Alaplı İlçesinde "Gebelik ve Doğum Sonrası Taramalarla Önlenebilecek Engelliliklerin Erken Teşhisi ve Tedavisi Projesi" kapsamında stant açıldı.

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programları Şube Müdürü Esin İlhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hükümet Konağı girişinde oluşturulan stantta vatandaşlara projeyi tanıttıklarını söyledi.

Proje, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü ortaklığı ile gerçekleştirildiğini ifade eden İlhan,  Vatandaşlara ve Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine gebelik, doğum ve doğum sonrası taramalarla yeni doğanda ortaya çıkabilecek engelliliklerin erken teşhis ve tedavi ile önlenmesi ve varolan engelliğin rehabilite edilerek en aza indirgenmesindeki önemi ile ilgi olarak kuruyucu ve önleyici eğitimler verilecek. Projemiz, 12 ay sürecek ve bu süre içerisinde proje hakkında farkındalık oluşturmak, hedef kitleyi eğitmek amacıyla, merkez ilçe ve diğer ilçelerde stant açılışları gerçekleştirilecek, kişilere broşür ve kitapçık gibi materyaller dağıtılacak olup 80 eğitim ve 1 panel gerçekleştirilecektir. 20 riskli gebeye ve 70 yenidoğan annesine ziyaret düzenlenerek yenidoğan annelerini ziyaretlerde anne ve babalara yenidoğan hakkında bilgi verilerek ‘ana kucağı’ hediye edilecektir. Proje süresince, proje ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla aile hekimleri tarafından tespit edilen gebeler içerisinde bütün kontrollerini en düzenli yaptıran gebeler belirlenerek her ay bir ilçeden ‘ayın gebesi’ seçilerek ‘ana kucağı’ verilecektir. Proje ile ilimizde 4 bin kişiye ulaşılması, önümüzdeki süreçte ise ilimizde engellilik oranlarının azalması, tespit edilen engelliliklerin de erken müdahale ile rehabilite edilmesi hedeflenmektedir.” Diye konuştu.

 

 

Etkinliğe katılan Bulaşıcı Olmayan Programlar Kanser Şube Müdürü Esin İlhan ile Ereğli Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Şule Başöngen vatandaşları bilgilendirirken, proje yürütücüleri ve AÇSAP sağlık personeli ise hazırlanan broşürlerden verdi.

(Haber Cem Sürmeneli)