampanyamıza tüm ilçe halkı davetlidir.”