Türkiye gündemi yoğun bir şekilde değişerek sürerken AB ve UNICEF tarafından geçen ay içerisinde iki önemli rapor yayımlandı…Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bir raporla, çocukların kendi evlerinde, okullarında ve toplumlarında şiddete maruz kaldığı uyarısında bulundu.
UNICEF, her beş dakikada dünya genelinde bir çocuğun şiddet sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.Sadece Suriye’de yaşanan savaşta 16 milyon çocuk yaşamını yitirirken UNlCEF’in İngiltere Bürosu tarafından yayımlanan raporda, 20 yaş altı milyonlarca çocuğun savaş alanlarından uzakta, kendi evlerinde, okullarında ve toplumlarında fiziksel, cinsel ve duygusal şiddete maruz kaldığına dikkat çekildi. 
“Tehlikedeki Çocuklar: Çocuklara Karşı Şiddeti Sona Erdirme Eylemi” adlı raporda, “hızlı kentleşme, işsizlik ve giderek artan eşitsizlik gibi faktörlerin çocuklara karşı şiddet riskini artırdığı belirtildi. Raporda her gün ortalama 345 çocuğun şiddet sonucu öldüğü, bu ölümlerden yüzde 75′inin savaş yaşanmayan ülkelerde kaydedildiği” vurgulandı.

 

Korku içinde yaşamak

Dünya üzerindeki çocukların yüzde 25′inin aile içi şiddet kurbanı olduğu vurgulanan raporda, her 10 kız çocuğundan birinin cinsel tacize uğradığı kaydedildi.Yoksul ülkelerde yaşayan çocukların daha fazla şiddete maruz kaldığına işaret edilen raporda, Latin Amerika’da yaşayan bir ergenin cinayete kurban gitme riskinin, İngiltere’de yaşayan bir ergene göre 70 kat daha fazla olduğu belirtildi.
Raporda, önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiren 0-5 yaş arası çocuk sayısının 2000′den bu yana hızla azaldığı Brezilya’da son yıllarda 15 bin ergenin şiddet sonucu öldüğü ifade edildi.
UNICEF raporunda Afrika ülkelerinden Kenya’da da her 3 kız çocuğundan birinin ve her 6 erkek çocuğundan birinin cinsel şiddet kurbanı olduğu ve vakalardan sadece yüzde 1′inin rapor edildiği belirtildi.Şiddete uğrayan çocukların beyninde çatışmaya girmiş bir askerinkine benzer tepkilere rastlandığına işaret edilen raporda, bu çocukların yüzde 30′unda Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun uzun süreli semptomlarına rastlandığı vurgulandı.
UNICEF, raporda, çocuklara karşı şiddetin sadece 41 ülkede yasak olduğunu, ancak zengin ve gelişmiş ülkelerde bile çocuklar için tam korumanın sağlanamadığını kaydetti. UNlCEF’in İngiltere İcra Direktörü David Bull, “Korku içinde yaşayan çocukların kendilerini güvende hissetme şansına sahip olmalarını istiyoruz. Dünyayı çocuklar için daha güvenli bir yer haline getirmek amacıyla küresel düzeyde çaba gösterilmesi gerekiyor” dedi.

 

Cinsel istismar meşrulaştırılıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Türkiye 2014 İlerleme Raporu’nda ise kadın ve çocuk hakları ile cinsiyet eşitsizliği gibi konularda sert eleştiriler yer aldı.Kadına yönelik şiddet konusunda istatistiki verilerin bulunmadığı belirtilen raporda, kadına şiddet, çocuk yaşta zorla evlilikler ve namus adı altında işlenen cinayetlerin hala önemli bir sorun olduğu vurgulandı. Rapordan bazı satırbaşları şöyle:Sığınma evilerini açmayan belediye yönetimlerinin takibi yapılmıyor. Cinsel istismar durumlarında ‘Rızası vardı’, ‘Daha büyük gösteriyordu’, ‘Haksız tahrik var’ gibi savunmalarla hapis cezalarında gidilen indirimler meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Adli Tıp Kurumu, raporlardaki gecikme nedeniyle eleştiriliyor.Çocuk işçilerine de yer verilen raporda, 2013 yılında 71 çocuk işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. Eşit olanaklar açısından, AB müktesebatındaki eşitlik mekanizmasının kurulmadığını ve çocuk bakımı alanındaki eksikliklerin kadınların iş hayatına entegrasyonunu engellediği belirtilen raporda, işyerindeki cinsel taciz ve mobbing konusunun da üzerinde de durulması gerektiği kaydedildi…***Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 76. yıl dönümünde saygıyla ve rahmetle anıyoruz…
            İyi haftalarUmut Vakfı