“Gezi; hesler, termikler, madenlerin yarattığı doğa tahribatları ve çevresel sorunlar, mera, kıyı, tarım arazilerinin işgali, imar uygulamaları ile yaratılan kent suçlarına karşı verilen mücadelelerin, temel hak ve hürriyetleri sınırlayan uygulamaların ve belli bir yaşam tarzını dayatan söylemlerin yarattığı birikimin sonucudur.”

*

Kısa adı KERÇEP olan Kdz. Ereğli Çevre Platformu ve bileşenleri, Atatürk Anıtı’nda biraraya gelerek, gezinin suç olmadığını ifade ettiler.

Konuyla ilgili yapılan ortak açıklamada, “25 Nisan 2022 günü hukuk tarihinde eşine rastlanmayan bir karar ile kamuoyunda bilinen adıyla Gezi Parkı Davası sonuçlandı” vurgusu şöyle devam etti:

“Davada “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçu nedeniyle Osman Kavala’ya ömür boyu hapis, Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise 18’er yıl hapis cezaları verildi ve hükmen tutuklanmalarına karar verildi.

Davanın üç yargıcından birinin, “davaya temel teşkil eden telefon dinlemelerinin kanuna aykırı” dinlemeler olduğu, yasak delil kapsamında olduğu, bir an için bu deliller yasak delil kabul edilmese dahi atılı suçun işlendiğini göstermediği, başkaca da somut delil olmadığı gerekçesi ile beraat kararı verilmesi gerektiği karşı oyuna rağmen verilen ceza hukuk tarihimize girmiş oldu.

Ancak “gezi” bir suç olamaz. Gezi; hesler, termikler, madenlerin yarattığı doğa tahribatları ve çevresel sorunlar, mera, kıyı, tarım arazilerinin işgali, imar uygulamaları ile yaratılan kent suçlarına karşı verilen mücadelelerin, temel hak ve hürriyetleri sınırlayan uygulamaların ve belli bir yaşam tarzını dayatan söylemlerin yarattığı birikimin sonucudur.

Gezi, kökenleri, inançları, yönelimleri, görüşleri, siyasal yaklaşımları birbirinden farklı yurttaşların, eşit, özgür, demokratik, yaşanabilir bir ülke talep ve özlemiyle kendilerini ifade ettikleri bir yerdi. Hepimiz buna tanıklık ettik. “Gezi” suç değildi, olamaz.

Bu sebeplerle çevre ve ekoloji dostları olarak iş bu açıklamayı vicdani bir sorumluluk addediyor ve adaletin bir an önce tecelli etmesini, haksız yere tutuklanan arkadaşlarımızın, dostlarımızın ellerinden alınan özgürlüklerinin bir an önce iadesini talep ediyoruz.

Hepimiz Tanığıyız. Gezi Suç Değildir.”