Genç kızların en mükemmel olmayı istedikleri gün şüphesiz düğün günleridir. Bu günde harikulade görünmek için gelinlik seçimini doğru yapmak büyük önem taşır. Yaz aylarının gelmesiyle düğünlerin çoğaldığı ilimizde yoğunluk olarak Emral Çarşısı’nda bulunan gelinlikçiler bu senenin modasının kırık beyaz, tek parça ve tek omuz gelinliklerin moda olduğunu söylediler. Emral Çarşısı’nda bulunan Simge Gelinlik’in Sahibi Şule Darakçı, herkesin kesesine göre gelinlik modelleri olduğunu belirterek model fiyatlar hakkında bilgiler vererek, şunları söyledi:
“GÖRÜMCELER ÇOK MÜDAHELE EDİYOR, AMA EN SON GELİNİN DEDİĞİ OLUYOR”
“Bu senenin gelinlik modası tek parça, krem ve kabarık ve uçuşan modeller, ama Zonguldak kızları sade modelleri de tercih ediyor, bazısı da çok abartılı modelleri tercih ediyor. Kabarık, uçuşan ve prenses modeli dediğimiz modeller de çok tercih ediliyor. Zonguldak’ın bütçesi kiralık gelinliği kaldırıyor. Onun için daha çok kiralığa talep var. Fiyatlarımız modele, kumaşına ve işçiliğine göre değişiyor. Ama her bütçeye uygun gelinliğimiz var. Bu sene kiralık gelinlik fiyatlarımız 700 TL’den başlıyor, 2 bin 500 TL’ye kadar, satılık gelinliklerimiz ise bin TL’den başlayıp 3 bin 500 TL’ye kadar devam ediyor. Bu tamamen bütçeye bağlı, bazen gelinler de ‘benim istediğim olsun’ diye de diretiyor. Gelinlik beğenmeye gelen gelin, kaynana ve görümce arasında model ve fiyat konusunda sorunlar çıkıyor. Özellikle görümceler çok müdahale ediyor, gelinin beğendiğini görümce beğenmiyor, görümcenin beğendiğini elti beğenmiyor. Ama en son gelinin dediği oluyor.”
“GELİNLİK BEĞENENE TACINI VE DUVAĞINI DA VERİYORUZ”
“Bizim bir kampanyamız var, gelinlik kiraladığımız veya sattığımız aileye kına elbisesi ve bindallı hediye veriyoruz. Ayrıca dükkanımızda gelin aksesuarları da satıyoruz. Gelinlik beğenene burada prova yaparak tacını ve duvağını da veriyoruz. Bu sene Zonguldak’ta çok düğün var, sezon oldukça yoğun geçiyor. Gece geç saatlere kadar çalışıyoruz. Ramazan ayına kadar yoğunluk devam edecek, ramazandan sonra tekrar başlayıp Kasım ayına kadar devam edecek. Bir ramazan molası vereceğiz. Hazır gelinliğin yanı sıra anlaşmalı olduğumuz firmalarımız var, özel dikim de yapıyoruz. Özel tasarım siparişi de alıyoruz. Biz yaptığımız işten çok zevk alıyoruz, gelinlik verirken çok eğlenceli dakikalar geçiriyoruz. Geçen sene tam düğün zamanı ayrılan çiftler oldu, biraz görümcelerin müdahalesinden kaynaklanıyor. Bunlara biz de üzülüyoruz. Emral Çarşısı bir çok yerde gelinlik sektöründe çok iyi bilinen bir mekandır, İzmir’de dönen çarşı olarak biliniyor. Biz de bu işi 6 senedir yapıyoruz.”
GELİNLERE MODEL KONUSUNDA ÖNERİLER
Darakçı, gelin olacak genç kızlara model konusunda şu önerilerde bulundu; “Düz karınlı ve küçük göğüslüyseniz, düz kesimli bir gelinlik seçebilirsiniz. Göbeğinizden şikayetçi olmanız durumunda A tipinde gelinlikler uygundur. Sırtınızın güzelliğine inanıyorsanız, sırtı bele kadar açık olan bir gelinlik seçebilirsiniz. Kısa boyluysanız, önü V kesimli bir gelinlik boyunuzu olduğundan uzun gösterir. Uzun boyluysanız, etek boyları çok kısa olmadan her model yakışır. Kısa boyunluysanız, önerimiz saçlarını toplamanız olacaktır. Uzun boyunluysanız, tam tersine saçlarınızı açık bırakmalısınız. Kollarınız kalın veya çok ince ise, uzun ya da kısa kollu bir gelinlik seçebilirsiniz.”