Konuya ilişkin AK Parti Kdz.Ereğli İlçe Seçim Koordinasyon Merkezi'nden gönderilen açıklama şu şekilde: "Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, 16 Nisan’da yapılacak olan halk oylaması öncesi mahalle mahalle dolaşarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlatıp, Evet için destek istiyor. Başkan Hüseyin Uysal, Kepez mahallesinde 2 ayrı noktada halk toplantısı düzenledi. Kepez Mahalle Muhtarı Baki Karaarslan ve vatandaşlar tarafından karşılanan Başkan Uysal, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

"EVET’LERİNİZLE KOALİSYON DÖNEMLERİ BİTİYOR”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle koalisyon dönemlerinin biteceğini söyleyen Başkan Hüseyin Uysal; “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle şuna kavuşacağız. Sandığa gittiğimiz zaman hem ülkemizi yönetecek, ülkemizin başı olan Cumhurbaşkanını seçmiş olacağız, hem de meclisin vekillerini seçmiş olacağız. Aynı gün ikisi de seçileceği için ertesi gün hükümet kurulmuş olacak. Yani koalisyon dönemleri bu sistemde artık bitiyor, tek başına iktidara gelen bir hükümet oluşuyor. Bundan dolayı da siyasi bir istikrar geleceği için ben sizlerden Evet demenizi istiyorum. Bugün 50 yaşına gelen, bu ülkede yaşayan koalisyonları görmüş, darbeleri görmüş olan zaten hiç düşünmeden bu sisteme evet der.

 

“MEVCUT SİSTEM İYİDE NEDEN DARBE OLUYOR?”

Başkan Hüseyin Uysal, mevcut sistemin sürekli darbeler ürettiğini belirterek; “Mevcut sistem madem çok iyi, ben ve benim yaşta olanlar, büyüklerimiz çok iyi bilir, 60 darbesi, 80 darbesi, muhtıralar neden yaşandı. Bu coğrafya da ayakta kalabilmemiz ve çağı yakalayabilmemiz için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ihtiyacımız var. Cumhuriyet dönemi koalisyonlarla geçti. Bunlar boşa geçen günler. 1980’i hatırlayın, 69 turda Meclis Başkanı seçildi, 119 turda Cumhurbaşkanı seçilemedi.5.5, 6 ay ülkemiz Cumhurbaşkansız kaldı, sonrasında darbe oldu. 1970-80 arasında 12 hükümet kuruldu. Bizim halkımız bunları hak etmiyor. Mevcut sistem sürekli darbe üretiyor. 16 Nisan’daki her Evet’iniz bundan sonra darbeye niyetlenenlere de şimdiden milletin bir darbesi olacak” dedi.

 

“VESAYET ODAKLARINA KARŞI ONLARDA BU SİSTEMİ KONUŞTU”

Başkan Uysal, Türkiye’ye hizmet etmiş siyasi büyüklerinde bu sistemi konuştuğunu belirterek; “Rahmetli Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Süleyman Demirel hep bu sistemi konuştular. Ancak; vesayet odakları ile göreve gelmeyi umut edenler ve vesayet odaklarıyla göreve gelenler bunu o zaman reddettiler. Şimdi de reddediyorlar. Artık Milletimiz 16 Nisanda bu vesayeti bitirecek ve yetkiyi eline alacaktır” diye konuştu.

 

“SADECE GENÇLERİMİZ İÇİN EVET DERİM”

Türkiye’nin gelecek yıllarına yetecek bu anayasa maddelerini hazırlayıp milletin önüne getirenlere teşekkür eden Başkan Hüseyin Uysal; “Ben bu Anayasa referandumuna sadece gençlerle ilgili olan madde için bile Evet derim. 18 yaşında gencimize eline silah verip ‘vatanı koru’ diyorsun da, niye seçilmesine karşı çıkıyorsun. Dünya ülkelerine imrenerek bakıyoruz, gencecik başkanlar, bakanlar var. Peki, bizim ülkemizde niye olmasın? 18 yaşındaki genç hayal kurar, kendine hedef koyar. Milletvekili olmayı arzu ederken dürüst, temiz, çalışkan, ahlaklı olacak. Daha çok çalışacak daha üretken olacak. 22-23 yaşında doktorumuz var, mühendisimiz var.  Onlara kendimizi emanet ediyoruz,  köprü, ev yaptırıyorsun ama milletvekili olmaz diyorsun. Seçilme yaşının 18’e çekilmesi gençlere güven demektir. Çanakkale’de onlar vardı. 15 Temmuz’da bombalara, tanklara, tüfeklere kendilerini siper ettiler. Bizim onlara güvenmemiz lazım” dedi.

 

“KUTUPLAŞMALAR AZALACAK”

Başkan Uysal, yeni sistemde yüzde 50+1 oy alarak hükümet olmak isteyenin mecburen her kesimi kapsayacağını ve kutuplaşmaların azalacağını belirterek; “16 Nisan’da ülkemizin geleceği için partililiği, parti görüşünü bir kenara bırakalım, renk, desen bir kenara bırakalım, hangi görüşe sahip olursak olalım, gelin vatanımız için, ülkemiz için Evet diyelim. Bu ülkenin şahlanışını, dirilişini, ayağa kalkmasını isteyen büyük-küçük herkes hep birlikte Evet dememiz lazım. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle 5 yılda bir seçim olacak ve 2 seçimi bir arada yapacağız. Cumhurbaşkanını ve Milletvekillerini aynı anda seçeceğiz. Bu akıl, uyum, uyumlu olmak ve kutuplaşmamayı gerektirecek. Çok önemli elimizde bir fırsat. Bu sistem kutuplaşmaları azaltacak. Çünkü eğer hükümetin başında olmak yüzde 50+1 oy almak istiyorsan, benim değişik görüş, inanç, kültür her kesimi kucaklamam gerekecek. Herkesten oy almam gerekecek. Bu sistem böylece siyasetin dilini de yumuşatacak” dedi.

Başkan Uysal sözlerini; “Dünya mazlumlarının ve ülkelerinin gözü üzerimizde.Türkiye’nin bir adım ileriye gitmesini istemeyen, teröre kucak açanlara ve ülkemizi bölmek, parçalamak isteyenlere karşı birleşelim, Dünyaya cevabımızı Evet’lerimizle verelim” diyerek tamamladı.

Kepez Mahallesindeki halk toplantısına belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri ve AK Parti gönüllüleri de katıldı.